Ontsmetten van snoeigereedschap? Lees hier waarom dat belangrijk is

ontsmetten van snoeigereedschap

Het ontsmetten van snoeigereedschap is ontzettend belangrijk. Want het is natuurlijk vervelend als je straks voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Wat ik het allerbelangrijkste vind is dat je moet voorkomen dat ziektes van de ene plant worden overgebracht op de andere plant. Dat voorkom je dus door het ontsmetten van het snoeigereedschap.

Door het ontsmetten wordt ook de levensduur van het snoeigereedschap verlengd. En er zijn nog meer redenen waarom dit moet gebeuren.

Omdat ik je graag een zetje in de goede richting geef, leg ik middels dit speciale blog uit waarom het ontsmetten van snoeigereedschap belangrijk is.

Voordat je gaat ontsmetten…

Maar voordat ik dit doe wil ik nog even kwijt dat ik het super leuk vind om lekker te snoeien in de voor- of achtertuin. Vooral als er een lekker zonnetje schijnt. Wie wil er nou niet een prachtige verzorgde tuin hebben? Precies! Nou, ik wil zeker een mooie tuin hebben en ik ga er vanuit dat jij dit ook wilt.

Zorg naast een goede ontsmetting dat je goed snoeigereedschap aanschaft, zoals deze snoeischaar. Je moet er namelijk een lange tijd plezier van hebben.

En naast het feit dat goed snoeigereedschap belangrijk is, adviseer ik je om zo nu en dan het snoeigereedschap schoon te maken. Zelf gebruik ik daarvoor een grote bak met warm water en een lekker sopje en een stevige was borstel.

snoeischaar ontsmetten

Snoeien kan bijna het hele jaar door. Behalve als het vriest dan adviseer ik je lekker binnen te blijven. Het verschilt wel per plant, boom of struik in welk seizoen er het beste gesnoeid kan worden.

Op deze website zijn daar voldoende instructies over te vinden. Lees deze eens rustig door voordat je beslist om te gaan snoeien. En lees natuurlijk onze instructies goed door die we je in dit artikel aanreiken.

Bron voor ziektes en schimmels

Snoeien of knippen wordt aangeraden als de boom of struik te groot wordt. Of als de takken in de weg zitten. Als bomen of struiken te groot worden zit er ook nog eens dood hout in. Dat kan een bron voor ziekte en schimmels zijn.

Je zou kunnen snoeien als je meer bloemen of vruchten wilt hebben. Of als je vindt dat uitgebloeide takken en bloemen niet mooi uitkomen. Maar je kan ook snoeien wanneer een struik of plant te vol wordt.

Het is enorm belangrijk dat je in alle zojuist opgenoemde situaties snoeigereedschap hebt dat goed is ontsmet en lekker scherp is.

Naast dat het goed is voor de planten, bomen of struiken, snoeit het immers wel zo fijn. Met scherp snoeigereedschap zorg je ervoor dat struiken sneller herstellen na een snoeibeurt. Des te eerder zullen ze dus ook weer in een mooie hoedanigheid te aanschouwen zijn.

Zo ontsmet je snoeigereedschap

Snoeigereedschap ontsmetten is niet lastig. Je gaat als volgt te werk bij het ontsmetten van een snoeischaar: 

  1. Pak de snoeischaar erbij
  2. Verwijder plantenresten van de snoeischaar met een staalborstel
  3. Maak de snoeischaar droog met een (oude) doek
  4. Spray de snoeischaar in met deze ontsmettingsspray
  5. Zorg dat je beide bladen van de snoeischaar aan beide kanten goed insprayt

Zowel het schoonmaken als ontsmetten van het snoeigereedschap zorgt ervoor dat het snoeigereedschap in uitstekende conditie zal blijven verkeren.

Voorkomen van ziekte

Doordat je het snoeigereedschap ontsmet voorkom je dat er ziekte bij de bomen en planten optreden. Zo is het mogelijk dat er schimmelziektes ontstaan wanneer er niet goed ontsmet is.

Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Jij en ik willen natuurlijk dat de planten en bomen lekker gezond door het leven gaan. Een beter milieu begint bij jezelf zal ik maar zeggen.

Constateer je bij de buren dat er niet op tijd wordt gesnoeid? Of zie je dat er niet zorgvuldig wordt omgesprongen met het tuingereedschap? Attendeer ze daar dan op.  

Leg rustig uit wat ik je hier aan uitleg heb gegeven. Het is belangrijk om het snoeigereedschap goed schoon te houden, regelmatig te slijpen en niet te vergeten te ontsmetten.

  • Koen
  • 9 augustus 2019
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>