Zelf kunstgras leggen? 9 tips!
04 april 2018 
in Gazon

Zelf kunstgras leggen? 9 tips!

Wil je zelf kunstgras leggen? Dan biedt dit artikel je zeer handig tips.

Veel mensen doen allerlei werkzaamheden in de tuin zelf, maar niet het leggen van kunstgras. Daar huren ze dure kunstgrasleggers voor in.

Dit is helemaal niet nodig! Niet nodig? Kun je zelf kunstgras leggen? Deze verontwaardigde vraag hoor ik vaak als ik zeg dat een particulier handig zelf een grastapijt kan aanleggen.

Kunstgras, grastapijt, nepgras of hoe je het ook wilt noemen kun je prima zelf leggen. Daarvoor zijn twee dingen belangrijk: kennis en het juiste materiaal.

In dit artikel geef ik je praktische tips waarmee jij zelf een kunstgras gazon aan kunt leggen.

Waarom kunstgras in je tuin leggen

Een kunstgras gazon biedt vele voordelen. Je bespaart enorm veel tijd en geld aan onderhoudswerkzaamheden.

Een echt gazon moet je besproeien, verticuteren, maaien, bemesten, graskanten steken en ga zo maar door. Dit kost allemaal veel tijd. Wil je deze tijd besparen, zodat je meer kunt genieten van je tuin? Dan biedt een kunstgrasgazon in de tuin de uitkomst.

Laat je niet tegenhouden door de verhalen over slechte kwaliteit kunstgrasgazons. Toen kunstgras een aantal jaar geleden op grotere schaal toegepast werd, was de kwaliteit inderdaad slecht.

Het kunstgras was toen meer voor sportparken bedoeld. Het kunstgras was namelijk stug, rook naar plastic en zag er verreweg van echt uit. Gelukkig is de ontwikkeling van kunstgras de afgelopen jaren heel snel gegaan. Hierdoor hebben we tegenwoordig zeer goede kunstgrasmatten.

Benodigdheden om zelf kunstgras te leggen

Om zelf een kunstgras gazon te kunnen aanleggen, heb je een aantal benodigdheden nodig. De meeste van de benodigdheden zijn verbruiksartikelen, zoals het kunstgras zelf.

Ik hoor vaak particulieren zeggen: “ik laat een gespecialiseerde kunstgraslegger komen, want die heeft de juiste materialen”. Alleen voor het leggen van kunstgras zijn er zeer weinig materialen die iedere keer opnieuw gebruikt kunnen worden, zoals een Stanleymes.

kunstgras-zelf-aanleggen

Hierdoor is het voor jou als particulier zeer aantrekkelijk om zelf kunstgras te leggen. Je bespaart er enorm veel geld mee, en je hoeft weinig materialen aan te schaffen (naast de verbruiksmaterialen).

De benodigdheden om zelf kunstgras te leggen zijn:

  • Het kunstgras zelf.
  • Een drukverdelend doek (ook wel stabilisatiedoek genoemd). Een worteldoek kan ook.
  • Dit zijn ijzeren pinnen die het kunstgras op zijn plek houden
  • Stanleymes
  • Lijmband: hiermee bevestig je twee stukken kunstgras aan elkaar
  • Schop + kruiwagen of emmer om het oude gras te verwijderen
  • IJzeren hark voor het egaliseren
  • Waterpas + afrijlat
  • Geel zand
  • Ducktape
  • Optioneel: spatel voor lijmsmering + lijm. Dit is alleen nodig als je kunstgras gaat plaatsen op harde ondergronden, zoals een balkon.
  • Optioneel: vulzand. Niet voor iedere type kunstgras is vulzand nodig.
  • Optioneel: valdemping

Valdemping onder kunstgras

Als er speeltoestellen op het kunstgras komen te staan, is het wellicht goed om valdemping te plaatsen onder het kunstgras.

Valdemping is niets meer dan enkele rubberen matten die je onder het kunstgras legt. Deze rubberen matten zorgen ervoor dat spelende kinderen niet hard op het kunstgras vallen.

Valdemping is ten zeerste aan te raden bij harde ondergronden, zoals een betonnen ondergrond.

Maar de rubberen matten zijn ook zeer aan te raden als je wilt dat je kunstgras mooi recht blijft liggen. Wanneer een kindje met zijn of haar knieën op het kunstgras valt kan een ondergrond zonder valdemping namelijk indeuken. Dit voorkom je met goede valdemping.

Verschillende soorten kunstgras

Er zijn vele verschillende soorten kunstgras, maar welke is nu geschikt voor jouw tuin? Dat hangt af van de gewenste kwaliteit en je budget. De kwaliteit en de prijs van een kunstgrasgazon worden bepaald door drie factoren, namelijk:

  • De poolhoogte: dit is de hoogte van de grasspieren aan de kunstgrasmat.
  • Het poolgewicht: het poolgewicht is afhankelijk van de dikte van het garen. Hoe hoger het gewicht per vierkante meter, hoe hoger de prijs over het algemeen is. Ook de kwaliteit is dan hoger.
  • De poolsamenstelling: kunstgras is samengesteld met twee kunststoffen, namelijk polypropyleen (PP) en polyethyleen (PE). De onderlinge verhouding wordt uitgedrukt in een percentage. Deze twee bepalen de kleur en de zachtheid van het kunstgras.

Bekijk kunstgras soorten

Ondergrond om kunstgras te leggen op zand: de voorbereiding

Een goede ondergrond is belangrijk om het kunstgras netjes erin te kunnen leggen. Men zegt niet voor niets:

Een goed begin is het halve werk

Allereerst begin je met het oude gras tot zo’n 10 centimeter diep te verwijderen. Bij kleine gazons kan dit prima met een schop. Maar bij grote gazons is het verstandig om een graszodensnijder te overwegen. Deze huur je vaak al voor enkele tientjes per dag.

Trek nu de ondergrond vlak met een ijzeren hark. De grond hoeft niet 100% waterpas te liggen. Dit doe je pas na het aanvullen van de gele grond. Houd er wel rekening mee dat je ongeveer 7 centimeter onder de bovenkant van de stoep blijft.

ondergrond-om-kunstgras-te-leggen

Op de plaatsen waar je valdemping plaatst moet je de dikte van de rubberen tegels er nog vanaf tellen. Stel je rubberen tegel is 2 cm dik, dan blijf je op die plaatsen 9 cm onder de stoep.

Breng vervolgens een laag van 5 tot 6 cm geel zand aan op de zwarte grond. Hierdoor blijf je zo’n 1 tot 2 cm onder de stoep. Houd hierbij ook weer rekening met de dikte van de valdemping. Als je valdemping wilt toepassen kun je die er het beste nu in leggen.

Druk het zand vervolgens stevig vast. Dit doe je door het aan te lopen of door er met een trilplaat er overheen te gaan. Hierna leg je het gele zand helemaal recht met een afrijlat en waterpas. De bovenkant van de rubberen tegel moet gelijk zitten met de rest van het zand.

Stappen om zelf de ondergrond voor het leggen van kunstgras te maken

De stappen die hierboven besproken zijn, zijn hieronder beknopt samengevat. De ondergrond om kunstgras op aan te brengen bereid je als volgt:

  1. Oude gras verwijderen
  2. Zwarte grond vlak leggen
  3. Geel zand aanbrengen
  4. Leg de gele grond vlak
  5. Plaats de rubberen tegels
  6. Loop of tril de aangebrachte grond aan
  7. Leg de gele grond helemaal recht met een waterpas en afrijlat

Het kunstgras zelf leggen

Als de ondergrond goed ligt, kan er een stabilisatiedoek of drukverdelend doek aangebracht worden. Een stabilisatiedoek zorgt ervoor dat de krachten op het kunstgras gelijkmatig verdeeld worden.

Door een stabilisatiedoek ontstaan er geen kuilen in het grasveld, bijvoorbeeld wanneer je een stoel op één plek van het grasveld neerzet. Ook voorkomt een stabilisatiedoek onkruidgroei van onderuit. Het is belangrijk dat je het doek goed laat aansluiten met de stoep, zodat onkruid geen kans krijgt. Ook moet je ervoor zorgen dat je twee delen doek 5 tot 10 cm laat overlappen.

Plak de twee delen aan elkaar met bijvoorbeeld ducktape. Zet het stabilisatiedoek vervolgens vast met gronddoek pennen. Een pin per hoek is voldoende. Rol de kunstgrasrol af met de grasvezel naar het huis wijzend. Dit geeft het mooiste resultaat. Trek aan de hoeken van het kunstgras om het recht te leggen.

