Wat is zaai- en stekgrond? En waarom is het nodig? 
11 september 2018 

Wat is zaai- en stekgrond? En waarom is het nodig? 

In tuincentra en online kom je veel verschillende zakken met grond tegen. Tuinaarde, tuinturf, zaai- en stekgrond, moestuingrond en universele potgrond zijn enkele voorbeelden.

Ieder van deze gronden heeft zijn eigen doelen als het gaat om bemesten.

Omdat het aanbod zo enorm is, wordt het maken van een keuze lastiger. Op deze pagina lees je daarom meer over zaai- en stekgrond.

Zo lees je wat stekgrond is, de samenstelling ervan en waarom ik deze grondsoort aanraad. Kortom alles wat je moet weten voordat je zaai- en stekgrond gaat kopen.

Wat is zaai en stekgrond

Zaai- en stekgrond is een mengsel van allerlei natuurlijke grondstoffen. Een belangrijk ingrediënt van dit mengsel is tuinturf. Verder bestaat het mengsel uit tuingrond en organische meststoffen.

Tijdens de verwerking van stek- en zaaigrond wordt het mengsel verhit en gezeefd. Dit proces dood alle ziekte- en onkruidkiemen in het mengsel, en geeft het mengsel een fijne structuur.

Dat maakt het mengsel uitermate geschikt voor het zaaien en stekken van alle soorten planten. Of dit nu in bloempotten, hanging basketsmini kweekkas of tuinkassen is.

Waarom

Zaai- en stekgrond is duurder dan andere grondsoorten, zoals potgrond. Waarom zou je dan toch dit mengsel van natuurlijke grondstoffen gebruiken?

Bij veel tuiniers is bemesting een vergeten kindje. Dat is jammer, want het is de basis voor gezonde en prachtige planten. Ik zeg altijd:

Goed bemesten kost geld, slecht voeden nog veel meer…

De voordelen van zaai- en stekgrond zijn:

  • Bevordert wortelvorming
  • Gaat beschimmeling van de wond tegen (bij stekken).
  • Houdt vocht goed vast
  • Bevat voeding voor 2 maanden
  • Is enorm verhit, zodat alle onkruidkiemen eruit zijn

Kortom: stek en zaaigrond bevordert het kiemproces en de wortelontwikkeling van zaadjes en stekjes. Je geeft hiermee alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhouding aan de jonge plantjes.

Tip: naast zaai- en stekgrond is ook stekpoeder zeer aan te raden tijdens het stekken.

Kopen

Wanneer je zaai- en stekgrond gaat kopen let dan op het RHP-keurmerk. RHP staat voor Regeling Handels Potgronden.

Met dat keurwerk verzeker je jezelf niet alleen van een mengsel dat voldoet aan de juiste kwaliteitseisen. Ook geeft dat keurmerk je de zekerheid dat de grondstoffen op een natuurvriendelijke manier gewonnen zijn.

Vandaar dat zaai- en stekgrond met het RPH-keurmerk de titel biologisch mag dragen.

Let op: stek- en zaaigrond kun je maar 1 keer gebruiken. De verplante plantjes kunnen ziektekiemen afgeven aan de grond. Ook halen de plantjes alle voedingstoffen uit de stekgrond. Gooi gebruikte stekgrond op de composthoop of verdeel het in je tuin.

Zaai- en Stekgrond Kopen?

Ga voor een zaai- en stekgrond met RHP-keurmerk. Zo weet je zeker dat de potgrond van een zeer goede kwaliteit is, natuurvriendelijk is en je waar voor je geld krijgt. 

Bekijk hier de beste zaai- en stekgrond

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen