Vaste planten scheuren: wat is het en hoe werkt het?
19 februari 2020 

Vaste planten scheuren: wat is het en hoe werkt het?

Heb je nooit eerder gehoord van vaste planten scheuren? Dan bestaat de kans dat je denkt aan het afscheuren van bladeren of het afbreken van de stengels van planten. Sommige mensen denken zelfs dat een plant pijn ervaart door hem te scheuren.

Vaste planten vermeerderen doe je echter niet om de plant pijn te doen, maar om hem in goede conditie te houden. Op deze manier weet je zeker dat je de komende jaren ook nog gewoon kunt genieten van de planten die aanwezig zijn in jouw tuin.

Indien je niet bekend bent met het scheuren van vaste planten, wil je vast weten wat dit precies is. Wat dat betreft ben je hier aan he juiste adres. Wij vertellen je tevens hoe vaste planten scheuren in zijn werk gaat en wat de beste periode hiervoor is.

Wat is vaste planten scheuren?

Voordat we verder in het scheuren van vaste planten duiken, is het natuurlijk eerst handig om te weten wat dit precies is. Doel van het delen van vaste planten is om de plant te verjongen en te vermeerderen.

Bij vaste planten scheuren wordt de plant allereerst opgegraven. Wanneer dit gebeurd is, wordt hij verdeeld in meerdere kleine stukjes. Het hart van de plant wordt doorgaans weggegooid, omdat dit het oudste gedeelte is. Dit deel kan uitgeput zijn/raken.

De jongere delen groeien aan de zijkant en groeien vaak het snelst. Na het scheuren van een vaste plant worden de jonge delen weer terug in de tuin gezet. Dit zorgt er vaak voor dat er meer en jongere vaste planten ontstaan.

Nu vraag jij je mogelijk af waarom vaste planten delen nuttig is. Dit wordt gedaan omdat een vaste plant uitgeput kan raken. Als gevolg hiervan groeit de vaste plant niet meer. Op den duur zal hij hierdoor zelfs sterven en kun je hem dus weggooien. Door vaste planten te splitsen voorkom je dit.

Welke vaste planten kun je scheuren en verplanten?

Wil je vaste planten scheuren? Dan moet je weten dat dit niet bij iedere plant mogelijk is. Neem bijvoorbeeld lavendel. Het is namelijk niet mogelijk om lavendel te delen. Waarom niet? Omdat lavendel een soort kleine struik is. Hierdoor kun je hem niet vermeerderen door te scheuren.

welke-vaste-plant-kan-niet-gescheurd-worden

Lavandel kan niet gescheurd worden

Er zijn echter genoeg vaste planten die je wel kunt scheuren. Nu ben je ongetwijfeld benieuwd bij welke planten dit mogelijk is. In de regel kun je alle vaste planten delen die in een polvorm groeien. Zo kun je bijvoorbeeld kattenkruid scheuren. Om het jou makkelijker te maken, zetten we hier nog een aantal soorten op een rijtje.

  • Nieskruid (Helleborus)
  • Ridderspoor (Delphinium)
  • Vlambloem (Phlox)
  • Ereprijs (Veronica)
  • Zonnehoed (Rudbeckia)
  • Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
  • Ooievaarsbek (Geranium)

En zo zijn er nog verschillende vaste planten die je kunt delen. Vraag je je af of het mogelijk is de vaste planten te scheuren die in jouw tuin staan? Doe dit dan niet zonder dat je het zeker weet. Indien je vaste planten gaat scheuren die hier niet tegen kunnen, dan sterven de planten.

Hoe werkt het scheuren van vaste planten?

Heb je één van de genoemde vaste planten in jouw staan? Dan wil je mogelijk wel een poging wagen om vaste planten te scheuren om de plant te verjongen en jouw tuin een impuls te geven. Vaste planten vermeerderen is echter betrekkelijk lastig wanneer je niet weet hoe dit werkt.

Voordat je vaste planten kunt splitsen, moet je de betreffende plant allereerst uitgraven. Ga hierbij voorzichtig te werk, want het is belangrijk om zo min mogelijk wortels te raken. In dat geval is de kans op succesvol vaste planten delen namelijk een stuk groter.


Nadat je de pol hebt uitgegraven, schud je de plant goed uit. Gaat het om een plant met losse wortels? Dan kun je vaste planten delen met jouw hand. Bij het scheuren van vaste planten is het altijd belangrijk dat je het hart van de plant niet weer in de tuin plaatst. Gooi deze in de container of op de composthoop.

Vervolgens is het zaak om de vaste planten te splitsen in min of meer gelijke delen. Controleer ieder deel na het scheuren goed op de aanwezigheid van onkruid en dode wortels. Zijn deze aanwezig? Verwijder ze dan voor je de planten weer in de aarde zet.

Indien je dit gedaan hebt, plant je de gescheurde delen weer terug in de grond. Zorg er altijd voor dat de planten voldoende ruimte hebben. De wortels moeten immers wel goed kunnen groeien. Is dit niet het geval? Dan is de kans op het succesvol splitsen van vaste planten minimaal.

Benodigd gereedschap

Het scheuren van vaste planten is soms een fluitje van een cent. Dit is bijvoorbeeld het geval bij planten die niet bijzonder diep geworteld zijn. Deze planten trek je namelijk makkelijk met je handen uit de grond.

Lukt het niet om vaste planten met de hand te verwijderen? Ga dan niet oneindig door, want zo beschadig je de plant mogelijk. In dat geval is het verstandig een goede spade of een splitvork te gebruiken. Steek hiermee wel ruim om de plant heen, zodat de wortels niet beschadigen.

gereedschap-vaste-planten-delen

Om vaste planten te splitsen moet je soms ook een mes of snoeischaar gebruiken. Hiermee kun je de planten namelijk makkelijk in meerdere stukjes verdelen. Deze gereedschappen kun je ook prima gebruiken om (delen van) dode wortels te verwijderen.

Nazorg van de planten

Is het je gelukt om vaste planten te scheuren? Dan heb je de kleine stukjes plant vast en zeker alweer in de grond staan. Veel mensen denken dat het nu enkel een kwestie is van wachten. Dat is echter niet het geval. Na het scheuren van vaste planten is nazorg namelijk belangrijk.

Allereerst is het van belang dat je regelmatig een blik werpt op de nieuwe planten. Het ene deel kan namelijk sneller groeien dan het andere deel. Daarbij komt dat er bepaalde delen van de gescheurde planten niet goed in de grond groeien.

Uiteraard is het ook zaak om gedeelde vaste planten regelmatig wat water te geven. Op deze manier versnel je het groeiproces. Groeien de verscheurde vaste planten scheef of instabiel? Gebruik dan een stokje als extra steun. De planten staan zo binnen de kortste keren vaster in de grond.

Wat is de beste periode voor het delen?

Denk je dat vaste planten delen het hele jaar door mogelijk is? Dan heb je het mis. Dit kan natuurlijk wel het hele jaar, maar verstandig is het echter niet. Er zijn namelijk bepaalde periodes waarin je meer succes boekt met vaste planten scheuren.

Vaak wordt de maand maart aangewezen als succesvolle periode voor het delen van planten. De plant heeft dan immers net de winter overleefd en de bloeiperiode zit eraan te komen. Vaste planten delen is dan vaak succesvoller dan wanneer je het in de winter doet.

Naast maart kun je vaste planten splitsen in september. De plant is in dat geval aan het einde van zijn bloeiperiode en maakt zich op voor de winter. Wil je snel succes boeken? Doe het dan niet veel later dan september. Vorst kan er namelijk voor zorgen dat vaste planten scheuren mislukt.

Succes met het delen van vaste planten. Laat je in de reacties hieronder weten hoe het is gegaan?

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen