Rozen bemesten? 5 tips voor prachtig bloeiende rozen!
11 juli 2018 

Rozen bemesten? 5 tips voor prachtig bloeiende rozen!

Bemest jij ieder jaar de rozen in je tuin? Je rozenbemesten is namelijk heel belangrijk. Een goede rozenbemesting is hetzelfde als voeding voor de mens. Zonder de juiste voeding functioneren wij minder goed en gaat onze gezondheid achteruit. Dat geldt ook voor rozen. Start daarom met het bemesten van je rozen! In dit artikel vertel ik je hoe vaak, wanneer en met welke meststof je rozen het beste kunt bemesten. Ook geef ik je een GRATIS tip waarmee je de bloeitijd van je rozen kunt verlengen. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder! [toc]

Waarom rozen bemesten belangrijk is

Zoals ik al aangaf is het bemesten van rozen te vergelijken met gezonde voeding voor de mens. Daarmee verbeter je jouw gezondheid en functioneren. Met de juiste bemesting verbeter je ook de gezondheid en het functioneren van rozen. Dit resulteert in rozenperken die langer en schitterend van kleur bloeien. Nog niet helemaal overtuigd waarom het bemesten van rozen belangrijk is? Een verbeterde bloei is slechts één van de voordelen. Alle voordelen heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Ontwikkeling van dikke hoofdtakken: Dikkere hoofdtakken zogen voor meer stabiliteit in je rozenstruik. Dit voorkomt dat de rozen plat waaien en zelfs afbreken.
  • Betere weerstand: Met een betere weerstand zijn rozen beter beschermt tegen allerlei rozenziektes, zoals meeldauw.
  • Volle en langdurige bloei: Hierdoor geniet je langer van de rozenstruiken in je tuin.
  • Gezonde groei: Geen bemesting zorgt voor een achterblijvende groei of afsterving van de rozen. Maar te veel bemesten zorgt ervoor dat rozen te snel gaan groeien, wat misschien nog wel schadelijker is.

Benieuwd hoe deze voordelen ook voor jouw rozen werken? Lees snel verder over hoe vaak en wanneer je rozen het beste kunt bemesten.

Hoe vaak je rozen moet bemesten voor de beste resultaten

Om maximaal te genieten van de voordelen van bemesten moet je dat regelmatig doen. Maar hoe vaak mag je rozen eigenlijk bemesten? Staan de rozen in de volle grond? Voor het beste resultaat bemest je dan 3 keer per jaar. De 1e bemestingsronde gebruik je een bodemverbeteraar. Deze meststof zorgt voor:

  • Luchtigere bodemstructuur
  • Stimulering van bodemleven
  • Makkelijkere aanmaak van haarwortels

Zonder een bodemverbeteraar kan een klei- of veengrond dichtslaan. Een zandgrond kan zonder bodemverbeteraar een te open structuur aannemen. Hierdoor kan de bodem geen water en voedingstoffen vasthouden voor de rozenplant.

Hoe-vaak-rozen-bemesten

Voor de 2e en 3e bemestingsronde kun je het beste een meststof gebruiken met een NPK-verhouding waarin meer kalium (K) zit dan stikstof (N) en fosfor (P). Belangrijk is om aan deze verhouding kieseriet (magnesium = Mg) toe te voegen. Kieseriet zorgt voor meer energieproductie en groenere bladeren. Wil je weten welke meststof je het beste kunt gebruiken? Lees hier welke meststof je het beste kunt gebruiken voor het bemesten van je rozen (+hoe je veel geld kunt besparen)>>

Rozen in potten bemesten

Wanneer een roos in een pot staat heeft deze weinig grond om in te wortelen. Met 3 grote bemestingsbeurten per jaar bestaat de kans op overbemesting. Om overbemesting te voorkomen kun je de hoeveelheid bemesting van de 3 rondes beter uitsmeren over 6 of zelfs 9 kleinere bemestingsrondes. De rozen in potten krijgen daardoor net zoveel bemesting als de rozen in de volle grond. Maar door meer rondes met kleinere hoeveelheden kan de plant makkelijker de bemesting opnemen.

Wanneer je rozen mag bemesten

Door te laat of te vroeg te bemesten kan je onnodig schade toebrengen. Niet alleen aan de roos, maar ook aan je portemonnee. Op de juiste momenten bemesten zorgt ervoor dat je rozen de meststof 100% opnemen. Zo spoelt er niets uit, en is er minder meststof nodig voor hetzelfde resultaat.

Wist je dat: 80% van de tuineigenaren zijn rozen niet of op een verkeerde manier bemest? Met de toepassing van de tips in dit artikel behoor je tot de 20% met prachtige en gezonde rozen tegen de laagste kosten.

Weten wanneer je de rozen in je tuin kunt bemesten? Hieronder wordt per bemestingsronde verteld wanneer je mag bemesten.

#1: Bewerk de bodem

Tijdens de 1e bemestingsronde pas je een bodemverbeteraar toe. Met zo’n bodemverbeteraar zorg je ervoor dat de bodem in perfecte conditie verkeerd als de rozen uit hun ‘winterslaap’ ontwaken. Het beste moment om de bodem voor rozen te bemesten is zodra er geen vorst meer wordt voorspeld. Vaak is dit in februari. Maar in sommige jaren is de vorstperiode pas aan begin maart voorbij. Wanneer je het beste de 1e bemestingsronde voor je rozen kunt doen is dus afhankelijk van het weer.

#2: Rozen bemesten in het voorjaar

Zoals je eerder hebt kunnen lezen kun je in de 2e bemestingsronde het beste een organische NPK-meststof met magnesium toepassen. Deze ronde met organische bemesting wordt tegelijk uitgevoerd met de eerste snoeibeurt. Zodra je de rozen gaat snoeien is het verstandig om ook direct te bemesten.

Rozen-bemesten-voorjaar

Door de meststof herstellen de gesnoeide rozen direct van de snoeibeurt. Ook krijgen de rozen hierdoor een kickstart voor het groeiseizoen. Hierdoor zullen je rozen vroeg in het jaar bloeien. Het beste moment om rozen in het voorjaar te bemesten en snoeien is van half maart tot eind april. Doe dit wanneer er geen vorst meer voorspeld wordt.

#3: In de zomer je rozen bemesten

Na de bemesting in maart – april gaan de rozen voor het eerst bloeien eind mei tot eind juni. Deze bloeiperiode vraagt veel energie van de rozen en voeding van de bodem. Om nogmaals van een uitbundige bloeiperiode te genieten is het belangrijk om de rozen voor een 3e keer te bemesten. Deze bemestingsronde doe je in de zomer. In de maanden juli of begin augustus bemest je de rozen voor een 3e keer. Mijn voorkeur gaat uit naar bemesten in juli. De rozen beginnen dan in augustus weer met bloeien, zodat ze ruim voor de winter tot rust zijn gekomen. Dit verkleint de kans op vorstschade aan je rozen.

Waarom de meeste rozenbemesting niet werkt

Je kunt de beste bemesting die er bestaat gebruiken bij je rozen, zonder dat het enig nut heeft. Helaas zie ik veel mensen dit doen, en vervolgens stoppen ze met bemesten.

Heb ik de beste bemesting gekocht die er bestaat, en dan groeien mij rozen nog niet beter dan eerst…

… zeggen ze. En vervolgens stoppen ze met het bemesten van hun rozen. Wat deze rozenliefhebbers dan niet door hebben is dat ze iets heel belangrijks vergeten. Het bemesten van de rozen met kalk. Rozenstruiken houden namelijk van een kalkrijke grond (pH tussen 6,5 en 7,5). Zonder een kalkrijke bodem kan een roos geen voedingstoffen uit de bodem opnemen. Strooi daarom jaarlijks kalk aan je rozenstruiken. Het beste kun je de rozen bekalken in februari, tegelijk met de eerste bemestingsronde.

TIP: langer genieten van je rozen

Met een goed bemestingsbeleid (vergeet het kalk strooien niet) kun je langer genieten van je rozen. Gebruik hiervoor de tips in dit artikel en je zult een enorm verschil gaan merken. Maar er is nog een manier om langer te genieten van de prachtig bloeiende rozenstruiken in je tuin. Tijdens de bloeiperiodes in juni en augustus verwelken er continue rozen.

Wanneer je deze verwelkte rozenbladeren uit de planten haalt, kan de struik op die plek een nieuwe bloem vormen. Dit verlengt niet alleen de bloei, maar ook geniet je van een vollere bos rozen. De verwelkte bloemen snij je net boven het 1e vijftallige blad weg (zie afbeelding hieronder).

Langer-bloeien-rozen

Gebruik de juiste bemesting

De juiste bemesting zorgt er niet alleen voor dat je rozen beter gaan groeien. Ook kan de juiste bemesting je enorm veel geld besparen. Veel verkopers willen je dure bemesting aansmeren. Deze bemesting is alleen zo duur omdat er een bekend merk op staat, niet omdat deze nu zo veel beter werkt. In een ander artikel beschrijf ik waar je op moet letten bij het kopen van bemesting voor je rozen en welke bemesting het beste werkt (in verhouding tot hun prijs).

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Carol Leeuwen, van
Door

Carol Leeuwen, van

op 29 Sep 2021

Helder! Hiermee kan ik aan de slag.

Reactie plaatsen