Onkruid tussen je tegels verwijderen?
31 oktober 2017 

Onkruid tussen je tegels verwijderen?

Het is vaak niet waar je op zit te wachten. Onkruid op het terras of je stoep. Maar kun je onkruid weghalen? Of nog beter hoe kun je onkruid voorkomen?

Onkruid op bestrating staat op nummer twee in de lijst met de grootste ergernissen van Nederlandse tuinbezitters. Groene aanslag staat op nummer een. Dit is heel logisch. Op een stoep of terras zie je nou eenmaal vrij snel nieuw onkruid.

Hoe kun je onkruid weghalen? Nou, ik geef onkruid liever geen kans. Hierdoor voorkom ik een stoep die vol staat met onkruid. Dit scheelt me achteraf veel tijd.

In dit artikel geef ik tips over hoe je onkruid voor kunt zijn. Mocht je stoep inmiddels al groen zijn of vol met onkruid staan. Geen probleem. In dit artikel lees je ook tips en technieken om onkruid tussen tegels te verwijderen

Onkruid voorkomen tussen tegels

Voorkomen is beter dan genezen. Zo is het ook met onkruid. Dat vind ik althans. Als je de juiste maatregelen treft, kun je onkruid op terrassen en stoeppen prima voorblijven. Hierdoor geniet je altijd van een onkruidvrije stoep.

Neem tijdens de aanleg al maatregelen om onkruid tussen de voegen te voorkomen. Een veelgehoorde manier is een antiworteldoek leggen onder de bestrating. Helaas werkt dat niet. Onkruid waait namelijk in de voegen.

Een antiworteldoek onder de stoep werkt wel goed als druk verdelend doek. Dit voorkomt verzakkingen in het straatwerk.

Voorkom onkruid tijdens de aanleg

Hoe meer voegen het straatwerk heeft, hoe meer kans onkruid krijgt om te groeien. Ga je een nieuw terras aanleggen? Maak dan al bewuste keuzes in je bestratingsmateriaal.

Kies je voor grote tegels, dan heb je minder voegen. Wat betekent dat onkruid minder kans heeft om te groeien. Wat als je nu kleinere tegels of stenen wilt? Dat kan. Om onkruid te voorkomen kun je de voegen dichten. Dit kan met voegmortel of voegmiddel.

grote-voegen-met-onkruid-tussen-kinderkoppen

Het dichten van voegen is even een tijdrovend klusje. Maar het zal je later veel tijd besparen.

Weg met groene aanslag op bestrating

Groene aanslag op bestrating kan deels voorkomen worden. Deels. Het heeft namelijk ook te maken met het soort bestrating. En de hoeveelheid zon die op een stuk stoep of terras schijnt.

Hoe kun je groene aanslag op je terras al tijdens de aanleg voorkomen? Simpel. Zorg dat de stoep of het terras geleidelijk afloopt. Er mag in ieder geval geen water op blijven staan. Als er water op je stoep blijft staan, wordt de stoep eerder groen.

Een andere manier om de stoep vrij te houden van onkruiden en deels van groene aanslag is regelmatig vegen. Als je 1 keer per week de stoep veegt, houd je de naden schoon. De onkruidzaden die in de stoep zijn gewaaid veeg je hierdoor weg. Nog voordat ze kunnen kiemen.

En het vegen heeft ook als voordeel dat er geen zand en andere rommel meer op de stoep ligt.

Onkruid tussen tegels verwijderen

Hierboven gaf ik al aan dat een worteldoek niet helpt tegen onkruid in de stoep. Dit komt omdat onkruid niet start met groeien onder de stenen. Onkruid groeit tussen je stoep omdat er onkruidzaden in de voegen zijn gewaaid.

Verwijder het onkruid regelmatig uit de voegen. Hierdoor voorkom je dat er onder het straatwerk een heel netwerk van onkruidwortels ontstaat. Zo’n netwerk aan wortels is lastig te bestrijden. Dit komt omdat je nooit alle wortels kunt doden.

Oké, zorg dus dat je regelmatig onkruid verwijdert. Maar op welke manier? Onkruid weghalen kan op vele manieren. Het internet staat er vol mee. Wat is de beste methode om onkruid te verwijderen? Waar moet je op letten, en nog belangrijk wat moet je zeker niet doen.

Lees hieronder welke methodes geschikt zijn in jouw tuin. En waar je op moet letten.

Onkruidbestrijding met azijn

Azijn is een goedkope manier om onkruid te verwijderen. Rond de 50 cent heb je al een fles schoonmaakazijn. Dit kun je puur op de stoep gieten. Maar mengen met water is ook mogelijk. Hou dan een verhouding van 50/50 aan.

Na het toepassen van azijn wordt het onkruid snel bruin. Niet alle onkruiden gaan trouwens dood van azijn. Onkruiden met een lange wortel gaan niet volledig dood. Denk dan aan een paardenbloem, distel of brandnetel.

Daarnaast heeft het bestrijden van onkruid met azijn nog meer nadelen. Azijn is slecht voor de bodem. Ook natuurazijn! De bodem raakt door azijn dusdanig vervuild, dat er niet snel meer iets zal leven. Insecten en bijen zullen door het gebruik van azijn ook wegblijven. Geen bijen, betekent geen bloeiende planten.

De Nederlandse overheid heeft daarom het gebruik van azijn verboden in de tuin. Gebruik je wel azijn? Dan riskeer je een flinke boete.

Onkruid wegbranden

Het verbranden van onkruid vervuilt de bodem niet. Hierdoor is het toegestaan door de overheid. Wegbranden van onkruid wordt zelfs gepromoot door de overheid. Dit doen gemeenten door onkruid wegbranden op grote schaal in te zetten.

Dat gemeenten dit op grote schaal toepassen is niet gek. De Nederlandse overheid heeft het gebruik van Glyfosaat, beter bekend als Round-up, verboden. Ook als particulier mag je geen glyfosaat meer toepassen. Dit is overigens ook niet meer te verkrijgen in Nederland.

onkruidbrander-brand-onkruid-weg

Met een gasbrandertje kun je zelf ook onkruid van de bestrating verwijderen. Je hoeft niet het hele onkruidplantje weg te branden. Even aanraken met de gasbrander is al genoeg. De celstructuur van het onkruid raakt dan beschadigd en het onkruid sterft af.

Mocht je dit gaan doen, let dan goed op brandbare objecten langs de stoep. Zoals schuttingen, houten bloembakken en tuinmeubels. Ook planten langs je bestrating houden niet van de extreme warmte van een gasbrander. Zorg dat je zo’n 40 tot 50 cm van de planten afblijft.

Onkruidbestrijding met heet water

Heetwater onkruidbestrijding is een techniek die door de overheid ook op steeds grotere schaal wordt ingezet. Ook vanwege de afschaffing van Round-Up.

Het bestrijden van onkruiden met heet water is een goedkope manier. Zeker voor particulieren. Het hete water waar je aardappels of pasta in gekookt hebt kun je er voor gebruiken.

Zorg ervoor dat je de andere planten niet raakt met het hete water. Anders zullen de planen ook schade oplopen. Of zelfs dood gaan.

Onkruidborstel of hogedrukreiniger

Er zal tal van onkruidborstels. Van handmatige borstels tot grote machinale onkruidborstels voor op machines. Je hebt ook onkruidborstels voor op een bosmaaier.

Ik raad je het gebruik van een onkruidborstel ten stelligste af. Onkruidborstels, vooral de machine borstels, beschadigen de stoep. Hierdoor wordt de stoep meer poreus.

Dit betekent dat er makkelijker nieuw onkruid en alg op de stoep groeit. Een onkruidborstel lijkt dus snel te werken. Maar je zadelt jezelf op met meer en meer werk na verloop van tijd.

onkruid-verwijderen-met-hogedrukreiniger

Een hogedrukspuit heeft hetzelfde effect. De stoep krijg je er snel mee schoon. Alleen in de toekomst gaat het meer en meer tijd kosten. Dit komt doordat je de beschermde toplaag van de stenen of tegels beschadigd met de hoge drukspuit.

Wil je toch een onkruidborstel of hogedrukspuit gebruiken? Zorg er dan voor dat je de voegen dicht na het borstelen of spuiten. Doe dit met fijn invoegzand. Dit zand zakt makkelijk tussen de voegen en dicht de voegen goed.

Onkruidbestrijding met zout

Het bestrijden van onkruid op je terras kan ook met zout. Het is een vrij effectieve en goedkope manier om het onkruid te verwijderen van bestratingen. Zout zorgt er namelijk voor dat onkruid minder snel kan kiemen.

Er zijn verschillende soorten zout. De ene werkt beter dan de andere. Op het internet worden er speciaal ‘onkruidzout’ aangeboden. Dit is klare onzin. Het zout is niets anders dan normaal strooizout wat je in de winter gebruikt. Keukenzout werkt niet zo goed. Het is goedkoper om normaal strooizout te gebruiken voor het verwijderen van onkruid uit je bestrating.

Een nadeel van het bestrijden van onkruid met zout is dat de stoep wit kan uitslaan. Vooral in de zomer kan het lang duren voordat deze aanslag weg is van je stoep. Tevens heeft de overheid zout verboden als onkruidbestrijdingsmiddel. Net zoals azijn staan er boetes op het gebruik van zout als onkruidbestrijdingsmiddel in de tuin.

Groene aanslag verwijderen

De groene aanslag op je terras is het gevolg van algen. Een alg is een soort mos. Het groeit op plaatsen waar de bestrating weinig zon krijgt. Het is dus ook niet raar dat stoepen vooral groen worden in het najaar.

Groene zeep wordt nogal eens genoemd als goed middel om de algen te verwijderen. Echter is het middel schadelijk voor andere planten in de tuin.

Ik gebruik liever biomos. Biomos is een groene aanslag verwijderaar. Biomos verdun je met water en breng je aan op de bestrating. Vervolgens laat je het even rusten. Zo’n 15 minuten. Hierna veeg je de groene aanslag zo van de stoep. Lees hier precies hoe biomos werkt + wat de juiste dosering is>>

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
adisen
Door

adisen

op 04 Aug 2023

Een kleine onkruidbrander geprobeerd maar je moet heel lang branden per plantje (soms meer dan 20 seconden en dat kost dus teveel tijd) maar de wortel sterft niet. Tussen de stenen blijft het dus lekker koel en de plant komt na een paar dagen al terug.

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 12 Aug 2023

Hoi Adisen, de ene onkruidbrander werkt natuurlijk beter dan de andere. Een goede onkruidbrander zou het met een paar seconden voldoende moeten zijn. Ook om de wortel te doden. Ik snap overigens de frustratie wel, want het is minder effectief dan Round-Up.

Reactie plaatsen