Wat zijn heesters?

Heesters zijn planten die houtige stengels hebben. Een heester is hetzelfde als een struik. Beide woorden zijn synoniemen voor elkaar.

Over het algemeen vertakt een heester kort boven de grond en is er geen duidelijk recht opgaande stam. Echter, dankzij ontwikkelingen in de kweek zijn er tegenwoordige diverse heesters verkrijgbaar op stam. Een voorbeeld is een hortensia op stam.

De hoogte van heesters varieert van hoog tot laag. Zo zijn er heesters die wel 3 a 4 meter hoog worden. Maar er zijn ook heesters die maar 30 cm boven de grond uitkomen. Zogenaamde dwergstruiken.

Heesters volgens Wikipedia

Wikipedia zegt het volgende over wat een heester is:

wat-zijn-heesters-

Historie struiken en heesters

Zoals eerder aangegeven zijn struik en heester synoniemen van elkaar. Beide woorden betekenen hetzelfde. Dit is echter niet altijd zo geweest.

Lang geleden, daarmee bedoelen we enkele eeuwen geleden, betekende struik en heester beide iets anders. De woorden zijn allebei van Germaanse afkomst. Dit was de betekenis:

  • Heester was ‘Heister’. Destijds bedoelde de Duitsers met het woord een jonge boom.
  • Struik was ‘Struuk’. Hiermee werd afgebroken tak of knotboom bedoeld.

Tegenwoordig beteken beide hetzelfde.

Kenmerken

Heesters en struiken hebben enkele kenmerken waaraan je de planten kunt herkken. Deze kenmerken zijn:

  • Houtige stengels/ scheuten
  • Vertakking kort aan de grond (uitzondering zijn heesters op stok)
  • Geen duidelijke doorgaande stam aanwezig, zoals een boom wel heeft.
  • Vaak komen er meerde stengels/ takken uit de grond. Dit worden ook wel grondtakken genoemd.
  • Blijven ’s winters bovengronds. Dit in tegenstelling tot vaste planten die in de winter kunnen afsterven tot net boven de grond.

Aan de afmetingen van een plant is niet op te maken of het een heester of een andere soort plant is. Een heester kan namelijk klein blijven, maar ook erg groot worden. Er zijn heesters die wel 4 meter hoog kunnen worden.

Halfheesters

Halfheesters, ook wel bekend als halfstruiken, zijn heesters die voor een gedeelte bestaan uit een houtige stengels en kruidachtige stengels die jaarlijks afsterven. Je zou het kunnen zien als kruising tussen een vaste plant (kruidachtig) en heesters (houtachtig).

Bij halfstruiken is het onderste stuk houtig. Daarbovenop groeit een kruidachtig gedeelte dat jaarlijks afsterft. Vaak komen halfheesters uit een ander klimaat en verhout een deel van het kruidachtige gedeelte het jaar erop.

Enkele voorbeelden van halfheesters zijn:

  • Lavendel
  • Ceanothus
  • Hortensia (sommige soorten)

Solitaire heesters

Solitaire heesters zijn geen aparte soort heesters. Een solitaire heester is een losstaande heester, zonder andere heesters er rondom. Bijvoorbeeld als je één heester middenin het gazon hebt staan.

Het wordt solitair betekent alleen of alleenstaand.

Reactie plaatsen