Schop en spade slijpen en onderhouden? Zo doe je dat!
03 mei 2019 

Schop en spade slijpen en onderhouden? Zo doe je dat!

 Wil je de levensduur van een schop of spade verlengen? Slijp en onderhoud de spade en schop dan regelmatig. 

Door een spade te slijpen steek je het gereedschap eenvoudig in de grond. Plantwortels en andere obstakels steek je makkelijker door met een geslepen spade. 

Een geslepen spade of schop snijdt dan als een warm mes door boter. 

Naast het slijpen, is het schoonmaken en invetten van een spade en schop belangrijk. Een roest- en vuilvrije schop werkt niet alleen handiger. Ook verleng je de levensduur aanzienlijk. 

In dit artikel lees je exact hoe je een spade en schop op de juiste manier onderhoud.

Vuil en roest verwijderen

Met een schoon en roestvrij blad steek je veel makkelijker in de grond. Maak daarom na ieder gebruik het schop- of spadeblad schoon. 

Gebruik voor het schoonmaken een handveger met harde haren. Je kan ook een staalborstel gebruiken. 

Een staalborstel verwijdert het hardnekkigste vuil. Veeg daarna het blad schoon met de handveger of een oude doek. 

schop-spade-onderhoud

Door het blad na ieder gebruik schoon te maken voorkom je roestvorming. Heeft je schop of spade een roestig blad? Verwijder de roest door het blad op te schuren. 

Voor het schuren van het blad kun je een staalborstel, schuurpapier of haakse slijper met staalborstel gebruiken. Zet de spade of schop stevig vast in een werkbank, zodat je makkelijk kunt schuren. Schuur net zolang zodat al de roest van het blad verwijderd is.

Splinters verwijderen

Er zijn verschillende soorten schop- en spadestelen, zoals essenhouten en glasvezel stelen. Glasvezel stelen kunnen niet gaan splinteren. 

Een houtensteel kan dat wel. Echter, goede merken stelen splinteren niet. Bij het kopen van een spade of schop is het daarom belangrijk om een gereedschap met de juiste steel te kopen. 

Lees ook:alle punten waar je op moet letten bij het kopen van een spade of schop. Splintert de steel van jouw schop of spade? Schuur de steel dan op met een schuurpapier. Gebruik eerste een grof schuurpapier voor het grove werk. Maak de steel vervolgens helemaal glad met een schuurpapier met een fijnere korrelstructuur. exclamation-triangle

Let Op

Na het schuren van een steel is de beschermlaag die er bij veel stelen overheen zit af. Vet de steel na het schuren in met gekookte lijnolie om een nieuwe beschermlaag aan te brengen.

Invetten van een schopsteel en spadeblad

Elke keer na het gebruik van een spade maak je het blad schoon met een handveger. Vervolgens is het belangrijk om het blad in te vetten. 

Door het invetten voorkom je dat het blad gaat roesten. Zo blijft het blad makkelijk in de grond gaan. 

Maak het blad en de steel eerst helemaal schoon met water. Droog het schopblad en de steel vervolgens af met een oude handdoek. 

Vet vervolgens de schopsteel en het blad in met gekookte lijnolie. Dit doe je als volgt:

 • Doe wat lijnolie in een kommetje
 • Pak een kwast en dip deze in de lijnolie
 • Smeer de gekookte lijnolie over het blad en de steel

Dip de kwast regelmatig in de lijnolie zodat er voldoende olie aangebracht wordt. edit 

Wist je dat? Gekookte lijnolie ook een goed product is voor het beschermen van houten tuinmeubelen en schuttingen? Vet de meubelen en schuttingen jaarlijks in met de lijnolie. Zo verhoog je de levensduur aanzienlijk.

Bekijk gekookte lijnolie op Bol.com

Zelf een schop en spade slijpen

De snijrand van een schop of spade slijpen maakt het werken met het gereedschap een stuk eenvoudiger. Ook is het werken met een scherpe schop of spade minder belastend voor je lichaam.   

Een spade kan je zelf slijpen met een platte ijzervijl of een haakse slijper met slijpsteen. 

De stappen voor het slijpen van een spade of schop zijn:

 • Maak het blad vrij van rommel
 • Trek handschoenen aan
 • Pak een platte ijzervijl of haakse slijper met slijpsteen
 • Zet de vijl of haakse slijper in een hoek van 45 graden op het blad
 • Beweeg de vijl of haakse slijper in draaiende bewegingen over de rand van het blad
 • Draai de spade om
 • Slijp de andere kant van de spade

Vaak laat een haakse slijper enkele kleine bramen achter. Verwijder deze met de vijl. M

et een vijl duurt het ongeveer 5 tot 7 minuten voordat een kant scherp is. De haakse slijper doet er slechts 30 tot 60 seconden over. exclamation-triangle

Let Op

Slijp niet te lang. Hierdoor verwijder je onnodig veel materiaal waardoor de schop of spade korter wordt. Controleer bij het gebruik van een haakse slijper regelmatig of de rand al scherp is.

Conclusie spade onderhouden

Het onderhouden van een spade is niet moeilijk. Vooral niet als je dit na ieder gebruik doet. Een spade of schop onderhouden doe je door:

 • Vuil na ieder gebruik van het blad te verwijderen
 • De steel en het blad na ieder gebruik in te vetten
 • Het snijvlak van het blad regelmatig te slijpen

Door deze stappen gaat je schop of spade aanzienlijk langer mee. Is jouw schop niet meer te redden? Kijk dan hier waar je op moet letten bij het kopen van een spade of schop.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen