Spade of schop kopen? Hier moet je op letten!

waar op letten spade schop koppen

Een spade of schop kopen is niet iets wat je jaarlijks doet. Met een juiste koop kan je tot wel 20 jaar doen. Maar waar moet je dan op letten bij het kopen van een spade of schop

Een schep kun je kopen bij de Action, Gamma of vergelijkbare winkel. Maar deze winkels verkopen geen professionele spades of scheppen. En daarbij krijg je vaak niet het juiste advies.

Waar kun je dan een schep of spade kopen én het juiste advies krijgen? Via dit artikel.

In dit artikel vertel ik waar je op moet letten bij het kopen van een goede spade of schep. Dit doe ik op basis van jarenlange ervaring als hovenier.

Checklist spade of schop kopen

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij het kopen van een spade of schop.

In onderstaande checklist vind je de punten die belangrijk zijn voor het kopen van een nieuwe spade of schep:

 1. Soort schep of spade
 2. Materiaal van het blad
 3. Steellengte van spade of schop
 4. Materiaal en kwaliteit van de steel
 5. Type handvat
 6. Dulstand (hoek van blad tot steel)
thumb-tack

Belangrijk om te onthouden!

Er zitten veel verschillen tussen een schop en spade. Hierdoor is een:

 • Schop of schep bedoeld om materialen op te scheppen
 • Spade bedoeld om te graven, spitten en wrikken

#1 Soort schep of spade

Er zijn veel verschillende spades en schoppen. Elke spade of schep is bedoeld voor een andere soort klus.

Enkele veel voorkomende spades en schoppen zijn:

 • Zandschop
 • Graanschop
 • Klassieke spade
 • Smalle spade
 • Kleispade

Zorg dat je weet naar welke schop of spade jij opzoek bent. Kijk hierna pas naar de overige punten waar je op moet letten bij het kopen van een spade of schop.

Weet jij niet welke schep of schop het beste past bij de werkzaamheden in jouw tuin? In dit artikel bespreek ik de verschillende scheppen en spades. Ook vertel ik welke schep of spade geschikt is voor de verschillende werkzaamheden.

#2 Materiaal van het blad

De bladen van schoppen en spades kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. Deze materialen kunnen zijn:

 • Aluminium
 • Roest Vast Staal (RVS)
 • Oliegehard staal
 • Koolstof gehard staal
 • Boron gehard staal

Er zit veel kwaliteitsverschil tussen deze materialen. Aluminium wordt gebruikt voor bladen van grote schoppen, zoals een graanschop of stalschop. Deze schoppen zijn bedoeld om grote volumeproducten op te scheppen. Dankzij het aluminium blad is de schep licht van gewicht en kan het blad groot zijn.

Schoppen om zwaardere materialen op te scheppen zijn gemaakt van gelakt staal of RVS. Denk aan een zandschop of betonschop. Dit maakt de schoppen sterker. Echter, deze schoppen zijn niet bedoeld om planten los te steken of zwaar spitwerk. Hierdoor verbuigt het blad.

Spades zijn bedoeld om te graven, spitten en wrikken. Hierdoor komt er meer kracht op het blad te staan. Het blad van een spade moet daarom sterker zijn dan dat van een schop of schep.

Het blad van een goede spade is gemaakt van een gehard staal. Dat is staal dat tijdens de productie een extra behandeling ondergaan is. Deze behandeling wordt ‘harden’ genoemd en verhoogd de slijtvastheid en hardheid van de spade aanzienlijk.

Harden wordt niet gedaan bij schoppen omdat het een duur proces is. Spades zijn daarom ook duurder dan schoppen in aanschaf. Gebruik een schop of schep niet als spade. Hierdoor gaat de schop aanzienlijk sneller kapot.

#3 Steellengte van spade of schop

De lengte van de steel van een spade of schop is een belangrijk punt om op te letten. De juiste steellengte van een schop is langer dan die van een spade.