Is het grasveld breder dan de breedte van de kunstgrasrol? Snij de rol dan aan het einde af, en rol nog een baan kunstgras langs de andere.

Twee banen kunstgras aan elkaar maken

Het is niet altijd nodig om twee banen langs elkaar te leggen. Dit is alleen als je grasveld groter is dan de breedte van de kunstgrasrol. Vaak zit kunstgras op een rol van 2 of 4 meter.

Als je twee banen kunstgras tegen elkaar wilt leggen, is het belangrijk om in de lengterichting van beide delen één vezelrij eraf te snijden. Hierdoor liggen de delen kunstgras strakker tegen elkaar aan.

twee-delen-kunstgras-aan-elkaar-maken

Om recht te kunnen snijden heb je een scherp Stanleymes nodig. Snij hiermee vanaf de onderkant van het kunstgras, en houd het mes een beetje schuin naar buiten toe. Rol vervolgens een nadentape, of zelfklevende lijmband, af onder de naad van het kunstgras. Haal nu de plakrand van de lijmband af en leg beide kunstgras banen erop.

Wrijf het kunstgras goed vast op de lijmband en loop er nog een keer overheen. De delen kunstgras worden op deze manier stevig aan elkaar verbonden.

Stappenplan zelf kunstgras leggen

Bovenstaande stappen om zelf kunstgras te leggen staan hieronder nogmaals kort samengevat:

  1. Beng het stabilisatiedoek aan.
  2. Verbind eventueel twee delen doek door middel van ducktape met elkaar.
  3. Zet het stabilisatiedoek in de hoeken vast met gronddoekpennen.
  4. Rol het kunstgras af en trek de plooien eruit.
  5. Snij het kunstgras aan het einde af en leg nog een baan kunstgras langs de andere.
  6. Snij één vezelrij in de lengterichting van beide kunstgrasdelen af.
  7. Rol zelfklevende lijmband af onder de naad in het kunstgras (de twee delen die je wilt verbinden).
  8. Haal de plakrand van de lijmband en leg beide delen kunstgras erop.
  9. Wrijf het kunstgras goed vast op de lijmband en loop er nog een keer overheen.

Afwerking kunstgrasgazon

Als je het kunstgras erin hebt gelegd via bovenstaande stappen is het nog niet helemaal klaar. Wel bijna. Je hoeft het alleen nog maar goed af te werken om er jarenlang van te kunnen genieten.

Het vastzetten van het kunstgras is een belangrijk afwerkpuntje. Doe dit met kunstgrashaken die je om de 75 tot 100 centimeter aan de rand van het kunstgras in de grond steekt. Dit is afhankelijk van de afmetingen van je gazon.

Strooi het kunstgrasgazon af met zo’n 5 kg instrooizand per vierkante meter. Dit zorgt ervoor dat het kunstgras goed op zijn plek blijft. Dit is echter niet nodig voor elk type kunstgras. Of instrooizand nodig is bij het door jouw gekozen kunstgras staat er (bijna) altijd bij.

Vervolgens veeg je het instrooizand in. Hierdoor borstel je ook direct het liggende kunstgras recht overeind. Gebruik je geen instrooizand? Zorg dan wel dat je het kunstgras overeind veegt met een harde bezem. Dan ziet het kunstgras er gelijk een stuk netter uit.

En als laatste is er nog een stap. Het genieten van het nieuwe gazon.

Stappen afwerken kunstgrasgazon

Een kunstgrasgazon afwerken doe je als volgt:

  1. Zet het kunstgras vast met kunstgrashaken.
  2. Strooi eventueel instrooizand over het kunstgras en veeg het in.
  3. Borstel het liggende kunstgras omhoog met een harde bezem.
  4. Geniet van je nieuwe gazon

Zelf kunstgras leggen Youtube video

In onderstaande Youtube video worden bovenstaande stappen voor het zelf leggen van kunstgras nogmaals uitgelegd.


Kunstgras leggen op tegels of een balkon

Bovenstaande tips en stappenplannen gingen over het leggen van kunstgras op een zandondergrond. Maar kunstgras kun je ook leggen op betonondergronden, zoals een dakterras of balkon.

De stappen zijn veelal hetzelfde als hierboven genoemd is. Hieronder wordt kort samengevat hoe je zelf kunstgras op een balkon kunt leggen.

  1. Maak de ondergrond schoon. Verwijder eventueel onkruid en veeg rotzooi eraf.
  2. Rol de kunstgrasrol af.
  3. Snij de banen af en pas ze aan waar nodig tot het hele oppervlak is afgedekt.
  4. Snij één vezelbaan van beide delen af.
  5. Leg beide banen tegen elkaar aan.
  6. Maak het kunstgras passend door uiteinden op maat te snijden.
  7. Vouw beide kunstgrasbanen terug en rol in het midden een zelfklevende lijmband uit.
  8. Haal de plakrand van de lijmband en leg beide banen van het kunstgras erop.
  9. Druk beide banen goed aan door er met je hand met je hand overheen te wrijven.
  10. Maak de rand van het kunstgrasgazon vast. Dit kan met dubbelzijdige tape, slagankers of hars.
  11. Borstel het gazon met een harde bezem tegen de richting van de vezels in.

In onderstaande Youtube video wordt het bovenstaande afgebeeld.


Zelf kunstgras leggen ervaring

In mijn eigen tuin heb ik twee jaar geleden zelf een kunstgrasgazon aanlegt. Ik wilde geen dure tuinmannen laten komen, en dacht dat ik het prima zelf kon.

Via het internet ben ik opzoek gegaan naar informatie en tips over het aanleggen van een kunstgrasgazon. Zo moeilijk leek me dat niet.

En dat bleek ook zo te zijn. Op een zaterdagochtend begon ik met twee vrienden aan het project om in de tuin kunstgras te leggen. Toen we om half 11 een bakje koffie gingen drinken was het grondwerk al klaar.

We hadden het oude gras verwijderd, zwarte grond vlak gelegd, nieuw geel zand en rubberen tegels aangebracht en het zand aangelopen. Na de koffie gingen we gelijk door met het leggen van het stabilisatiedoek en het kunstgras.

Rond 1 uur gingen we weer pauze houden en toen lag het stabilisatiedoek en het kunstgras erin. Het enige wat we nog moesten doen was het verbinden van het kunstgras en de afwerking. Direct na de pauze gingen we aan de slag met de verbinding van het kunstgras. Dat leek me vooraf nog een lastige taak, maar dat viel eigenlijk reuze mee. Met een goede lijmband is dat zo gedaan.

zelf-kunstgras-leggen-ervaringen

Hierna gingen we met zijn 2e het gras borstelen, en de ander ging het afval opruimen. Rond drie uur waren we helemaal klaar en zaten we lekker op het terras te genieten van een flesje bier en een strak gazon.

Ik kan dus wel zeggen dat ik een zeer positieve ervaring heb met het zelf leggen van kunstgras. Ook jij kan zelf een kunstgrasgazon aanleggen. Laat je niet wijsmaken dat het een specialistisch werkje is, om vervolgens veel geld te moeten betalen voor de aanleg.

Kunstgras onderhouden

Ja, je bent er niet helemaal vanaf. Ook kunstgras moet je onderhouden.

Schiet nu niet gelijk in paniek. Het is maar heel minimaal wat je moet doen aan onderhoud. Eens per half jaar het gras overeind borstelen, anders gaat het gras platliggen en kan er schimmel ontstaan.

Het is ook verstandig om bladeren van het kunstgras te verwijderen. Ook bladeren kunnen schimmelvorming veroorzaken als deze te lang op het gazon liggen.

Als het kunstgras heel vies is geworden, bijvoorbeeld door algen of mos, dan kun je het schoon maken met een hogedrukreiniger. Zorg dat je minimaal 50 cm van het kunstgras afblijft van de spuitkop.

Direct kunstgras kopen

Denk je dat je na het lezen van dit artikel zelf een kunstgrasgazon kunt aanleggen? Bestel dan meteen je materialen en ga direct aan de slag.

Zelf heb ik mijn kunstgras en alle benodigdheden gekocht bij via Bol.com bij leverancier Qrass. De prijs die ik betaalde was zeer aantrekkelijk en de kwaliteit ook. Nu, inmiddels 2 jaar later, ligt het gras er nog steeds prachtig bij.

Het heeft me één keer tijd en geld gekost, maar ik hoef me geen zorgen meer te maken over het onderhoud van mijn gazon.

Wil je dezelfde kwaliteit kunstgras kopen als ik? En dat voor een aantrekkelijke prijs? Klik dan op onderstaande link!

Bekijk kunstgras van Qrass

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen