Tuinonderhoud zelf uitvoeren

tuinonderhoud zelf uitvoerenTuinonderhoud. Voor vele is het een ontspannende hobby, en voor andere is het een tijdrovende verplichting. Het doe-het-zelf tuinonderhoud is vaak wel een eervolle taak, omdat de tuin flink opknapt van een onderhoudsbeurt.

Hoe weet je wanneer je verschillende onderhoudswerkzaamheden uitvoert?  Hoe voer je deze werkzaamheden het makkelijkste en snelste uit? Is het bemesten van de tuin nodig? En ga zo nog maar door…

Niet gek dat professionele tuinmannen een opleiding hebben gevolgd tot hovenier! Door een hovenier je tuin te laten onderhouden leer je zelf niet hoe jij het kan doen. En het kost je een hoop geld.

In dit artikel vertel ik hoe je zelf je tuin kunt onderhouden. En geloof me, tuinonderhoud hoeft helemaal niet veel moeite en tijd te kosten!

Wanneer heeft mijn tuin onderhoud nodig?

Iedere tuin heeft in enige vorm onderhoud nodig. Of het nu het snoeien van bomen en hagen is of het reinigen van stoepen. Iedere tuin heeft simpel gezegd onderhoud nodig. Maar wanneer is dat tuinonderhoud nodig?

Simpel: een tuin heeft eigenlijk ieder seizoen van het jaar wel onderhoud nodig. Het ene seizoen wat minder dan het andere, maar toch.

Zie je tuin als een auto. Je kunt het onderhoud uitstellen, maar de kosten voor groot onderhoud of reparaties vallen dan duurder uit. Zo is het ook met je tuin. Je kunt beter iedere keer kleine onderhoudswerkzaamheden uitvoeren.

Dit kost je minder tijd, minder moeite en je tuin gaat er mooier van groeien en bloeien.

Tuinonderhoud zelf uitvoeren?

Oké, dat je tuin onderhoud nodig heeft is wel duidelijk. Maar ga je dit tuinonderhoud zelf uitvoeren? Ik raad het je wel aan moet dat te doen, en hier is waarom.

Het bezig zijn met tuinonderhoud in de buitenlucht is goed voor je lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat buiten zijn stress verminderend werkt.

Een gemiddelde hovenier in Nederland kost tegenwoordig ergens tussen de €35 en €50 per uur. Dit is dan nog exclusief voorrijkosten, afvoerkosten en de kosten voor het gebruik van machines. Het zal dus zeker lonen om zelf wat werk in de tuin te verrichten.

Man geniet met dochter van zijn tuin nadat hij tuinonderhoud heeft gedaan

Ook al zitten er soms wat minder leuke kanten aan het onderhouden van de tuin. Zodra je het onderhoud zelf hebt uitgevoerd, kun je er wel met plezier op terug kijken. Vooral als mensen vertellen dat je tuin er netjes bijligt. Dat heb je dan toch mooi zelf gedaan!

Schade door eigen tuinonderhoud

Een professionele tuinman heeft natuurlijk niets voor niets een tuinopleiding gevolgd. Ze weten precies wat ze juist WEL en wat ze juist NIET moeten doen.

Maar laat je dit vooral niet afschrikken om zelf aan de slag te gaan. Met de juiste informatie en handige tips kan ook jij prima zelf je tuin onderhouden.

Bemesten van de tuin

Het bemesten van de tuin is één van de meest vergeten werkzaamheden in de tuin. En dat is jammer!

Het bemesten van je tuin kan het verschil maken tussen dag en nacht. Precies, kan. Je moet wel de juiste meststoffen gebruiken. En dit verschilt van plant tot plant, net zoals de hoeveel die je toe moet passen.

Bemesten zorgt ervoor dat de bodem weer voorzien wordt van nieuwe voedingsstoffen. Een voedingsrijke bodem zorgt ervoor dat de plant beter en mooier gaat groeien. Maar dat niet alleen, het zorgt er ook voor dat de plant beter bestemt is tegen ziekten en plagen.

Wil jij minder onkruid in je gazon? Bemesten is dan zeer belangrijk! In een goed bemest gazon zit vaak minder onkruid.

Tuin langer laten bloeien

In sommige tuinen zijn er planten die al heel snel zijn uitgebloeid. Rozen en Rhododendron’s bijvoorbeeld. In sommige tuinen bloeien deze struiken maar twee weken!

Dit kan veel langer als je weet wat de planten nodig hebben aan verzorging. Een roos heeft bijvoorbeeld veel zonuren nodig. Zo’n 4-5 uur per dag. Ook is het goed om rozen in de wind te zetten. Hierdoor waaien schimmelsporen uit de rozen, wat schimmelaantastingen verminderd.

Een Rhododendron houdt vooral van zuurhoudende grond. Komt de plant hierin tekort, dan zal je dit al snel zien aan de bloei. Overigens bloeien niet alle Rhododendron’s tegelijk. Dit is afhankelijk van het soort Rhododendron dat je hebt.

rhododendron langer laten bloeien

Bij een Hydrangea, de Latijnse naam voor de Hortensia, kun je de bloemen toppen. Het voordeel hiervan is dat je daarna weer voller en mooier bloemen terug krijgt. De juiste periode hiervoor is van half mei tot begin juni. Na deze periode zou ik het niet meer doen. De kans bestaat dan namelijk dat de plant niet genoeg tijd heeft om opnieuw bloemknoppen te zetten, waardoor je in de zomer geen bloeiende Hortensia hebt.

Onderhoud van bomen

Bomen kunnen een mooie parasol vormen in warme zomerdagen. Lekker om verkoeling onder te zoeken tijdens deze warme zomerdagen.

Maar bomen hebben ook op zijn tijd onderhoud nodig. Het regelmatig snoeien van een boom zorgt voor een vitale groei van de boom. Kan je een boom altijd snoeien en moet dit elk jaar? Nee dat niet!

Fruitbomen en leibomen moeten bijvoorbeeld ieder jaar gesnoeid worden. Dit kun je het beste doen in de periode van november tot en met maart. Knotbomen hoeven daarentegen weer niet ieder jaar gesnoeid te worden. Voor deze bomen is eens in de vijf jaar voldoende. Doe dit in de periode van november tot februari.

De esdoorn, haagbeuk, noot en berk worden ook wel de ABC bomen genoemd. Dit komt door de Latijnse namen van de bomen. Voor de ABC bomen is het beter om ze alleen in de zomermaanden te snoeien, juni tot en met oktober.

 • Koen
 • 18 oktober 2017
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

 • Ik heb een mooie tuin en wil die zelf goed onderhouden. Echter merk ik dat ik hier niet zoveel van af weet. Daarom informeer ik me nu. Ik heb rhododendrons, maar ik wist niet dat die zuurhoudende grond nodig hebben. Ik ga hierop letten.

  • Koen schreef:

   Zo leer je nog eens wat ;)! Geef je Rhodo’s regelmatig wat zurehoudende grond. Je zult zien dat ze mooier en langer gaan bloeien. P.s.: water geven met kalkhoudend kraanwater is af te raden!

 • >
  close
  Stop met geld verspillen aan niet werkende meststoffen!
  Bemestingsgids cover ringband

  Je gegevens zijn 100% veilig