Tuinverlichting: Beste opties, Aanleggen en Tips
07 januari 2022 

Tuinverlichting: Beste opties, Aanleggen en Tips

Ben jij op zoek naar nieuwe tuinverlichting? Dan sta je voor een leuke uitdaging. Het aanbod van tuinverlichting is namelijk erg divers. Ga je bijvoorbeeld voor een tuinverlichting met een snoer? Ga je voor een tuinverlichting die op zonne energie werkt? Ga je voor tuinvelrichting met 12 volt? Of ga je voor zogeheten in-lite tuinverlichting? Dit zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden waar je uit kunt kiezen.

Wat voor in jouw tuin de beste optie is? Tussen welke opties je precies kunt kiezen? En wat de beste tips zijn voor het uitkiezen van de beste tuinverlichting? Op die vragen ga je in dit artikel een passend antwoord vinden. Voordat we op boven gestelde vragen inzoomen, kijken we eerst naar de voordelen van tuinverlichting.

Wat zijn de voordelen van tuinverlichting?

Is tuinverlichting elke tuin onmisbaar? Daar komt het in de basis wel op neer. Pas als je helemaal geen tuinverlichting meer hebt, merk je namelijk wat je mist. Onder meer de volgende voordelen spreken wat ons betreft tot de verbeelding.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid brengt tuinverlichting belangrijke voordelen met zich mee. Eigenlijk kan dit voordeel het beste aan de hand van een voorbeeld aangeduid worden. Stel nou dat je ’s avonds naar een vriend(in) bent gegaan en dat je laat thuiskomt. Je wilt jouw fiets in de schuur zetten, maar het is pikkedonker in jouw tuin.

Welk risico loop je op dat moment? Onder meer dat je ten val komt; je ziet immers geen hand voor ogen. Tevens weet je niet 100% of de kust veilig is. Het kan zomaar zijn dat er plots een kwaadwillend persoon in jouw tuin in het donker staat.

Om jouw tuin een stuk veiliger te maken, is tuinverlichting aanleggen een ware aanrader. Je hebt hierdoor altijd perfect zicht in jouw tuin. Zowel op de late avond als op de vroege ochtend is dit gewoonweg erg fijn.

Sfeervol

Ook op het gebied van sfeer brengt tuinverlichting belangrijke voordelen met zich mee. Ben jij voor fraaie tuinverlichting aan de wand gegaan? Dan zorgt de verlichting eigenlijk voor een fraaie aankleding van de wand. Dat is ook het geval als je voor bijvoorbeeld staande buitenlampen kiest; deze lampen brengen ook een bepaalde sfeer met zich mee.

Eigenlijk zorgt tuinverlichting voor een verbetering van de sfeer in jouw tuin. Je geniet van de fraaie verlichting, maar ook van het effect van deze verlichting. Zo is het bijvoorbeeld erg fraai om met een tuinverlichting spot een boom in jouw tuin te verlichten.

Ongekend veel mogelijkheden

Verder is de diversiteit aan mogelijkheden een groot voordeel. Zoals je reeds in dit artikel hebt kunnen lezen, kun je uit allerlei soorten tuinlampen kiezen. Ga je voor een fraaie buitenlamp in de vorm van een spotje? Of ga je voor een tuinverlichting op een paal? Dit zijn slechts twee van de vele mogelijkheden die je op dit moment hebt.

Juist doordat je zoveel mogelijkheden hebt, kun je de juiste keuze voor jezelf maken. De juiste keuze qua tuinverlichting, de juiste keuze qua tuinartikelen en de juiste keuze qua aankleding van jouw tuin. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kleed je met de beste tuinverlichting jouw tuin immers op een fraaie manier aan.

Inbraakwerend

Weet je wat ook nog een groot voordeel van een tuinlamp is? Dat je hiermee inbrekers weet te weren. Stel jezelf eens voor dat je een inbreker bent. Je hebt de keuze uit een huis met een volledig donkere tuin of uit een huis met een verlichte tuin. Voor welk huis zou jij kiezen? Ongeveer 99,99% van alle inbrekers zou voor de donkere tuin kiezen.

