Grote Tuin Inspiratie, Ideeën en Voorbeelden
06 januari 2022 

Grote Tuin Inspiratie, Ideeën en Voorbeelden

Ben je de trotse bezitter van een huis met een grote tuin? En wil je je grote tuin graag geheel naar wens in gaan richten? Dan sta je voor een leuke uitdaging. Het lastige van een grote tuin is namelijk dat je soms té veel ruimte tot je beschikking hebt. Het gevolg daarvan is dat de grote tuin nogal kil, saai en dergelijk gaat ogen.

Wil jij echter een geweldige grote tuin inrichten? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres. In dit artikel geven wij je namelijk heel veel grote tuin inspiratie. Voor je grote tuin voorzien we je van allerlei ideeën, zodat je je grote tuin geheel naar wens kunt ontwerpen. En vervolgens naar wens in kunt richten.

Een grote tuin inrichten; hier moet je rekening mee houden

Bij het inrichten van een grote tuin moet je met enkele nadelen rekening houden. Zo moet je bijvoorbeeld met de tuinaanleg kosten rekening houden. Des te groter eens tuin is, des te meer geld je hier voor moet betalen. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, voorzien we je van enkele low budget tuin ideeën:

 1. Maak zelf een tuinontwerp. Een tuinontwerp voor een grote tuin is prima zelf te maken. Om je hier een extra handje bij te helpen, voorzien wij je in dit artikel van allerlei zelf je tuin ontwerpen voorbeelden. 
 2. Kies voor tweedehands producten. Niet alle producten voor in je nieuwe tuin hoeven nieuw te zijn. Je kunt ook voor tweedehands producten kiezen, waarmee je geld weet te besparen.
 3. Verbouw je tuin grotendeels zelf. Je kunt er ook voor kiezen om zelf je tuin te verbouwen. Als je hiervoor kiest, weet je sowieso het nodige geld te besparen. Je moet echter wel met een flinke kostenpost rekening houden.

Bij een grote tuin moet je niet alleen met de kosten rekening houden. Zoals hierboven al gesteld, moet je ook met de aanwezige ruimte rekening houden. Juist doordat je in een grote tuin veel ruimte hebt, kan een dergelijke tuin onsamenhangend ogen. Om dát te voorkomen, hebben we in dit artikel enkele tips voor je opgesteld.

Een ander gevaar is dat je grote tuin saai gaat ogen. Dát weet je te voorkomen door de juiste accessoires in je grote tuin te plaatsen. Om welke accessoires dit gaat? Ook dat is iets wat we in dit artikel graag bespreken.

De beste tips voor een grote tuin inrichten

Ben je voornemens om je grote tuin opnieuw in te richten? En wil je dit graag direct naar wens doen? Wij raden je in dat geval aan om onderstaande algemene tips goed op te volgen. 

Maak een keuze tussen de verschillende stijlen

Wil je een grote landelijke tuin creëren? Of wil je een grote moderne tuin creëren? Dit is één van de belangrijkste afwegingen die je moet maken. In een landelijke tuin heerst de natuur, terwijl in een moderne tuin juist de strakheid heerst. Het is aan jou om te bepalen waar je voorkeur naar uit gaat.

Denk goed over je budget & wensen na

Verder raden wij je aan om goed over je budget na te denken. Hoeveel geld heb je beschikbaar voor de grote tuinverbouwing? En hoeveel werkzaamheden kun je eventueel zelf uitvoeren?

tuinidee grote tuin

Zet daarnaast ook de wensen met betrekking tot je tuin goed op een rijtje. Aan de hand van deze wensen kun jezelf je grote tuin ontwerp. Een grote tuin ontwerp maken is op zich niet al te moeilijk. Doe dit met potlood en papier, zodat je je schets continu aan kunt passen. Vermeld bovendien overal de afmetingen bij. Mocht je ergens een rekenfout gemaakt hebben, merk je dit nog tijdig op.

Doe veel inspiratie op

Wij raden je ook aan om veel grote tuin inspiratie op te doen. Dit kun je gemakkelijk via het internet doen óf via de vele tuinprogramma’s op de televisie. Via bijvoorbeeld internet kun je tal van tuinontwerpen van een grote tuin bekijken. Aan de hand daarvan krijg je mogelijke goede tuinideeën voor je eigen grote tuin. 