Dit komt omdat beide gereedschappen voor andere doelen gebruikt worden. De verkeerde steellengte heeft als gevolg:

 • Extra belasting van de rug bij een te korte steel
 • Extra belasting van de schouders bij een te lange steel

Wat de juiste lengte is, verschilt per persoon. Een groter persoon heeft een langere steel nodig.

hoe lengte steel bepalen schop spade

Met onderstaande stelregels kan je de juiste steellengte bepalen voor het kopen van een schop of spade:

 • Spade: pak de spade vast onder het handvat en zet het blad op de grond. De steel heeft de juiste lengte als je ellenboog in een hoek van 90 graden staat.
 • Schop: zet de schop of schep op de grond. De steel heeft de juiste lengte als deze tot onder je oksel komt.

Thuis de juiste lengte van de spadesteel bepalen

Als je vanaf de bank een nieuwe spade wilt bestellen kan je bovenstaande stelregel niet gebruiken. Maar hoe kan je dan bepalen wat de juiste lengte voor de steel is van een spade?

Dat doe je door:

 • Houd je ellenboog in een hoek van 90 graden langs je lichaam
 • Maak een vuist met je hand
 • Meet de afstand tussen de bovenkant van je vuist tot de grond (of laat iemand dit doen ;))
 • Kijk wat de hoogte van het blad van spade is die je wilt kopen
 • Trek de hoogte van het spade blad van de gemeten lengte van stap 3 af

De uitkomst van stap 5 is de lengte die de steel van de spade moet hebben.

Voor vrouwen is de juiste steellengte van een spade 90 tot 100 cm. Bij heren is dat 100 – 120 cm. Dit is gemiddeld genomen en kan verschillen als je groter of kleiner dan gemiddeld bent.

Thuis de juiste lengte van de schopsteel bepalen

Wil je vanaf huis een schop met de juiste steellengte kopen? Met onderstaande stappenplan bepaal je wat de juiste lengte is voor de schopsteel.

Stappen voor het bepalen van de juiste schopsteel lengte:

 • Meet de afstand van de grond tot de onderkant van je oksel
 • Bekijk wat de hoogte is van het blad van de schop die je wilt kopen
 • Trek die hoogte van de gemeten afstand van stap 1 af

De uitkomst van stap 3 is de lengte die de steel van een schop of schep moet hebben.

#4 Materiaal en kwaliteit van de steel

Een ander belangrijk punt om naar te kijken bij het kopen van een spade of schop is het materiaal waarvan de steel gemaakt is.

Een schop of spade steel kan gemaakt zijn van:

 • (FSC) Essenhout
 • (FSC) Beukenhout
 • Glasvezel (fiberglas)

Er zijn maar weinig spade- en schopstelen die van beukenhout gemaakt zijn. Dat komt omdat Essenhoutstelen tegenwoordig populairder zijn.

punten op letten kopen spade schop

Deze populariteit dankt het essenhout aan de lichte buigzaamheid van het hout. Hierdoor breekt een steel van essenhout veel minder snel.

Bij houten schop en spadestelen is het belangrijk om een gelakte steel te kopen. Deze lak beschermt de steel van weersinvloeden waardoor die kan gaan rotte. 

Wil je een (bijna) onbreekbare spadesteel? Ga dan voor een spade met fiberglassteel. Deze soort stelen zijn enorm sterk en geschikt voor de zwaarste klussen. Een spade met deze onbreekbare steel is vaak duurder dan met een houtensteel.

#5 Handvat van de spade of schop

Er zijn verschillende soorten handvaten voor spades en scheppen. Afhankelijk van jouw wensen kies je een:

 • T-handvat
 • D of YD-handvat
 • Steel zonder handvat

Het soort handvat van de schop of spade is een belangrijk punt om op te letten. Via het handvat breng je kracht over op de spade of schop.

Kies een professionele spade of goede spade zodat het handvat niet na enkele keren gebruiken wiebelt.

edit

Wist je dat?

Het handvat van een spade of schop ook wel ‘hilt’ of ‘kruk’ genoemd wordt?

Bij een spade is de T-kruk het meest voorkomende handvat. Dit komt omdat via dit handvat er een direct krachtoverbrenging is naar de steel en het spadeblad.

Tevens ligt een goede T-kruk comfortabel in de hand, zowel bij grote als kleine handen. Hierdoor is de kans op blaren een stuk kleiner.

Om dezelfde redenen als bij de spade, is een klassieke schop ook vaak uitgerust met een T-handvat. Groot volume schoppen, zoals een graanschop of stalschop, hebben vaak een D-greep. Deze D-greep wordt ook wel YD-kruk genoemd.

verschillende handvaten schop spade

Met een D greep is het makkelijker om een scheppende beweging te maken. Tijdens het scheppen draait de greep in je hand. Door het D-handvat zit er geen steel in de weg.

#6 Dulstand

De Dul van een schop of spade is de koker waarin de steel bevestigd zit. De dulstand is de schuinte die deze koker heeft ten opzichte van het blad.

Een spade heeft een vrijwel rechte dul. Ofwel een dulstand van 0 tot 25 mm. Dat is namelijk het makkelijkste bij het graven en spitten.

Dulstanden bij schoppen variëren sterk. Schoppen zijn verkrijgbaar in de volgende dulstanden:

 • Rechte dul = 25 mm
 • Half opgezette dul = 35 mm
 • Opgezette dul = 55 mm
 • Sterk opgezette dul = 70 mm

Hoe groter de dulstand, hoe schuiner de steel ten opzichte van het blad staan. Voor schepwerk is een dulstand van pakweg 55 mm het meest ergonomisch.

dulstanden spade schep kopen

Bij het kopen van een schop kan je kiezen voor een dulstand van 35 mm. Dan kan je zowel licht graafwerk als het schepwerk met de schop uitvoeren. Echter raad ik dit niet aan, omdat je dan een schop hebt die voor beide werkzaamheden niet ideaal is.

Wat zijn goede schop en spade merken?

Er zijn talloze spade- en schopmerken te koop. Van professionele spades tot B-merk schoppen. Daarnaast hebben winkels als de Action, Gamma of Praxis ook eigen merk spades en schoppen.

In veel gevallen hecht ik weinig waarde aan het merk van een product. Echter, bij spaden en scheppen doe ik dat sinds enkele jaren wel.

Door de jaren heen heb ik met verschillende soorten spades en schoppen gewerkt. Hierdoor heb ik de verschillende merken uitvoerig getest.

Als het om kwaliteit gaat zijn de volgende merken mijn favoriet:

 • Polet spade en schop
 • Talen Tools
 • Spear & Jackson
 • Atlas spade en schoppen
beste schop spade merken

Deze merken worden ook door professionele tuinmannen gebruikt. Een particulier kan met deze schoppen en spades minimaal 15 tot 20 jaar vooruit. Mits de spade en schop goed onderhouden wordt.

Prijs van spades en schoppen

Je kan een spade of schop kopen bij de Action, Gamma of soortgelijke winkel. Houd er dan rekening mee dat de levensduur van het gereedschap aanzienlijk lager is.

Tevens werkt het gereedschap niet zo fijn en ergonomisch als een goede kwaliteit spade.

Houd er bij het kopen van een spade of schop rekening mee dat in veel gevallen ‘goedkoop, duurkoop’ is. Een goede spade of schop kost nu eenmaal wat geld.

Maar wat als je met een spade van 80 euro 15 jaar doet, en met een spade van 40 euro 6 jaar doet? De prijzen van de spades zijn dan:

Spade of schop

Berekening

Uitkomst

‘Dure’ variant

€80 gedeeld door 15 jaar

€5,33 per jaar

‘Goedkope’ variant

€40 gedeeld door 6 jaar

€6,67 per jaar

Dit laat zien dat een schop of spade die duurder in aanschaf is niet duurder is op de lange termijn. En daarbij heb je meer werkplezier en comfort van een goede spade dan de ‘goedkope’ spade.

Conclusie

In dit artikel heb ik uitgebreid de 6 punten besproken waar je op moet letten bij het kopen van een spade of schop.

Deze 6 punten zijn:

 • Soort schep of spade
 • Materiaal van het blad
 • Steellengte van de spade
 • Materiaal en kwaliteit van de steel
 • Handvat van de spade
 • Dulstand

Een punt waar je minder op moet letten bij het kopen van een goede spade is de prijs. Een goede tot professionele spade of schop kost nu eenmaal wat geld qua aanschaf.

Echter, door de lange levensduur van een goede spade is het gereedschap op de lange termijn goedkoper.

Hopelijk weet je nu precies waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe spade of schop. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het weten in de reacties hieronder.

Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>
close
Stop met geld verspillen aan niet werkende meststoffen!
Bemestingsgids cover ringband

Je gegevens zijn 100% veilig