Waarom? In een donkere tuin valt een inbreker simpelweg minder op. Als jij jouw tuin op een fraaie manier weet te verlichten, staat een mogelijke inbreker eigenlijk in de spotlights. Zoals je je ongetwijfeld voor kunt stellen, zit geen enkele inbreker daar op te wachten. Voldoende reden dus om altijd voor tuinverlichting te kiezen.

Meer tijd in jouw tuin doorbrengen

Vind je het heerlijk om veel tijd in jouw tuin door te brengen? Doe je dit bij voorkeur ook nog laat in de avond? Ook dan komt tuinverlichting goed van pas. Dankzij de tuinverlichting kun je bijvoorbeeld op een nóg gezelligere manier met vrienden/familie borrelen. Ook ben je dankzij de buitenlamp in staat om een boekje te lezen.

Eigenlijk kunnen we het volgende concluderen: met de juiste tuinverlichting ga je alleen maar meer en meer van jouw tuin genieten. Mocht jou dit aanspreken, is het zaak om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar de beste tuinvelrichting. Met dít artikel helpen we jou daar een handje bij!

Tussen welke soorten tuinverlichting kun je kiezen?

Wil jij graag nieuwe tuinlampen aanschaffen? En wil jij je verlichting in jouw tuin naar een (nog) hoger niveau tillen? Dan doe je er verstandig aan om een goede vergelijking tussen de verschillende soorten tuinverlichting te maken. Enkele van de vele mogelijkheden hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet:

 1. Een buitenspot. Met een spot weet je een bepaald onderdeel in jouw tuin in de spotlights te brengen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een fraai ornament of een boom. Eventueel is het met een buitenspot ook mogelijk om bijvoorbeeld een looppad te verlichten.
 2. Hangende lampen (wandlamp). Wil jij tuinverlichting aan jouw schutting ophangen? Of wil je een fraaie buitenlamp aan de wand van jouw schuur of tuinhuisje ophangen? Als je voor hangende lampen kiest, kun je behoorlijk veel kanten op.
 3. Staande lampen. Uiteraard is het ook mogelijk om voor staande lampen te kiezen. Met de staande lampen kun je bijvoorbeeld een looppad accentueren. Verder zijn de meeste mensen het er wel over eens; de staande lampen brengen echt een fraaie uitstraling en sfeer met zich mee.
 4. Tafellampen. Wil jij vooral jouw terras op een leuke manier verlichten? Dan kun je ook nog voor een tafellamp kiezen. Zoals de naam doet vermoeden, zet je deze op jouw tafel neer.

Naar welk soort tuinverlichting gaat jouw voorkeur uit? Als je bijvoorbeeld voor de staande lampen kiest, ben je er echter nog niet. Nee, ga je in dat geval voor een lamp in de vorm van een lantaarn? Ga je in dat geval voor een lamp in de vorm van een standaard? Of ga je in dat geval voor een lamp op een paal? De keuze is reuze én de keuze is volledig aan jou!

De beste tuinverlichting per soort

Wil jij tussen bovengenoemde verlichtingen de juiste keuze maken? Dan is het zaak om echt een goede vergelijking te maken. Heb je vervolgens gekozen voor één specifiek soort tuinverlichting? Dan doe je er goed aan om uitgebreid naar het aanbod te gaan kijken. Op dat gebied helpen wij je graag een handje. Hieronder zetten wij namelijk per soort tuinverlichting de beste opties voor je op een rijtje.

Beste buitenspotjes - Philips tuinverlichting

Ben je op zoek naar de beste buitenspotjes voor in jouw tuin? Kijk dan zeker eens naar Philips tuinverlichting; volgens ons levert dit merk namelijk de best mogelijke tuinspotjes. Het gaat in dit geval om een set van drie spotjes, welke je op een makkelijke manier kunt plaatsen.

Als de spotjes op de gewenste plek staan, geniet je echt van prachtig licht. Het licht is helder, het licht is naar wens in te stellen en het betreft tuinverlichting met LED lampjes. Met dank aan deze LED lampjes en de mobiele app kun je deze spotjes geheel naar wens aanpassen. Zo bepaal je – via de app van Philips – zelf wat de kleur en de intensiteit van het licht moet zijn.


Wil je bijvoorbeeld paars licht in jouw tuin hebben? Geen probleem. Ga jij liever voor normaal wit/helder licht? Ook dat is geen probleem. Je kunt echt uit een heel scala van kleuren kiezen. Over de prijs, kwaliteit en levensduur hoef je je ook geen zorgen te maken. Deze Philips tuinverlichting voldoet simpelweg aan alle verwachtingen!

Bekijk op Bol.com

Beste wandlamp - tuinverlichting tegen schutting

Heb jij het liefste een lamp die je aan een wand in de tuin vast kunt maken? Dan doe je er verstandig aan om voor deze LifeGoods Solar Buitenlamp met Bewegingssensor te kiezen. Deze buitenlamp (wandlamp) brengt volgens ons belangrijke voordelen met zich mee.

Zo is het ideaal dat dit solar tuinverlichting betreft. Voor deze lamp hoef je dus geen kabels door de tuin te trekken. Nee, de lamp laadt zich vanzelf op dankzij het zonlicht.

tuinverlichting-wand

Tevens is het bijzonder prettig dat deze buitenlamp de beschikking over een bewegingssensor heeft. Zodra je in de buurt van de lamp komt, springt de lamp direct aan. Erg handig als je zelf in de buurt bent, maar ook handig als kwaadwillende iets in jouw tuin/huis willen doen. Deze buitenlamp met bewegingssensor schrikt hen ongetwijfeld direct af.

Bij deze lamp ben je overigens ook verzekerd van fraai licht. Iets wat te danken is aan de 97 LED lampen die ingebouwd zijn. Deze lampen zorgen voor fraai licht, voor een fraaie kleur en van een lange levensduur. Bovendien kun je uit meerdere lichtstanden kiezen; met deze wandlamp kun je dus alle kanten op. En dat ook nog eens voor een heel gunstig prijskaartje!

Bekijk op Bol.com

Beste staande lamp

Heb jij het liefst een fraaie tuin lantaarn in jouw tuin? Dan kun je eigenlijk niet om deze Ranex 500.037 tuinpaal heen. Deze paal ziet er niet alleen stijlvol uit, maar zorgt ook op een prachtige manier voor de verlichting. In onze ogen is dit een tuinlamp waarmee je de gezelligheid en sfeer in jouw tuin direct naar een (heel) hoog niveau weet te tillen.

Deze tuin lantaarn is 125 centimeter hoog. Dit betekent dat de lamp direct in jouw tuin opvalt, maar dat ‘ie ook weer niet overdreven hoog is. Wat ons betreft kun je deze tuin lantaarn zodoende in echt elke tuin wel kwijt. Bovendien kun je deze lamp op verschillende plekken in jouw tuin neerzetten; bij de overkapping, bij het terras, langs het looppad of als tuinverlichting bij een border.

tuinverlichting-paal

Over de uitstraling van de lamp zelf kunnen we ook kort zijn; prachtig. Je kunt deze tuin lantaarn eigenlijk zien als een miniatuurversie van een klassieke lantaarnpaal. Zodoende is dit écht een aanwinst voor in elke tuin!

Bekijk op Bol.com

Beste tafellamp

Wil jij jouw tuintafel op een fraaie manier verlichten? Wil je er hiermee voor zorgen dat je bijvoorbeeld ’s avonds in het donker nog een boekje kunt lezen? Dan kun je wat ons betreft het beste kiezen voor deze tuinverlichting set van Gadgy.

Het gaat hierbij om een set van twee fraaie tuinlantaarns. Deze lantaarns zijn 21,5 bij 34 bij 20 centimeter groot en zien er bijzonder stijlvol uit. Met dank aan de soort van handgreep kun je de tuinlantaarns ook moeiteloos verplaatsen. Zo kun je ze bijvoorbeeld van jouw salontafel naar jouw eettafel in de tuin verplaatsen.

goedkope-tuinverlichting

Weet je wat bij deze tuinverlichting ook ideaal is? Dat dit zogeheten solar tuinverlichting betreft. De accu in de lantaarns wordt opgeladen door het zonlicht, waardoor je niet met elektriciteitskabels hoeft te stoeien. Nee, je zet deze tuinlantaarns op jouw tafel neer en het genieten begint direct.

