Het onderhoud van graszoden na het leggen

Na het leggen van graszoden hebben de grasmatten intensief ondxerhoud nodig. Graszoden onderhouden na het leggen bestaat uit diverse taken. Denk aan water geven, maaien en bemesten.

Bij een nieuw gazon is intensief onderhoud cruciaal. Zonder een goede verzorging groeien de graszoden niet vast en wordt de grasmat geel of bruin. De periode voor intensief gazon onderhoud is kort. Als de graszoden eenmaal goed geworteld zijn in de bodem volstaat het reguliere onderhoud, wat een stuk minder intensief is.

Zorg daarom dat je voldoende aandacht besteed aan het nieuwe gazon in de intensieve onderhoudsperiode. Door graszoden na het leggen goed te onderhouden leg je de basis voor een diepgroen gazon in de toekomst.

Graszoden groeien niet vast

Regelmatig hoor ik particulieren die zeggen dat de graszoden niet goed vast groeien aan de bodem. Het probleem is vaak dat deze particulieren het intensieve onderhoud dat graszoden nodig hebben na de aanleg onderschatten.

Na het volgen van de stappen voor het aanleggen van graszoden denken ze dat het tijd is om te genieten van het gazon. Natuurlijk kan je meteen genieten van een gazon wat er prachtig groen uitziet. En mag je trost zijn hoe het eruit ziet. Echter, houdt het werk daar niet op en wordt er vergeten dat:

  1. De grasmatten niet direct beloopbaar zijn
  2. Er intensief onderhoud nodig is
  3. Het tijd kost voordat de graszoden goed vastzitten
  4. Hoe belangrijk de juiste aanleg is

Door het negeren van deze 4 punten groeien de graszoden niet goed vast. Wanneer je bijvoorbeeld bij de aanleg van een nieuw gazon de grasmatten niet hebt aangewalst zit er lucht en ruimte tussen de bodem en de graszoden. Die lucht en ruimte belemmert het wortelen van de graszoden aan de bodem.


Natuurlijk is het beter om de graszoden direct na het leggen aan te walsen. Ben je dat vergeten en ontdek je in de intensieve onderhoudsperiode dat de grasmatten niet goed vast groeien? Wals de grasmatten dan alsnog aan.

Het wortelen van grasmatten heeft tijd nodig. Til daarom niet elke dag de graszoden op om te kijken of deze al vast geworteld zijn in de bodem. Je trekt dan elke keer de kleine wortels los, waardoor het langer duurt voordat graszoden vast groeien. Beloop de nieuwe grasmat zo min mogelijk na het aanleggen. Voor het maaien en sproeien is het noodzakelijk, maar zorg buiten dat voor zo min mogelijk belasting. Bij te veel belasting tijdens de intensieve onderhoudsperiode groeien graszoden niet goed vast.

Nieuwe grasmat wordt geel of bruin

Door het negeren van de 4 hierboven genoemde punten kleurt een nieuwe grasmat snel geel of bruin. Gele of bruine graszoden betekenen overigens niet dat deze dood zijn. Een verkleurde grasmat is te herstellen.

Nieuwe graszoden zijn erg kwetsbaar, vooral bij slechte kwaliteit graszoden. In de periode waarin grasmatten intensief onderhoud nodig hebben kunnen deze snel geel of bruin kleuren bij een gebrek aan het juiste onderhoud.

Tip: door op deze punten te letten bij het kopen van graszoden verzeker je jezelf van goede kwaliteit graszoden.

Vooral watergeven is erg belangrijk voor het op kleur houden van een nieuwe grasmat. Indien een nieuwe grasmat verkleurt is dat een seintje dat je niet genoeg of niet op de juiste manier het gras besproeit. Meer over de juiste manier van graszoden sproeien na het leggen ervan lees je hieronder.

Andere redenen dat een nieuwe grasmat geel kleurt zijn dat je het gras te vroeg beloopt of bij de aanleg niet de juiste stappen hebt gevolgd. Denk aan de juiste bodemverbetering en het walsen van de grasmatten.

Eerste maaibeurt nieuw gazon

De eerste maaibeurt van een nieuw gazon kan uitgevoerd worden als de grashoogte 8 tot 10 centimeter is. Dit is ongeveer binnen 1 tot 2 weken na het aanleggen van de graszoden. Doe het niet eerder! De graswortels zijn dan nog niet sterk genoeg geworteld in de bodem. Wanneer je gaat maaien trek je deze wortels los en groeien de graszoden niet vast aan de bodem.


Maai het nieuwe gazon de eerste keer met een kleine grasmaaier. Een grote zitmaaier is te zwaar voor het nieuwe gazon. Dat belemmert de groei en het wortelen van de grasmatten. Probeer tijdens de eerste paar maaibeurten zo min mogelijk op het gras te draaien. Draai bij voorkeur op een stoep die langs het gras ligt. Bij het draaien komt er veel wrijving op de jonge grasmatten.

Na de 2e maaibeurt, na ongeveer 2 tot 3 weken, zie je dat de naden tussen de graszoden verdwijnen. Na 5 weken dienen deze naden helemaal verdwenen zijn. Dat is het teken dat de graszoden stevig aan de bodem geworteld zijn. Maaien met een zitmaaier is vanaf dat moment mogelijk.

Bemesting na de aanleg van graszoden

Bemesting is de voeding voor nieuwe graszoden. Na de aanleg van een nieuw gazon is bemesten daarom cruciaal. Doe dit echter niet direct na het leggen van de grasmatten. Eerst moeten de grasmatten stevig geworteld zijn in de bodem om de meststof effectief op te kunnen nemen.

Bij het strooien van meststof is het belangrijk dat de voedingsstoffen bij de wortels terecht komen. Een kort gemaaid gazon zorgt ervoor dat de mestkorrels de bodem makkelijker bereiken. Strooi daarom direct na de 2e maaibeurt organische mestkorrels over het gazon.

Gebruik een organische meststof die vrij is van zouten. Deze zouten leveren namelijk een verbrandingsgevaar op voor de graszoden. Dat kan lijden tot een gele of bruine verkleuring van nieuwe graszoden.

Een meststof die ik gebruik voor het bemesten van nieuwe graszoden is DCM Gazonstart. Deze meststof is niet alleen vrij van zouten, maar bevat ook magnesium wat zorgt voor een diepgroene kleur van het gazon. Van deze bemesting is ongeveer 1 kilogram per 25 vierkante meter (m2) nodig. Hieronder zie je het resultaat van de DCM bemesting.


Koop DCM Gazonstart voor een scherpe prijs

Graszoden sproeien na het leggen

Een onderhoudstaak die niet vergeten mag worden tijdens het intensieve onderhoud van nieuwe graszoden is sproeien. Regelmatig graszoden sproeien na het leggen voorkomt dat de randen van een gazon opkrullen en dat het gazon geel of bruin kleurt.

Bij het sproeien van een nieuw gazon is de frequentie belangrijker dan de hoeveelheid water. De toplaag van het gazon droogt namelijk snel uit. Nieuwe graszoden hebben geen lange wortels naar beneden. Hierdoor zakt een grote hoeveelheid water snel naar beneden waar de korte graswortels het water niet aankunnen.

Door regelmatig de graszoden een beetje te sproeien blijft de toplaag vochtig. Hierdoor creëer je de optimale groeiomstandigheden voor graszoden die altijd toegang hebben tot water. Sproei daarom minimaal 2 keer per dag. De eerste keer in de ochtend en de tweede keer in de avond rond 7 – 8 uur.