Vaste planten kopen? Hier moet je opletten

waar opletten vaste planten kopen

Waar moet je opletten bij het kopen van vaste planten? Goede vraag. Het aanbod van vaste plantenkwekers en -leveranciers is groot. Laat staan het aanbod vaste planten. Dat is enorm. Hoe maak je dan een goede keuze tussen leverancier en plant?

In dit artikel delen we een aantal tips voor het kopen van vaste planten.

Welke vaste planten?

Er zijn verschillende soorten vaste planten. Denk aan wintergroene, zon aanbiddende en schaduwrijke vaste planten. In mijn artikel ‘Wat zijn vaste planten?’ Lees je meer over deze verschillende soorten vaste planten.

Ga daarom voor het kopen van vaste planten na welke soort vaste planten voor jouw tuin geschikt zijn. Wil je een border inplanten die veel zonuren krijgt? Pak dan zon aanbiddende vaste planten.

Natuurlijk zijn er nog veel meer filters waarop je het grote aanbod van planten kunt filteren. Denk daarbij aan:

 • Hoogte als de planten volwassen zijn
 • Kleur van het blad of de bloeikleur
 • Groenblijvend of afstervend in de winter
 • Standplaats (schaduw, zon of halfschaduw)
 • Periode van bloeien (najaar, voorjaar of zomer)
 • Geur van de planten

Het gaat te ver om alle verschillende soorten planten per categorie op te sommen. Gelukkig heeft Tuinplant een handige tool waarmee je de planten gemakkelijk kunt filteren op jouw voorkeuren.

Welke vaste planten wil je niet?

Er zijn een aantal vaste planten die ik niet zo graag in mijn tuin wil hebben. En met mij zijn denk ik behoorlijk wat mensen. Er zijn namelijk vaste planten die zichzelf snel verspreiden in de tuin. Misschien denk je: “Dat is makkelijk want dan groeit de tuin snel dicht.”

Dat is wel zo. De prijs die je hiervoor betaalt is dat andere planten verdrongen worden. Een kleine selectie vaste planten verspreidt zich razend snel door verspreiding van zaad via de wind of enorme grote wortelkracht.

welke vaste planten niet kopen
Hondsdraf (Glechoma Hederacea)

Dergelijke vaste planten wil je niet in de tuin. Geloof me. De ergste planten, die je in mijn ogen moet vermijden, zijn:

 • Bont zevenblad (Aegopodium Podagaria)
 •  Hondsdraf (Glechoma Hederacea): deze plant heeft nog veel andere bijnamen zoals galbloem, hoefijzertje, kikkerbalsem en kruip-door-de-tuin.
 • Moerasanemoon (Houttuynia Cordata)
 • Stokroos (Alcea Rosea)
 • Struisvaren (Matteuccia Struthipteris)

Wees gewaarschuwd 😉

Borderpakketten voor makkelijk variëren

Je kunt kiezen om plantenborders met een en dezelfde plant aan te leggen. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat er verschillende soorten planten in één border gezet worden. Hierdoor is er variantie in de border, en bij een goed afgestemde plantenkeuze kun je genieten van het hele jaar bloei in de border.

Maar hoe varieer je met planten voor een schaduwrijke plaats? Of met alleen rode bloeiers? Het kost veel tijd om verschillende soorten vaste planten bij elkaar te verzamelen die én schaduwrijk zijn én alleen rood bloeien én het hele jaar rond bloeien.

Gelukkig heeft Tuinplant hier iets op gevonden. Ze hebben namelijk borderpakketten samengesteld. In zo’n borderpakket vind je een combinatie van vaste planten per thema, bijvoorbeeld zonbloeiend. Dit scheelt jou enorm veel tijd.

Bekijk de borderpakketten van Tuinplant hier>>

Hoeveel vaste planten moet ik kopen?

Het aantal vaste planten dat je moet kopen is afhankelijk van 3 factoren, namelijk:

 • Soort vaste planten die je wilt zetten
 • Hoeveel planten je per vierkante meter zet
 • Hoeveel vierkante meter border je in wilt planten

Er zijn grote en kleinere vaste planten te koop. Door het verschil in de soorten vaste planten wisselt ook het aantal stuks per vierkante meter. Als richtlijn kun je aanhouden:

 • Gemiddelde groeiers: 7 tot 9 stuks vaste planten per m2.
 • Grote vaste planten: 3 tot 5 stuks per vierkante meter
 • Grassoorten: 1 tot 5 stuks per vierkante meter (dit is een ruim begrip, maar is afhankelijk van de toekomstige grootte van het gras)
 • Bodembedekkers 8 tot 12 stuks per m2.

De bandbreedte van bijvoorbeeld 7 tot 9 stuks kun je zelf invullen. Wil je dat een plantvak snel dichtgroeit, waardoor je minder onkruid hebt? Dan kun je beter aan de hoge kant gaan zitten door 9 stuks per m2 aan te planten. Wil je op de centjes letten? Dan volstaat 7 stuks per m2 ook.

hoeveel vaste planten kopen

Als je weet hoeveel planten je per m2 wilt zetten vermenigvuldig je dat met het aantal vierkante meters border dat je wilt inplanten. En violá; je weet het hoeveel vaste planten je nodig hebt.

P.s.: Verwacht niet direct hetzelfde resultaat als bij televisieprogramma’s zoals De Grote Tuinverbouwing. Daar planten ze te veel planten op een vierkante meter zodat de border direct volstaat. Het teveel aan planten wordt er na het filmen uitgehaald.

Wanneer koop je vaste planten?

Vaste planten op het juiste moment kopen zorgt voor een betere aangroei van de planten. Zo is het niet verstandig om vaste planten te zetten als het 25 graden of warmer is. Ook wanneer het vriest is het verstandiger om even te wachten met het planten van vaste planten.

Wanneer je vaste planten gaat kopen is het verstandig om deze zo snel mogelijk in de grond te zetten. Hoe korter de tijd tussen het kopen van vaste planten het zetten, hoe beter. Dat wil niet zeggen dat vaste planten niet 1 week in een pot kunnen staan.

Vaste planten kun je het hele jaar door planten en dus ook kopen.

Waar vaste planten kopen?

Iets wat 5 tot 10 jaar nog ondenkbaar en raar was, is inmiddels heel normaal geworden: Het online kopen van vaste planten. Sterker nog, online vaste planten kopen heeft zelfs nog extra voordelen tegenover het kopen bij een tuincentrum.

De voordelen van online bestellen zijn:

 • Gebruik van filters voor het makkelijk kiezen van de juiste planten
 • De planten zijn verser en de kwaliteit is beter. Ze worden direct van de kwekerij naar jou gestuurd.
 • Goedkopere planten (over het algemeen). Dit komt omdat er een schakel tussenuit is gehaald (het Tuincentrum).

Natuurlijk heeft het online kopen van vaste planten als nadeel dat je de planten niet fysiek kunt zien voordat je ze koopt. Gelukkig heb je tegenwoordig ook online een wettelijke garantietermijn van 14 dagen. Hierdoor kun je de planten retourneren.

Een partij waar ik zelf veel planten koop is Tuinplant. Deze website is al meerdere malen hierboven aangehaald. Ik vind het een fijne partij om mijn bestellingen te doen, de prijzen zijn zeer concurrerend en de planten zijn van uitstekende kwaliteit.

Bekijk het aanbod vaste planten van Tuinplant hier>>

Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>