Bekijk op Bol.com

Hoe kun je de beste tuinverlichting voor in jouw tuin uitkiezen?

Heb je de reviews hierboven op je gemakje doorgenomen? Dan heb je wellicht al opgemerkt dat het aanbod van tuinverlichting echt heel divers is. Nou, dat klopt inderdaad. Je kunt uit tal van soorten verlichtingsvormen kiezen, maar ook uit tal van soorten lampen.

Hoe je voor jezelf de beste tuinverlichting uit kunt kiezen? Het is hierbij vooral een kwestie van vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken. Graag helpen wij je hier een handje bij! Hieronder bespreken wij namelijk waar je op moet letten bij het uitkiezen van de juiste soort tuinverlichting. Door over onderstaande criteria goed na te denken, maak je uiteindelijk voor jezelf de juiste keuze.

Waar wil je de tuinverlichting in jouw tuin hebben?

Allereerst moet je goed nadenken over de plaatsing van de tuinlampen in jouw tuin. Wil je deze bijvoorbeeld langs het looppad neerzetten? Wil je deze langs het gazon neerzetten? Wil je deze bij het terras in de buurt hebben? Of wil je deze bijvoorbeeld onder jouw overkapping hebben?

Waarom je hier zo goed over na moeten denken? Omdat je met deze keuze al direct een flinke schifting in het uitgebreide aanbod maakt. Wil je bijvoorbeeld lampen rondom jouw looppad hebben? Dan vallen bijvoorbeeld de wandlampen direct af. Wil je het liefste verlichting onder jouw overkapping hebben? Dan vallen de spotjes al snel af.

Naar welk soort tuinlamp gaat jouw voorkeur?

Sowieso moet je heel goed nadenken over de gewenste soort tuinlamp. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je uit meerdere soorten kiezen. Om op dit gebied de juiste keuze te maken, moet je naar verschillende aspecten kijken:

 1. De plaatsing van de tuinlampen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is de plaatsing van de tuinlampen cruciaal voor de mogelijkheden die je hebt.
 2. Wat vind je zelf mooi? Ook moet je heel goed nadenken over hetgeen wat jij mooi vindt. Vind jij het licht van de spotjes bijvoorbeeld mooi? Of heb jij het liefste een fraaie tuinlantaarn in jouw tuin? Dit zijn slechts twee mogelijkheden waar je voor kunt kiezen; zet je wensen daarom echt goed op een rijtje.

Hoe werkt de tuinverlichting?

Ook is het advies om heel goed naar de werking van de tuinverlichting te kijken. Op dit gebied kun je eigenlijk uit meerdere mogelijkheden kiezen:

 1. Solar energie: bij een dergelijke tuinlamp heb je geen omkijken naar bijvoorbeeld een accu of netstroom. Deze tuinlampen werken namelijk volledig op basis van het zonlicht. Zodra de zon straalt, laadt de accu van deze tuinverlichting zichzelf automatisch op.
 2. Netstroom: dit is op zich interessant, aangezien je hiermee eigenlijk altijd van verlichting verzekerd bent. Dit betekent echter wel dat je kabels door jouw tuin moet gaan trekken; de tuinlampen hebben immers een elektriciteitskabel nodig.
 3. Batterij/accu: tot slot kun je ook nog kiezen voor tuinverlichting die op een batterij of accu werken. Ook dit is interessant, aangezien je de batterij of accu altijd op kunt laden. Dít zorgt voor een lange levensduur van de tuinverlichting, maar vraagt uiteraard wel om extra handdelingen van je.

Naar welk soort lichtbron gaat jouw voorkeur?

Tevens moet je goed kijken naar het soort lichtbron. Gaat jouw voorkeur uit naar ledverlichting buiten? Of heb jij het liefste een andere lichtbron? Als wij je op dit gebied van een goede tip mogen voorzien: kies altijd voor LED. LED tuinverlichting zorgt namelijk voor veel voordelen:

 1. LED lampen verbruiken minder stroom
 2. LED lampen hebben een lange levensduur
 3. LED lampen zijn tegen een stootje bestand
 4. LED lampen zijn in tal van kleuren te verkrijgen
 5. Je kunt LED lampen veelzijdig inzetten
 6. Sommige LED lampen kun je ook naar eigen wens instellen

Aan welke handige extra’s hecht jij waarde?

Verder is het ook nog aan te raden om goed naar handige extra’s en handige eigenschappen te kijken. Een typerend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een bewegingssensor. Heb jij het liefste een tuinlamp met een bewegingssensor? Of vind jij dit eigenlijk een overbodige toevoeging?

Tevens kun je hierbij denken aan een ingebouwde dimmer, bediening via een app, een aan-uit schakelaar of bediening via afstandsbediening. Als je van de best mogelijke bediening wilt genieten, kun je het beste voor slimme verlichting kiezen. Dit is bijvoorbeeld Philips tuinverlichting die je op een afstand kunt bedienen.

Hoeveel geld wil je uitgeven?

Tot slot moet je goed nadenken over bovengenoemde vraag. Gaat jouw voorkeur uit naar goedkope tuinverlichting? Of zie jij het wel zitten om (veel) geld te investeren in de beste tuinlampen? De keuze is aan jou. Het is in ieder geval aan te raden om hier het nodige geld voor vrij te maken. Juist als je nét iets meer geld uitgeeft, kun je genieten van de tuinverlichting van jouw dromen. Daarbij ben je ook nog van een prima kwaliteit én daarmee lange levensduur verzekerd.

Veelgestelde vragen over tuinverlichting

Welke grondkabel heb je nodig voor tuinverlichting?

Gaat jouw voorkeur uit naar tuinverlichting die op netstroom werkt? Dan heb je hier een speciale grondkabel voor nodig; de YMvK-as grondkabel. Deze kabel heeft een stalen mantel welke speciaal voor in de grond ontwikkeld is. Mocht je onverhoopt met bijvoorbeeld een schop tegen de kabel aankomen, raakt de kabel niet direct beschadigd. Wel zo wenselijk.

Hoe kun je tuinverlichting plaatsen?

Hoe je precies tuinverlichting kunt plaatsen, is afhankelijk van de keuzes die je gemakt hebt. Ben je gegaan voor een tuinlamp die op netstroom werkt? Dan moet je een YMvK-as grondkabel door de grond heen trekken. Ben je gegaan voor een lamp die op solar energie werkt? Dan heb je in principe nergens omkijken naar.


Ook het soort lamp waar je voor gegaan bent, is bepalend voor de plaatsing. Een staande lamp kun je bijvoorbeeld makkelijk plaatsen door een kuil in de grond te graven. Als je een wandlamp in de tuin op wilt hangen, heb je hier bevestigingsmateriaal en het juiste gereedschap voor nodig.

Welke tuinverlichting kiezen?

Dit is volledig afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Ons advies is vooral om jouw wensen goed op een rijtje te zetten. Aan de hand van jouw wensen kun je vervolgens de beste keuze maken. Dáárbij is het ook aan te raden om op alle hierboven besproken criteria te letten. Het is niet makkelijk om de beste tuinverlichting uit te kiezen, maar het is op zich wel leuk om te doen

Hoe leg ik tuinverlichting aan?

Tuinverlichting aanleggen is op zich niet super lastig. Heb je voor tuinverlichting op netstroom gekozen? Zorg er dan voor dat je YMvK-as grondkabel door de tuin heen trekt. De lamp kun je vervolgens op die grondkabel aansluiten.

Heb je gekozen voor solar energie lampen? Dan hoef je niks aan te leggen; de lamp doet het immers op basis van zonne energie. Voor een lamp die op een accu of batterijen werkt, hoef je in principe ook werk te verrichten.

Tuinverlichting waarom 230v?

Om meerdere redenen is het aan te raden om voor tuinverlichting 230V te kiezen. Zo is het ideaal dat je alleen een grondkabel nodig hebt en bijvoorbeeld geen transformator. Ook geven de tuinlampen warmer ligt en geniet je van een relatief makkelijke installatie. Feit is dat de tuinvelrichting 12V ook de nodige voordelen met zich mee brengt. Bepaal daarom goed voor jezelf naar welke voordelen precies jouw voorkeur uit gaat.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen