Beste Elektrische Grasmaaier: Top 10 [getest]
29 maart 2023 

Beste Elektrische Grasmaaier: Top 10 [getest]

beste-elektrische-grasmaaierJe bent opzoek naar de beste elektrische grasmaaier, nietwaar? Op het internet kom je tientallen, zo niet honderden, verschillende elektrische maaiers tegen. Maar welke maaier is het meest geschikt voor jouw wensen?

Zoals ik zei zijn er veel verschillende elektrische maaimachines. Eentje met opvangbak of zonder? Eentje met mulchfunctie of zonder? Een smalle of juist brede elektrische grasmaaier? De een met hoogteregeling, de ander niet. Een maaier die veel lawaai met of een hele stille. En zo zijn er nog veel meer zaken waarop je de beste elektrische gazonmaaier voor jouw gazon kiest.

Het kost je een eeuwigheid om al die tientallen of honderden grasmaaiers na te gaan om de juiste te selecteren. Die tijd steek je liever ergens anders in, nietwaar? Dat kan. Ik heb elektrische maaimachines onderzocht en getest. Op deze pagina ontdek je wat de beste elektrische grasmaaier is voor jou!

Beste elektrische grasmaaier test

Een grasmaaier wordt niet zomaar de beste. Daar is een grondige test en onderzoek voor nodig. Hierdoor kan je de maaiers makkelijk met elkaar vergelijken.

In de test heb ik een aantal criteria gebruikt om de beste grasmaaier te kiezen. Dat is waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische grasmaaier:

 1. Maaiprestaties: Een grasmaaier moet doen waarvoor hij bedoeld is, het gras maaien. Een geschikte maaimachine doet dat snel en met een goede kwaliteit. Daarbij is het belangrijk dat de gazonmaaier die prestaties onder alle condities levert; bij lang, verwilderd of nat gras. En bij hellingen in het gazon.
 2. Gebruiksgemak: De ene keer heb je meer zin om het gras te maaien dan de andere keer. Een belangrijke factor in die ‘zin’ is het gebruiksgemak van je machine. De beste elektrische gazonsmaaiers zijn ergonomisch, makkelijk te bedienen en handig in onderhoud. Gewoon geen geklooi met de maaier.
 3. Lawaai: Een grasmaaier op stroom maakt veel minder lawaai dat een grasmaaier op benzine. Toch zijn er ook nog grote verschillende tussen de elektronische maaiers. Het lawaai dat een grasmaaier maakt heb ik meegenomen in de test.
 4. Energieverbruik: Een stroomslurpende elektrische grasmaaier faalt voor de test. Alleen de elektrische grasmaaiers met een juiste verhouding tussen prestaties en energieverbruik zijn als beste uit de te test gekomen.
 5. Ervaringen van gebruikers: Wat vinden anderen van de grasmaaiers uit mijn test? De ervaringen en reviews van anderen zeggen veel over hoe goed de elektrische grasmaaier is. Veel positieve reviews en een hoge waardering zeggen namelijk dat veel mensen blij zijn met de grasmaaier.

Top 10 beste elektrische grasmaaiers

Ben je benieuwd naar de resultaten van de test? Dit zijn de best geteste elektrische grasmaaiers:

De maaiers zijn opgedeeld in maaiers voor gazons tot 400 vierkante meter en maaiers voor gazons vanaf 400 m2. 

Beste elektrische grasmaaier voor kleinere gazons (tot 400 m2)

De beste elektrische grasmaaier vinden voor een gazon tot 400 vierkante meter (m2); hoe doe je dat?

Om een gazon van 400 vierkante meter te maaien is een maaidek van 30 tot 36 centimeter nodig. Groter kan natuurlijk altijd, maar dan kom je ook in een duurdere prijsklasse terecht. In deze top 5 beste elektrische grasmaaiers voor kleinere gazons heb ik gekeken naar maaiers tussen de 30 en 36 cm.

Daarbij is het goed om te beseffen dat deze maaiers allen niet zelfrijdend zijn. Dit is namelijk niet beschikbaar in deze breedtemaat maaiers. Wil je wel een zelfrijdende elektrische grasmaaier? Dan moet je een grotere aanschaffen, zie daarvoor mijn top 5 beste elektrische grasmaaiers voor grotere gazons verder naar onder in dit artikel.

#1 Wolf Garten A340E: Best scorende maaier

wolf-garten-a340e-reviewDe Wolf Garten A340E grasmaaier, in de volksmond Wolf maaier genoemd, is een absolute favoriet bij veel Nederlanders. Op het internet lees ik veel positieve ervaringen met de elektrische grasmaaier.

Op Coolblue scoort de Wolf Garten A340E een 8,7 op basis van meer dan 1.100 reviews! Dat is een zeer goede score. Op het platform is de rood met gele maaier zelfs volledig uitverkocht. Check snel of hij er weer is -->

Via Bol.com scoort de maaier ook een goede score van 4,6 van de 5 sterren, wat in feite een 9,2 is op basis van 10 punten. Het aantal mensen wat een review daar heeft achtergelaten is een stuk lager dan via Coolblue. De kwaliteit van het gemaaide gras is een van de veel genoemde pluspunten.  

De Wolf elektrische grasmaaier heeft een maaibreedte van 34 centimeter. Dankzij de mulchfunctie kan je ervoor kiezen het gras kort te hakselen en te laten liggen in het gazon. Verder is de maaier handig in- en uit te klappen, waardoor deze makkelijk op te brengen is. Wel zo handig als je hem in een kleine schuur wilt opslaan.

Wat ik persoonlijk prettig aan de maaier vind is dat deze een centrale hoogteregeling heeft. Dat is handig voor als je het gazon op verschillende hoogtes wilt maaien (voor de winter is het beter om het gras langer de winter in te laten gaan).

Een nadeel van de Wolf Garten A340E is dat deze niet zelfrijdend is. Je zult hem dus zelf vooruit moeten duwen. Overigens vind je in de categorie kleine elektrische grasmaaiers praktisch geen zelfrijdende maaiers.

#2 Gardena PowerMax 34: Stilste maaier

gardena-powermax-34-review-ervaringenGardena PowerMax 34 is een krachtige maar stille elektrische grasmaaier. Waar alle andere grasmaaiers in deze categorie 96 dB produceren, doet de Gardena maaimachine het slechts met 93 dB.

Het maairesultaat is er daardoor niet minder om. Op Coolblue scoort de stille blauwe elektrische grasmaaier een 8,6 op basis van ruim 300 reviews. Op Bol.com scoort de maaier exact hetzelfde, 4,3 van de 5 sterren; ofwel een 8,6 op basis van 10 punten. Dat is een score die de maaier zeker verdient.

Handige aan de Gardena PowerMax 34 is dat deze een 34 cm breed maaidek heeft wat gemakkelijk in 5 maai-hoogtestanden te zetten is dankzij de centrale hoogteverstelling.

De opvangbank is met 40 liter ruim te noemen. Dat is handig om een groot gazon, zonder al te veel te bak te wisselen, te maaien.

PowerMax 34 Elektrische grasmaaier heeft geen mulch functie. Een ander aandachtspunt om te overwegen is dat de inklapbaarheid van de maaimachine minder handig en compact is dan die van Wolf Garten. 

#3 Makita ELM3320: Meest robuuste maaier

makita-elm3320-review-ervaringenDe Makita ELM3320 is een zeer robuuste maaier. Er zijn sterke materialen, zoals polypropyleen maaidek, gebruikt voor de bouw van de maaier. De fabrikant van deze elektrische gazonmaaier durft hierdoor maar liefst 3 jaar garantie te geven op de maaier. Dit is een uitzonderlijk lange garantietermijn. Bij andere fabrikanten is 1 of 2 jaar gangbaar.

Deze gazonmaaier op stroom heeft een maaidek van 33 cm breed. De wielen van de maaier staan binnen deze 33 cm. Hierdoor maait de maaier strak langs muurtjes of andere obstakels.

Makita heeft de ELM3320 uitgerust met een mulchfunctie en centrale hoogteverstelling. Dit zijn prettige opties vind ik zelf. Dankzij het mulchen bemest je het gras direct. De centrale hoogteverstelling zorgt ervoor dat je snel de maaihoogte kan aanpassen. Handig als je het gras wat langer wilt laten als je warm weer ziet aankomen.

Op Coolblue scoort de Makita ELM3320 grasmaaier een 8,8 op basis van 25 reviews. Aangezien de maaier nog niet zo lang in omloop is verbaasd me het lage aantal reviews mij niets. 

De Makita ELM3320 wordt ook op Bol.com aangeboden. Daar scoort de maaier een 4,5 van de 5 sterren, ofwel een 9. Dat is op basis van 15 reviews. De gebruikers van deze elektrische maaier zijn dus zeer goed te spreken over de kwaliteit en gemak. 

Tip: Koop de maaier via Bol.com, daar is de maaier het goedkoopst.

#4 Bosch ARM32: Zeer lichte maaier

bosch-arm32-elektrische-grasmaaierDe Bosch ARM32 is met zijn 6,8 kilogram gewicht een zeer lichte maaier. Dankzij het gewicht en het handvat bovenop de elektromotor van de grasmaaier is deze erg handig op te pakken en te verplaatsen. Bijvoorbeeld wanneer je tuin verschillende hoogteniveaus heeft.

Om de maaier zo licht mogelijk uit te voeren heeft Bosch keuzes moeten. Een van die keuzes is dat de maaier geen mulchfunctie heeft. Het gemaaide gras kan je dus niet gebruiken als voedingsstof voor het gazon.

Met een maaidek van 32 centimeter is deze Bosch ARM32 elektrische grasmaaier niet de breedste maaier uit deze test. Voor een kleiner gazon volstaat deze maaibreedte echter zeer goed.

Via Bol.com scoort deze Bosch grasmaaier 4,3 van de 5 sterren. Dat staat gelijk aan een score van 8,6, wat zeker niet slecht is. Deze score is tot stand gekomen doordat 176 mensen hun ervaring met de Bosch ARM32 gedeeld hebben.

Op Coolblue heeft de elektrische gazonmaaier van Bosch 233 reviews ontvangen. De maaier scoort daar een 8,7, wat dicht in de buurt ligt van de score op Bol.com. Gebruikers zijn dus zeer te spreken over de licht gewicht elektrische grasmaaier van Bosch.

#5 Einhell GC-EM 1032: De goedkoopste maaier

einhell-gc-em-1032-beste-elektrische-gazonmaaierDe Einhell GC-EM 1032 elektrsiche maaier is de goedkoopste uit deze test. De maaier presteert dus goed, anders was hij niet door de kwaliteitstest gekomen, en komt als goedkoopste uit de test.

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de Einhell niet de kwaliteit heeft zoals de andere maaiers die hierboven benoemd zijn. De kwaliteit is iets minder, maar de prijs is daarmee in verhouding.

De Einhell elektrische gazonmaaier heeft een maaibreedte van 32 cm. Het nadeel is dat het maaidek niet buiten de wielen maait. Hierdoor blijft er gras staan als je langs muurtjes en dergelijke afmaait. Tevens heeft de maaier geen mulch functie.

Handige aan de Einhell GC-EM 1032 is de centrale hoogteverstelling in 3 standen. Ook het inklappen van de duwboom, wat de maaier makkelijk op te bergen maakt, is zeer handig.

Via het aantal reviews op Coolblue en Bol.com is het duidelijk dat de maaier nog niet groot bekend is bij het Nederlandse publiek. Op Coolblue ontvang de elektrische grasmaaier slechts 3 reviews (8,4 gemiddeld). Op Bol.com zijn dat er 4 (4 van de 5 sterren = een 8) voor de Einhell gazonmaaier.

Conclusie: Beste elektrische grasmaaier voor kleinere gazons

Hieronder zie je een opsomming van de beste 5 elektrische grasmaaiers voor het kleinere gazon. Dat is kleiner dan 400 m2. Ik heb er direct een link bijgevoegd naar de webpagina waar je de maaier het beste kunt kopen. 

 1. Wolf Garten A 340 E
 2. Gardena PowerMax 34
 3. Makita ELM3320
 4. Bosch ARM32
 5. Einhell GC-EM 1032

Bestel je grasmaaier snel via een van bovenstaande links! 

Beste elektrische grasmaaiers voor grotere gazons (vanaf 400 m2)

Voor gazons groter dan 400 vierkante meter wordt een graasmaaier met een maaibreedte van 38 cm of meer geadviseerd. Hoe groter de maaier, hoe sneller het gazon gemaaid is. Houd er wel rekening mee dat een grotere maaier vaak ook duurder is. 

In mijn zoektocht naar de beste elektrische grasmaaier voor grotere gazons heb ik gekeken naar een breed maaidek met de juiste prijs. Natuurlijk heb ik de maaiers ook op basis van andere kwaliteitseisen getoetst. Hieruit is een top 5 beste elektrische grasmaaiers voor gazons groter dan 400 m2 gekomen.

#1 Makita ELM4621: Best scorende elektrische grasmaaier

makita-elm4621-ervaringen-1De Makita ELM4621 is de beste scorende elektrische grasmaaier voor grotere gazons. Zo komt de maaier uit mijn test. Deze grasmaaier is een ware krachtpatser, zeer robuust gebouwd en voorzien van super opties.

Een van deze opties is dat de grasmaaier aangedreven wielen heeft. Hierdoor hoef je geen kracht te zetten om de maaier door het (lange) gras te duwen. De maaier beweegt zichzelf voort als je de hendel inknijpt. Het maaidek is centraal in 8 verschillende hoogtestanden te zetten.

De Makita ELM4621 elektrische grasmaaier met aandrijving is uitgerust met een mulchfunctie, 46 cm breed maaidek en een 60 liter grote opvangbak. Het is dus echt een elektrische grasmaaier voor de grotere gazons (tot 650 vierkante meter).

Met een geluidsniveau van 83 dB is de maaier ook uiterst stil te noemen.

De maaier is recent op de markt gekomen. Het is een doorontwikkelde versie van de Makita ELM4620. Dit biedt als voordeel dat alle kinderziektes uit de elektrische gazonmaaier gehaald zijn. Op Coolblue scoort de Makita maaier daarom een 8,6 op basis van 13 reviews. Bol.com biedt de maaier (nog) niet aan. 

#2 Gardena PowerMax 42: Meest ergonomische maaier

gardena-powermax-42-recensiesDe Gardena PowerMax 42 komt als meest ergonomische maaier uit de test. Deze maaier beschikt namelijk over een softgrip handgreep die in hoogte verstelbaar is. Tevens is de handgreep voorzien van ergonomische hendels. Dit maakt de grasmaaier makkelijk te bedienen.

Wat betreft maaikwaliteit scoort deze Gardena elektrische gazonmaaier zeer goed. De maaier is namelijk voorzien van het gepatenteerde mes DuraEdge. Dit is een maaimes van dubbelgehard staal, welke precisiegeslepen is voor een fantastische maaikwaliteit.

De maaier heeft een 45 liter opvangbak, maar kan het gras ook mulchen (versnipperen en laten liggen als meststof). Het geluidsniveau van de maaier is met 96 dB aan de hoge kant.

Op Bol.com scoort de Gardena PowerMax 42 4,1 van de 5 sterren, ofwel een 8,2. Dit is op basis van slechts 22 reviews. Via Coolblue ontvangt de Gardena maaier meer reviews, namelijk 293 reviews en scoort daar gemiddeld een 8,6. Een zeer goede score.

#3 Makita ELM4121: Meest robuuste maaier

makita-elm4121-ervaringenDe Makita ELM4121 is de opvolger van de ELM4120 elektrische Makita grasmaaier. Het is als het ware een doorontwikkelde versie. Al het goede van de ELM4120 heeft deze maaier gehouden en de kinderziektes zijn verbeterd.

Een van de kinderziektes was het ontwerp. Dit was vrij fragiel bij de Makita ELM4120 door het vele plasticwerk. De Makita ELM4121 elektrische grasmaaier is voorzien van een metalen maaidek, wat de maaier extra robuust maakt.

Ondanks het robuuste ontwerp is de maaier makkelijk te bewegen, zoals kort draaien en makkelijk voort te duwen. In het ontwerp is ook duidelijk aandacht geschonken aan het opbergen. De Makita ELM4121 is erg klein te maken door het opvouwen van de duwbeugel.

Met een geluidsniveau van 84 dB is de maaier zeer stil te noemen. Andere verbeteringen van de maaier zijn de grotere opvangbak (50 liter, eerst 45 liter) en de toegevoegde mulchfunctie. Het maaidek is 41 cm breed, wat de maaier zeer geschikt maakt voor grotere gazons. 

Doordat de maaier vrij recent op de markt is gekomen heeft deze nog niet veel reviews. Op Coolblue 26 reviews, waar de maaier een 8,8 scoort. Op Bol.com zijn er nog geen reviews uitgebracht.

#4 PowerPlus POWXG6281: Goedkoopste maaier voor grotere gazons

powerplus-powxg6251-beste-maaier-elektrischDe PowerPlus POWXG6281 komt als goedkoopste elektrische grasmaaier uit de test voor grotere gazons. Echter is prijs niet het enige waar de maaier goed op scoort.

PowerPlus heeft de POWXG6281 grasmaaier voorzien van een 2.000 watt motor. Dit is een zeer krachtige motor die het 42 cm brede maaimes beweegt. Door deze kracht kan deze elektrische grasmaaier gemakkelijk door langer gras snijden.

De opvangbak van 40 liter is voor een dergelijke maaier aan de kleine kant. Hierdoor moet je vaker de opvangbak legen. Tenzij je de mulchfunctie van de maaier gebruikt. Je laat het gemaaide gras dan, in versnipperde vorm, achter op het gazon als voedingsstof.

Dankzij de verstelbare beugel kan je de beugel op de gewenste hoogte voor jou zetten. Het maaidek is in 5 verschillende standen te zetten.

De PowerPus POWXG6281 scoort zeer goed op bovenstaande punten. Hierdoor, samen met de prijs, verdient de elektrische gazonmaaier een plek in deze top 5. De reden waarom de maaier wat lager op de lijst staat is zijn maaikwaliteit. De kwaliteit laat soms iets te wensen over (hoopjes gras na het mulchen, bruine sprieten gras na het maaien, etc.).

Desondanks krijgt de PowerPlus POWXG6281 4,2 van de 5 sterren op Bol.com, ofwel een 8,4. Op Coolblue scoort de maaier een 8,2 op basis van 26 reviews. Zeer goede punten.

#5 Wolf Garten A400E: Zeer geliefde maaier

wolf-garten-a-400-e-gazonmaaierWaar Wolf Garten als best presterende maaier uit de test kwam voor kleinere gazons, is dat voor grotere gazons niet zo. De maaier staat op de 5 plaatst in de top 5 beste elektrische grasmaaiers voor grotere gazons.

Wolf Garten is van oudsher een degelijk, betrouwbaar en betaalbaar merk. Dit maakt de maaiers en andere gereedschap van het merk zeer geliefd bij tuiniers.

Echter heeft Wolf Garten concessies gedaan aan de Wolf Garten A400E elektrische grasmaaier. De opvangbak is gemaakt van slapper plastic, wat minder robuust aanvoelt. Tevens maakt de motor meer lawaai dan voorheen (96 dB).

Met de 1.800 watt motor is de Wolf Garten A400E een zeer krachtige maaier. Het 40 cm brede maaimes maait zonder moeite langer gras weg. Dankzij de mulchfunctie is het ook mogelijk om het gras te laten liggen. 

Het nadeel van de maaier is dat de ruimte tussen het maaimes en de maaikooi verkleind is. Dit heeft als gevolg opgehoogt nat gras sneller zorgt dat de maaier harde moet werken. Hierdoor maakt de maaier meer geluid en neemt de maaikwaliteit af. De prestaties van de maaier met vochtig gras zijn niet geweldig te noemen. 

Gebruikers zijn zeer goed te spreken over de Wolf Garten A400E elektrische grasmaaier. Op Coolblue scoort de maaier maarliefst een 8,7 op basis van 1.187 reviews! Op Bol.com scoort de A400E 4,4 van de 5 sterren, dus een 8,8. Dit zijn zeer positieve reviews.

Conclusie: Beste elektrische grasmaaier voor grotere gazons

Hieronder zie je een opsomming van de beste 5 elektrische grasmaaiers voor het grotere gazon (400+ m2) van nummer 1 tot en met 5. Ik heb er direct een link bijgevoegd naar de webpagina waar je de maaier het beste kunt kopen. 

 1. Makita ELM4621
 2. Gardena PowerMax 42
 3. Makita ELM4121
 4. PowerPlus POWXG6281
 5. Wolf Garten A 400 E

Bestel je grasmaaier snel via een van bovenstaande links! 

Hoeveel watt moet een elektrische grasmaaier hebben?

Het aantal watt of kilowatt van een grasmaaier geeft aan hoeveel vermogen de maaier heeft. Hoe hoger het aantal watt, hoe krachtiger de maaier is. En dus hoe makkelijker de gazonmaaier door lang, stug en nat gras maait.

Elektrische grasmaaiers komen in verschillende breedtes. Hoe breder het maaidek is, des te meer vermogen (watt) heeft de motor van de grasmaaier nodig. Dat komt omdat het maaimes van een bredere gazonmaaier groter en zwaarder is.

Een grasmaaier met een maaibreedte van 30 tot 34 cm is motorisch een goede machine als deze minimaal 1.000 watt (1 Kilowatt) vermogen heeft. Voor een maaier met een maaibreedte van 36 tot 40 cm is dat 1.500 watt (1,5 Kilowatt). 

Wat verbruikt een elektrische grasmaaier?  

Het vermogen van een grasmaaier, het aantal watt, geeft aan hoeveel stroom een elektrische grasmaaier verbruikt. Hoe hoger het aantal watt, hoe hoger het verbruik per uur.

Een gazonmaaier van 1.000 watt verbruikt 1.000 watt (1 KwH) stroom per uur dat je gemaaid hebt. Om dat verbruik te halen moet de maaier continue aan het maaien zijn in dat uur. Dus niet de opvangbak wisselen, stroomkabel verleggen of noem maar op.

De prijs van een kilowatt stroom kost circa 40 a 80 eurocent. Dat betekent dat een maaier van 1.000 watt bij één uur maaier 40 tot 80 eurocent aan stroom verbruikt heeft. Dat is een erg laag verbruik, wat een elektrische grasmaaier goedkoop maakt.

Hoe lang gaat een elektrische grasmaaier mee?

De garantieperiode van de elektrische maaimachines van tegenwoordig is vaak 2 of 3 jaar. Hiermee heb je de zekerheid dat de maaier minimaal 2 of 3 jaar meegaat.

Is dat dan hoe lang een elektrische grasmaaier mee gaat? Nee, de machine kan veel langer meegaan. De exacte levensduur van een grasmaaier op stroom is van veel factoren afhankelijk. Denk aan staat van onderhoud, kwaliteit van de maaier en de gebruikstijd per maaibeurt.

Grofweg kan gesteld wordt dat een elektrische maaier 10 jaar meegaat.

Wil je dat jouw grasmaaier lang meegaat? Houd de messen dan scherp. Hierdoor snijden deze makkelijker het gras eraf, waardoor de motor minder leidt. Zorg er ook voor dat je regelmatig het aangekoekte gras onder de maaier vandaan haalt. Doe dat zeker als de maaier in de winteropslag gaat.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen