Welke plantverbanden zijn er?

Een plantverband is het patroon waarin planten gezet worden. Er zijn verschillende plantverbanden of plantpatronen. Welke plantverbanden zijn er? Deze patronen zijn er: 

  • Wildverband
  • Blokverband/ vierkantsverband
  • Rechthoeksverband
  • Driehoeksverband
  • Verschoven verband

Hoe deze verbanden eruit zien en welke het beste is lees je op deze pagina.

Wildverband

Een wildverband is geen verband zeg ik ook wel eens gekscherend. Bij een wildverband zet je planten zonder rekening te houden met de onderlinge afstand tussen de planten. Je begint met planten en 'ziet waar het schip strand'. 

Wildverband plantverbanden

Bij dit patroon staan de planten dus willekeurig verspreid door het plantvak. 

Blokverband/ vierkantsverband

Bij een blokverband zijn de planten in rechte blokken verdeeld. De lengte en breedte van deze blokken heeft dezelfde afstand. Bij een blokverband van 1x1 meter staan alle planten dus op 1 meter van elkaar af.

Blokverband of vierkantverband

Rechthoeksverband

Het rechthoeksverband lijkt veel op het blokverband. Het verschil is dat de lengte en breedte van de rechthoeken verschilt. Zo kan de lengte bijvoorbeeld 1 meter zijn, terwijl de breedte 50 cm (0,50 cm is). 

Rechthoeksverband plantpatroon

Bij het rechthoeksverband staan de planten in de lengte verder uit elkaar dan dat ze in de breedte doen. 

Driehoeksverband

Bij het driehoeksplantverband staan planten in driehoeken met gelijke zijdes. Dat betekent dat de 3 zijdes in de driehoek even lang zijn. Zodoende staan de planten even ver van elkaar af, net zoals bij het blokverband.

Driehoeksverband planten

Vershoven verband

Het vershoven of verspringend plantverband lijkt veel op het driehoeksverband. Hoewel je een driehoek kunt tekenen tussen 3 planten, is dit niet het driekhoeksverband. Dit komt omdat de driehoek tussen 2 lijnen geen gelijke driehoek is (met gelijke zijdes). De plantrijen bij een vershoven verband liggen dus dichter bij elkaar dan bij een driehoeksplantpatroon. 

Verspringend plantverband

Welk plantverband is het beste?

Er is geen absolute winnaar voor 'het beste plantverband'. Het plantverband dat het beste bij jou en jouw tuin past is afhankelijk van je smaak. Kies daarom voor jezelf een geschikt plantpatroon uit. 

Natuurlijk kun je wel naar de praktische kant van een plantverband kiezen. Het verwijderen van onkruid tussen planten in een wildverband is moeilijker dan planten die staan in het blokpatroon. Houd daar ook rekening mee bij het kiezen van een plantpatroon.  

>