Kleine tuin inspiratie, ideeën en voorbeelden
14 januari 2022 

Kleine tuin inspiratie, ideeën en voorbeelden

Een kleine tuin inrichten is een ware uitdaging. Je hebt niet al te veel ruimte tot je beschikking, terwijl je ongetwijfeld wel veel wensen hebt. Om deze wensen in een kleine tuin tot uiting te laten komen, doe je er verstandig aan om je tuin slim in te richten. Met dít artikel helpen we je daar een handje bij.

In dit artikel vind je namelijk de beste kleine tuin ideeën. Door deze ideeën op te volgen, kun je je kleine tuin op een ideale manier inrichten. Om dit nóg makkelijker voor je te maken, zetten we in dit artikel ook allerlei tips op een rijtje. Door ook met deze tips aan de slag te gaan, weet je een kleine tuin perfect te ontwerpen!

De uitdagingen van een kleine tuin

In ons land is het vrij gebruikelijk om een kleinere tuin te hebben. Als je bijvoorbeeld in een rijtjeswoning woont, is de tuin niet overdreven groot. Dit geldt overigens voor zowel de voortuin als voor de achtertuin. In dit artikel vind je daarom kleine voortuin inspiratie én kleine achtertuin inspiratie.

Dit geldt overigens niet alleen voor bij een rijtjeswoning, maar ook bij stadswoningen. Als je in het centrum woont, heb je in de meeste gevallen ook met een kleinere tuin te maken. 

De uitdaging hierbij is dat je al snel een gebrek aan ruimte ervaart. Door slim met de ruimte om te springen, kun je je tuin alsnog op een ideale manier inrichten. Voor het optimaal benutten van de ruimte in je kleine tuin vind je hieronder ook handige tips.

Tevens heb je met de volgende uitdaging te maken; een kleine tuin oogt vaak echt klein. Speciaal daarom hebben we in dit artikel ook tips op een rijtje gezet om een kleine tuin groot te laten lijken. 

De beste tips voor een kleine tuin inrichten

Ben je op zoek naar de beste kleine tuinen ontwerpen? En wil je van de best mogelijke tuinideeën voor een kleine tuin voorzien worden? In dit artikel ben je daarvoor aan het juiste adres. In dit artikel voorzien wij je namelijk van tal van tips. Daarbij starten we met enkele algemene tips.

Zet je wensen & budget goed op een rijtje

Wil je een kleine tuin inrichten? Dan is het allereerst zaak dat je je wensen op een rijtje zet. Welke elementen moeten sowieso in je kleine tuin naar voren komen? In welke stijl wil je je kleine tuin inrichten? En welke tuinmeubelen wil je per sé in je tuin hebben? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke vragen om goed over na te denken.

Iets waar je ook goed over na moet denken, is je beschikbare budget. Hoeveel geld wil én kun je uitgeven aan de inrichting van je nieuwe tuin? Denk ook hier goed over na, zodat je hier tijdens het maken van het tuinontwerp al rekening mee kunt houden.

Maak je keuze tussen één van de stijlen

Een tuin kun je op een landelijke- of op een moderne manier inrichten. Indien je een kleine tuin in wilt richten, is het volgens ons cruciaal dat je echt tussen deze stijlen kiest. Alleen op die manier weet je een fraaie kleine tuin te creëren. Indien je meerdere stijlen met elkaar gaat combineren, gaat de tuin namelijk warrig en onoverzichtelijk ogen. Door voor één van deze stijlen te kiezen, creëer je simpelweg een fraai geheel. 

Heb je andere wensen met betrekking tot je kleine tuin? Uiteraard is dat ook mogelijk. Je kunt probleemloos een kleine Japanse tuin maken, een kleine Franse tuin maken of een kleine Spaanse tuin maken.

Doe veel inspiratie op

Wil je inspiratie voor een kleine tuin op doen? Dat juichen wij van harte toe. Juist door heel veel inspiratie op te doen, kun je voor je eigen tuin de juiste knopen doorhakken. Bekijk daarom heel veel foto’s op internet, lees je goed in en laat je informeren door een specialist. Onder andere een hovenier en wij, de Online Tuinman, kunnen je perfect helpen bij het inrichten van een kleine tuin.


Iets wat wij je ook aan kunnen raden, is om naar de speciale televisie programma’s te kijken. In deze programma’s zie je perfecte voorbeelden van een kleine tuin. Leuk om naar te kijken, maar ook nog eens nuttig.

Tuinideeën kleine tuin; algemene stylingtips

Op welke manier kun je nou een tuinontwerp voor een kleine tuin maken? En wat zijn de beste stylingtips voor een kleine tuin? Op die vraag geven wij je hieronder pakkende antwoorden, in de vorm van handige tips.

Accentueer breedte en diepte

In een kleine kun je het beste de breedte en diepte accentueren. Dit doe je bijvoorbeeld door langwerpige tegels of planken in de tuin neer te leggen. Met dank aan de langwerpige vorm weet je het optische effect te versterken. Dát betekent dat je kleine tuin automatisch groter lijkt. De afmetingen blijven uiteraard hetzelfde, maar je tuin oogt wel een stuk groter. 

Breek de tuin in delen op

Wil je een grote tuin inrichten? Dan raden wij je aan om de tuin in meerdere gedeeltes op te delen. Wil je een kleine tuin inrichten? Dan raden wij je dat ook aan. Door je kleine tuin in gedeeltes op te breken, weet je de tuin namelijk ook groter te laten ogen.

Door bijvoorbeeld halverwege de tuin een border te plaatsen, wordt de tuin in twee delen opgesplitst. Deze twee delen kun je op een fraaie manier met elkaar verbinden, waardoor de tuin een fraai geheel krijgt. De border zorgt ondertussen optisch voor een grotere tuin. Door op deze manier met delen in de tuin te spelen, creëer je al snel een (iets) grotere tuin. Althans; dat creëer je voor het oog. 

Kies voor neutrale kleuren in een kleine tuin

Verder adviseren wij je om in een kleine tuin voor neutrale kleuren te kiezen. Waarom? Dat heeft met de onderstaande redenen te maken:

  1. In 2022 is het een trend om voor neutrale kleuren te kiezen. wij adviseren je hierbij vooral om voor natuurlijke kleuren te kiezen. Die kleuren doen het goed in elke tuin, variërend van een kleine voortuin tot aan een kleine achtertuin.
  2. Neutrale kleuren vragen niet direct de aandacht op. De aandacht wordt hierdoor getrokken door andere elementen in de kleine tuin.

Blijft het bij deze tips? Nee, zeker niet. Wij hebben nog veel meer tips voor je samengesteld voor je kleine tuin!

Tips voor de beplanting in een kleine tuin

In een kleien tuin is het aan te raden om voor veel groen te kiezen. Zo kun je kiezen voor speciale bomen voor in een kleine tuin. Deze bomen zijn bij voorkeur snelgroeiend en zijn bij voorkeur klein. Wat het voordeel van een snelgroeiende boom voor in een kleine tuin is? Dat deze boom snel zijn prachtige uitstraling weet te verkrijgen.

Wil je weten wat de juiste boom voor in je kleine tuin is? Via het internet vind je overzichten van de beste groenblijvende bomen voor in een kleine en de beste meerstammige bomen voor in een kleine tuin. Bekijk deze bomen goed op en bepaal naar welke boom je voorkeur uit gaat. 

bomen voor kleine tuin

Tot slot raden wij je aan om voor gazon in de achtertuin te kiezen. Een kleine tuin met kunstgras en tegels oogt fraai. Bovendien stelt dit je in staat om gedeeltes in je tuin te creëren. Mocht het wenselijk zijn, kun je uiteraard ook voor echt gras kiezen.

Wil je in je tuin een eigen moestuin creëren? Als je een kleine tuin hebt, is het advies om hierbij een kweekbak te gebruiken. Op onze website vind je meer informatie over dergelijke kweekbakken!

Tips voor de bestrating in een kleine tuin

De beste tip die wij je kunnen geven, is om voor langwerpige tegels te kiezen. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je met dergelijke tegels de tuin optisch groter laten ogen.

Voor welke tegels je dan precies het beste kunt kiezen? Dat hangt van je eigen voorkeuren af. Wij raden je vooral aan om veel voorbeelden van bestrating in een kleine tuin te bekijken. Verder raden wij je ook aan om goed over je budget na te denken voor de bestrating. Voor de beste tegels in een kleine tuin hoef je – wat ons betreft – echt niet de hoofdprijs te betalen. 

Tips voor de meubelen in een kleine tuin

Als je op zoek naar nieuwe meubelen gaat, moet je heel goed over de plaatsing na denken. Waar wil je de meubelen precies in je tuin neerzetten? Als je dát weet, moet je heel goed naar de ruimte kijken. Hierbij is het vooral wenselijk dat je de aanwezige ruimte op een slimme manier weet te benutten.

Heb je bijvoorbeeld een relatief loze hoek in de tuin? Dan kun je in die hoek mogelijk een tuinbankje of een hoek loungeset neerzette. Met name met een hoek loungeset weet je de aanwezige ruimte optimaal te benutten.

Verder moet je vooral goed naar je eigen voorkeuren kijken. Welke meubelen vind je mooi? En op welke manier wil je graag tijd in je tuin doorbrengen? Als je op deze twee vragen een antwoord weet te vinden, kun je gericht de perfecte meubelen uitzoeken.

Tips voor de accessoires in een kleine tuin

In een kleine tuin is het absoluut aan te raden om voor accessoires te kiezen. Dit geldt als je je achtertuin in gaat richten, maar ook als je je kleine voortuin wilt inrichten. In zowel de voor- als achtertuin kun je voor tal van accessoires kiezen. In onze ogen moeten deze accessoires aan drie eisen voldoen:

  1. De accessoires moeten in de stijl van je tuin zijn
  2. De accessoires moeten niet al te groot zijn 
  3. De accessoires moeten een bepaalde functie hebben 

Heb je één of meerdere kinderen? Dan kun je eens naar een speeltoestel voor in een kleine tuin kijken? Wil je je tuin op een unieke en zomerse manier inrichten? Dan kun je eens naar een vlonder in de kleine tuin kijken.

Tips voor de ruimtebenutting in een kleine tuin

In een kleine tuin is het vooral van belang dat je de aanwezige ruimte optimaal weet te benutten. Dit kun je onder andere doen door de hoogte in te werken. De beste tip die wij je op dit gebied kunnen geven, is om voor een verticale tuin te kiezen. Met een verticale tuin weet je de ruimte perfect te benutten, terwijl je ook nog groen in je tuin weet te creëren. Een win-win situatie dus. 

FAQ

Welke boom in kleine tuin?

In een kleine tuin kun je onder andere voor de volgende bomen kiezen: goudiep, walnootboom, bolacacia, fluweelboom, azijnboom, wilg, Kornoelje Cornus of de Perzische slaapboom. Richt je pijlen in ieder geval op bomen die fraai aangroeien, maar die wel relatief compact blijven

Hoe laat je een kleine tuin groter lijken?

Een kleine tuin laat je groter lijken door met de lengte en breedte te spelen. Kies bijvoorbeeld voor langwerpige tegels of planken in de tuin. Ook is het advies om je tuin in verschillende gedeeltes op te delen. Tot slot is het advies om met rustige en neutrale kleuren te werken.

Kleine tuin welke tegels?

In een kleine tuin kies je het beste voor rechthoekige of langwerpige tegels. Door voor dergelijke vormen te kiezen, laat je de tuin groter ogen. Leg rechthoekige tegels bij voorkeur in de breedte en de langwerpige tegels bij voorkeur in de lengte. 

Hoe richt je een kleine tuin in?

Voor het inrichten van een kleine tuin kun je deze stappen aanhouden: 

  1. Zet je wensen op een rijtje
  2. Bepaal je budget
  3. Maak een tuinontwerp
  4. Werk dit tuinontwerp volledig uit
  5. Laat je kleine tuin aanleggen door een hovenier

In dít artikel vind je nog veel meer handige tips voor het inrichten van een kleine tuin. 

Welke planten in een kleine tuin?

In een kleine tuin kies je het beste voor planten met een lange bloeitijd. Ook is het wenselijk dat de planten relatief compact blijven. Zorg er bovendien voor dat je het bij slechts een paar kleuren houdt. Als je een complete zee van kleuren creëert, gaat je tuin al snel kleiner ogen. Het devies is om het qua kleuren qua zo rustig mogelijk te houden.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen