Potgrond kopen? WACHT! Dit moet je eerst weten
14 september 2018 

Potgrond kopen? WACHT! Dit moet je eerst weten

Er zijn veel verschillende soorten potgrond. Van biologische potgrond tot tuinaarde.

Maar wat is potgrond nu eigenlijk? En wat zijn de verschillen tussen deze verschillende soorten potgronden?

Dat is wel handig om te weten voordat je potgrond gaat kopen.

In dit artikel vind je daarom antwoorden op die en nog veel meer vragen. Kortom: dit artikel bevat alle informatie die je nodig hebt voordat je potgrond gaat kopen en gebruiken.

Wat is potgrond?

Potgrond is samenstelling van diverse natuurlijke grondstoffen. De exacte grondstoffen en hoeveelheden daarvan verschillen per potgrondsoort.

Door die wisselende samenstelling kan je de planten in je tuin, welke verschillende voedingsbehoeften hebben, van de juiste voeding voorzien.

Om nu te stellen dat potgrond alleen goed is voor de juiste voeding van planten is een beetje te kort door de bocht. Potgrond doet namelijk meer.

Door de meerdere natuurlijke grondstoffen in het mengsel wordt de bodem luchtiger gemaakt. Ook verbetert potgrond de bodemstructuur, zodat de bodem makkelijker water vast kan houden.

Waarschijnlijk komt de naam van het mengsel niet raar uit de lucht vallen, als ik je zeg dat potgrond speciaal ontworpen is voor planten in potten. Zowel binnen als buiten.

Gemaakt van….

Zoals ik al zei is potgrond gemaakt van natuurlijke materialen. Het hoofdingrediënt van het mengsel is veen of kokos. Beide grondstoffen maken de bodem lekker luchtig, wat planten fijn vinden.

Naast het basis ingrediënt vind je in RHP-potgrond organische meststoffen die je planten voorzien van een gezonde dosis voeding. Ook aan kalk mag het niet ontbreken.

RHP-potgronden zijn gecertificeerde potgronden. Goedkeurig krijgen alleen de mengsels die:

  • Geen ziekteverwekkers en bestrijdingsmiddelen bevatten
  • Afgestemd zijn op de behoefte van een plant
  • Zuiver en schoon zijn
  • Waarmaken wat beloofd wordt op de verpakking

Zorg dus altijd dat je een potgrond koopt met het RHP-keurmerk op de verpakking. Je bent dan niet alleen verzekert van een goede kwaliteit en een potgrond die alle benodigde voedingstoffen bevat. Ook draag je dan bij aan een beter milieu de milieuvriendelijke winning van de grondstoffen.

Let op: potgronden zonder het RHP-keurmerk beschikken vaak niet over de juiste (kwaliteit) voedingstoffen. Zo zijn er potgronden die geen organische meststoffen bevatten, waardoor je planten geen voeding krijgen. Kijk dus altijd naar het keurmerk op de verpakking.

Gewicht

Door de luchtige structuur van potgrond valt het gewicht reuze mee. Vooral als je het mengsel vergelijkt met zakken mestkorrels.

Daarom dat op de zakken van potaarde het aantal liters wordt vermeld. En niet het aantal kilo’s zoals dat bij mestkorrels is. Standaardmaten van de zakken zijn:

  • 10 liter
  • 20 liter
  • 40 liter
  • 70 liter

Als je vervolgens kijkt naar wat deze zakken wegen valt dat reuze mee:

  • 10 liter weegt 3,6 kg
  • 20 liter weegt 7,2 kg
  • 40 liter weegt 14,4 kg
  • 70 liter weegt 25,2 kg

Sommige producenten hanteren een afwijkende inhoud. Ook voor speciale potgronden, zoals hagengrond, worden vaak een afwijkende inhoud gebruikt. Het gewicht van de zak kan je dan zelf berekenen door:

Inhoud in liters * 0,36 = gewicht in kilogrammen (kg).

Potgrond is goed voor…

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen is potaarde speciaal ontwikkeld voor de aanplant van potplanten. Zowel voor potten die binnen als buiten staan.

Maar het mengsel is ook erg goed voor het aan- of verplanten van planten in de volle grond. Met een potgrond maak je de plantplaats lekker luchtig, zodat de haarworteltjes van de plant goed kunnen groeien.

Afhankelijk van de soort potaarde die je pakt is het mengsel goed voor wel 4 maanden voeding.

Planten elk voorjaar voorzien van een nieuwe gift potgrond voorkomt dat de bodem verschraalt en uitgeput raakt. De beste periode om dat te doen is de lente en de vroege zomer.

Goedkope-potgrond

Door deze 2 giften ondersteun je planten op de momenten waarop ze hard aan het werk zijn. In het voorjaar wordt de sapstroom opgang gebracht wat de groei aanwakkert. De zomer is een periode waarin planten voeding nodig hebben om prachtig te kunnen bloeien.

Let op: universele potgrond is niet voor zuurminnende planten geschikt. Deze planten houden van een zure bodem, en de kalk in een universele potgrond maakt de bodem juist minder zuur.

Soorten potgrond

Er zijn veel verschillende soorten potgrond. Zaai- en stekgrond is daar een voorbeeld van. Ook zijn er potgronden voor zuurminnende planten, zoals Rhododendron en Hortensia.

Voor bijna elke soort plant is er wel een potgrond gemaakt. Wil dat zeggen dat je voor elke plant in je tuin een andere potaarde nodig hebt? Nee, zeker niet!

Neem het voorbeeld van Buxus. Er is een buxuspotgrond. Omdat Buxus van een kalkachtige bodem houdt, is speciale buxusgrond uitgerust met extra kalk. Door een universele potgrond te gebruiken voor het bemesten en verbeteren van de bodem bij buxus voorzie je de plant van alle benodigde voedingsstoffen. Behalve voldoende kalk. Dat is makkelijk op te lossen door kalk te strooien.

Op hoofdlijnen is potgrond op te delen in 2 soorten, namelijk:

  1. Universele potgrond
  2. Speciale potgrond

In mijn eigen tuin gebruik ik universele potgrond voor alle planten, met uitzondering van de zuurminnende planten en jonge stekjes. Voor die laatste 2 gebruik ik een speciale potgrond. Zuurminnende planten hebben liever geen kalk, en stekjes kunnen verbranden van het teveel aan meststoffen.

Potgrond vs tuinaarde: de verschillen

Vaak wordt er gedacht dat bemeste tuinaarde hetzelfde is als potgrond. Voor de duidelijkheid: dat is het dus niet!

Tussen potgrond en tuinaarde zitten nogal een aantal verschillen. Zo is tuinaarde samengesteld met tuinturf (voornamelijk op basis van zwartveen) en allerlei organische producten die tot compost zijn verwerkt.

De verschillen tussen deze 2:

  • Prijs: tuinaarde is goedkoper
  • Gewicht: tuinaarde is zwaarder
  • Dichtheid: potgrond is luchtiger
  • Zuurgraad: tuinaarde is zuurder

Door deze verschillen is potgrond een geschikte grondsoort om nieuwe planten in te zetten. Gebruik tuinaarde daar niet voor, omdat de dichtheid en zuurgraad het wortelen van de haarwortels belemmert.

planten-tuin

Tuinaarde is beter geschikt als grond om de borders in je tuin op te hogen. Niet alleen je border is dan weer op de juiste hoogte. Ook is het plantvak weer voorzien van nieuwe voedingsstoffen.

Prijs van potgrond

De prijs van potgrond is afhankelijk van veel verschillende zaken, zoals:

  • Soort: universele potgrond is goedkoper dan een specifieke variant
  • Merk: het ene merk is duurder dan het andere.
  • Verkoper: de ene verkoper is goedkoper dan de andere

Voor goedkope potgrond adviseer ik je om een universele soort te kiezen. Eventueel kun je die aanvullen met specifieke middelen, zoals kalk bij Buxus.

Zelf gebruik ik een universele potgrond van DCM. Voor die potgrond betaal ik iets meer dan 13,50 per zak van 40 liter. Voor een zak van 70 liter betaal ik 18,89 euro. Dat is in verhouding goedkoper. Dus heb je meer dan 40 liter nodig? Dan raad ik de 70 liter zakken aan. Met een prijs van net iets meer dan 26 cent per liter is dat de goedkoopste prijs die ik kon vinden. Zeker als je ziet dat die meststof RHP goedgekeurd is.

Door 1 keer je potten te voorzien van de juiste potgrond voorkom je dat je jaarlijks nieuwe potgrond in de potten moet doen. De voeding is na 100 dagen dan wel uitgewerkt, maar de luchtige structuur blijft behouden. Door organische mestkorrels aan een bloembak toe te voegen, voeg je nieuwe voeding toe.

Zo is goede potgrond 1 keer een investering die zich later terugverdient.

Online bestellen

Potgrond online bestellen heeft vele voordelen.

Doordat webwinkels geen duur pand hebben en het voor de klant online makkelijk vergelijken is, zijn de prijzen online vaak veel scherper. Ik bestel daarom 90% van mijn tuinbenodigdheden online.

Nog een voordeeltje is dat je zelf niet hoeft te sjouwen met de zakken. Die worden tot aan je deur afgeleverd.

Via de link hieronder ga je naar de website waar ik mijn potgrond bestel. Omdat ik daar regelmatig bestel heb ik er extra scherpe prijzen. Door de link te gebruiken profiteer jij ook van die scherpe prijzen!

Potgrond Kopen Voor De Laagste Prijs?

Bestel je potgrond online voor de laagste prijs en de beste kwaliteit. Natuurlijk scheelt het ook een hoop sjouwwerk!

Dit is mijn favoriete potgrond

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Briggitte
Door

Briggitte

op 12 Feb 2023

€ 5,35 per zak zeg je? Volgens jouw link is de prijs (12-02-2023) in 5 jaren gestegen naar € 13,59. Jammer... ik had je raad graag gevolgd, maar dit kan ik helaas voor zo'n 20 benodigde zakken niet bekostigen.. heb je wellicht een meer betaalbare tip?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 21 Feb 2023

Hoi Brigitte,Bedankt voor je oplettendheid en reactie. Dat zijn nog de prijzen uit 2018. Inmiddels zijn de prijzen van alles gestegen, ook die van potgrond. Ik heb de prijzen in het artikel aangepast. Mijn advies is om bij een dergelijke hoeveelheid te gaan voor de 70 liter zakken van DCM, die zijn in verhouding een stuk goedkoper dan de 40 liter varianten.

Reactie plaatsen