Ga niet over één nacht ijs

Als je je grote tuin helemaal in wilt richten, krijg je met de nodige lastige keuzes te maken. Mede daarom is ons advies om niet over één nacht ijs te gaan. Bij een grote tuin ontwerpen moet je keuze na keuze gaan maken. Neem hier goed de tijd voor, vergelijk veel mogelijkheden met elkaar en hak vervolgens de knoop door. Door dit proces op deze manier aan te vangen, maak je voortdurend de juiste keuzes. Enig nadeel is dus dat je hier echt veel tijd aan kwijt bent. 

Grote tuin inrichten ideeën; algemene stylingtips

Wil je graag zelf het tuinontwerp voor je grote tuin gaan maken? Heb je mogelijk al een tuinidee voor je grote tuin? Of wil je helemaal van grond af aan beginnen? Ongeacht wat de situatie is, raden wij je aan om onderstaande algemene stylingtips op te volgen.

Maak een keuze tussen de verschillende stijlen

In onze ogen doe je er verstandig aan om een keuze te maken tussen de vele tuinstijlen. In de basis kies je hierbij tussen een moderne- of een landelijke stijl. Je kunt echter ook nog voor allerlei buitenlandse stijlen kiezen. Zo is het mogelijk om je grote tuin in de Franse stijl, in de Spaanse stijl of in de Japanse stijl in te richten. Aan jou de keus. 

Wil je meerdere stijlen met elkaar combineren? Doe dat vooral niet. Als je meerdere stijlen met elkaar gaat combineren, wordt de grote tuin een rommeltje. Dat wil je uiteraard ten koste van alles voorkomen.

Creëer verschillende gedeeltes

Eén van de beste tips die we je kunnen geven, is om gedeeltes in je tuin te creëren. Door gedeeltes in de tuin te creëren, deel je de tuin als het ware in stukjes op. De grote tuin wordt hierdoor een stuk gezelliger, aangezien al deze gedeeltes wel één geheel vormen.

Kies je ervoor om je grote tuin in één groot geheel uit te voeren? Dan oogt de tuin groot, rommelig en saai. Juist door verschillende gedeeltes te creëren, weet je sfeer in je tuin aan te brengen. Dankzij de verschillende gedeeltes weet je bovendien je tuin op een (hele) leuke manier aan te kleden. Wat wens je nog meer?

Durf out-of-the-box te denken

Een zandstrand in je tuin. Een gigantisch kampvuur in je grote tuin. Of een zwembad in je grote tuin. Als je een grote tuin hebt, kun je echt heel veel kanten op. Wij raden je van harte aan om vooral out-of-the-box te denken. Door op een unieke manier je tuin in te richten, maak je je grote tuin echt volledig naar wens. Daar kunnen onderstaande tips je ook nog bij helpen.

Tips voor de beplanting in een grote tuin

Iets wat in een grote tuin absoluut niet mag ontbreken, is de juiste beplanting. Op dit gebied hebben wij enkele handige tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Kies voor een grote plantenbak in je tuin. Met grote plantenbakken of bloembakken weet je je tuin op een onwijs fraaie manier aan te kleden. Deze grote bakken laten je tuin bovendien nog groter ogen. 
 2. Kies voor grote bomen in de tuin. Wij raden je ook aan om grote bomen in je grote tuin te zetten. Dat is eigenlijk een combinatie die simpelweg perfect bij elkaar past. Via het internet vind je bovendien veel mooie bomen voor in een grote tuin; je kunt hierdoor altijd wel een geschikte boom voor in je grote tuin vinden.
 3. Kies voor grote struiken voor in de tuin. Wij raden je ook aan om voor grote struiken in je tuin te kiezen. De reden hiervoor is eigenlijk hetzelfde als voor de grote bomen in je tuin. Met grote struiken weet je je tuin simpelweg leuk aan te kleden. Bovendien kun je met de grote struiken de gedeeltes in je tuin creëren, waarover we je hierboven reeds meer hebben verteld.
 4. Kijk naar de mogelijkheden van een moestuin. Een moestuin aanleggen in een grote tuin is ook een prima idee. In een moestuin ben je lekker bezig, waarna je zelfs van je eigen groenten kunt genieten.
 5. Kies altijd voor een grasmat. Iets wat in een grote tuin absoluut niet mag ontbreken, is een grasmat. Bij voorkeur is deze grasmat zo groot mogelijk; dit staat gewoonweg prachtig in elke (grote) tuin. 
 6. Kies voor grote bloemen in de tuin. Tot slot adviseren wij je om altijd voor grote bloemen in de tuin te kiezen. Je kunt hierbij kiezen voor bloembakken in de tuin, maar ook voor grote potten in de tuin. Het leuke is dat je hierbij echt alle kanten op kunt. Uiteraard mag een grote plant in je tuin ook niet ontbreken.

Graag geven wij je met betrekking tot de beplanting nog een bonustip: kies voor kleur. Juist door kleurrijke planten in je tuin te plaatsen, gaat je grote tuin een stuk gezelliger ogen. 

Tips voor de bestrating in een grote tuin

Is het aan te raden om grote tegels in je tuin neer te leggen? Als je een grote tuin hebt, is het inderdaad aan te raden om voor grote tegels te kiezen. Met de grote tegels weet je je tuin namelijk nóg groter te laten ogen. Bovendien kun je  met de grote tegels bepaalde vormen en patronen in je tuin creëren. Dit komt de uitstraling van een grotere tuin ook altijd ten goede.

grote tegels tuin

Voor wat tegels je dan het beste kunt kiezen? Dat is afhankelijk van je voorkeuren. Wij raden je in ieder geval aan om naar grote grijze tegels voor in je tuin te kijken. Met dergelijke tegels laat je je tuin echt spreken.

Tips voor de meubelen in een grote tuin

Wil je in je grote tuin een gezellig terras creëren? Wij raden je aan om in je grote tuin voor meerdere terrassen te kiezen. Richt bijvoorbeeld één terras voor in de middag in en één groot terras voor in de avond in.

Hoe je dit terras zo leuk mogelijk aan kunt kleden? Kies sowieso voor een grote loungeset in je tuin. Op een grote loungeset kun je met meerdere personen op een hele aangename manier veel tijd doorbrengen. In zo’n grote tuin kies je uiteraard ook voor meerdere parasols; met de parasols bescherm je je huid tegen de felle zonnestralen. 

Verder is het vooral afhankelijk van je eigen voorkeuren. Welke materialen vind je mooi? In welke kleur moeten de tuinmeubelen uitgevoerd worden? En waar wil je de tuinmeubelen precies in je tuin hebben? Stuk voor stuk belangrijke vragen.

Tips voor de aankleding van een grote tuin

Een grote tuin moet je altijd op een leuke manier aankleden. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij verschillende tips voor je op een rijtje gezet: 

 1. Kies voor grote wanddecoratie in de tuin. Met dank aan dergelijke decoratie laat je ook de muren in je tuin meer spreken.
 2. Kies voor grote sierstenen in de tuin. Met bijvoorbeeld grote witte keien in de tuin zorg je voor een gezellige uitstraling. Een grote kei of een grote steen voor in een grote tuin biedt overigens veel mogelijkheden. Je kunt namelijk uit veel soorten grote keien voor in een tuin kiezen.
 3. Kies voor een grote zeef voor in je tuin. Met een grote zeef creëer je een ware eyecatcher in je tuin.
 4. Kies voor opvallende accessoires. Tot slot adviseren we je om voor opvallende accessoires te kiezen. Wil je bijvoorbeeld grote parasols voor in je grote tuin aanschaffen? Kies dan voor kleurrijke parasols.

Onderhoudsvrije grote tuin

Wil je graag een grote tuin met weinig onderhoud hebben? Dan moet je voor een onderhoudsvrije tuin kiezen. In dat geval kies je bijvoorbeeld voor een robotmaaier die voor een grote tuin geschikt is. Dankzij zo’n robotmaaier hoef je zelf niet meer het grote gazon in je tuin te maaien.

FAQ

Wat te doen met grote tuin?

Het advies is om eerst je wensen goed op een rijtje te zetten. Doe daarvoor veel inspiratie op in dit artikel en volg alle overige tips op. Met de tips uit dit artikel richt je snel je grote tuin geheel naar wens in. 

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen