Onkruid in het gazon bestrijden? Dat kan makkelijker!
09 december 2017 
in Gazon

Onkruid in het gazon bestrijden? Dat kan makkelijker!

Sommige tuineigenaren vinden het prachtig, terwijl anderen het afschuwelijk vinden: onkruid in het gazon. Maar moet je het onkruid in het gazon bestrijden, en hoe kun je dat doen?

Als je een strak en groen gazon wilt, horen daar geen onkruiden in te staan. Onkruiden verzwakken namelijk het gazon, waardoor de grasmat steeds verder verslechtert.

In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over het onkruid in het gazon. Je leest hoe je onkruid kan bestrijden, of nog beter hoe je onkruid kunt voorkomen. Tevens geef ik je enkele handige tips.

Lees snel verder!

Hoe komt onkruid in het gazon?

Voordat ik vertel hoe je onkruid in het gazon kunt bestrijden of voorkomen, wil ik je eerst uitleggen hoe onkruid nu eigenlijk in je gazon komt.

Allereerst zijn het vogels die onkruidzaden met zich meedragen aan hun poten, of via de uitwerpselen. Op die manier zorgen vogels voor onkruid in het gazon.

Daarnaast is het de wind die allerlei onkruidzaden van bermen, graslanden en bosgebieden meeneemt en neer laat dwalen op je grasmat. Aan beide, vogels en de wind, kun je weinig doen.

Waar je wel iets aan kunt doen is het beter onderhouden en verzorgen van je gazon. Door slecht onderhoud, zoals te weinig bemesten of maaien, verslechtert de toestand van het gras. Hierdoor kunnen onkruiden makkelijker kiemen en groeien.

Gevolgen van onkruid in het gazon

Misschien behoor je wel tot de groep mensen die denkt dat boterbloemen of klaver mooie bloemen geven. Om die reden besteed je minder aandacht aan het bestrijden van het onkruid in je gazon.

Het is dan goed om te beseffen wat de gevolgen zijn van onkruid in het gazon. Mensen die een groene en strakke grasmat willen, zien onkruid als een doorn in het oog.

Maar ook voor hen is het goed om te weten wat de gevolgen zijn van onkruid in het gazon.

Gevolg 1 van geen onkruidbestrijding: voedselschaarste

Het eerste gevolg van geen onkruidbestrijding in het gazon is voedselschaarste. Dit klinkt misschien raar, maar hieronder leg ik het uit.

Onkruiden trekken, net zoals gras, voedsel uit de bodem. Als je geen onkruidbestrijding doet verslapt het gras verder en veder, en kunnen onkruiden de overhand gaan nemen.

Ook de meststoffen die je op het gras strooit worden minder effectief opgenomen door het gazon, omdat de onkruiden ook voedingsstoffen wegpikken.

Gevolg 2 van geen onkruidbestrijding: water en zonlicht tekort

Het tweede gevolg van geen onkruidbestrijding in het gazon is een water en zonlicht tekort.

Dit berust grotendeels op hetzelfde principe als bij een voedselschaarste. Doordat je geen onkruidbestrijding doet, worden de onkruiden groter. Hierdoor krijgt het gras minder zonlicht, en moet het gras het water delen met het onkruid.

Dit water en zonlicht tekort zal resulteren in een minder vitale groei van het gras. Als gevolg wordt het gras minder mooi groen, en kunnen onkruiden de overhand nemen.

Gevolg 3 van geen onkruidbestrijding: bijen

Het derde gevolg van geen onkruidbestrijding in het gazon is bijen. ‘’Bijen?!’’ Wat doen die nu kwaad voor het gazon zal je denken.

Staat je gazon vol met onkruid? Dan is de kans groot dat je bijen aantrekt. De bijen bestuiven namelijk de bloemetjes van bijvoorbeeld de boterbloem of de klaver.

Tot dusver hebben bijen nog geen gevolgen voor de vitaliteit van je gezond, behalve dat ze de onkruiden helpen zaaien.

Maar wat nu als je kinderen op hetzelfde gazon aan het spelen zijn? Dan heb je daar liever geen bijen in de buurt vliegen, en vooral niet op hetzelfde grasveld.

Meest voorkomende onkruiden in het gazon

Als je onkruid wilt bestrijden, is het belangrijk om te herkennen wat voor onkruid je in je gazon hebt staan. Daardoor kun je effectiever het onkruid bestrijden.

Hieronder zie je een overzicht van de meest voorkomende onkruiden in het gazon:

  • Paardenbloem
  • Madeliefje
  • Witte klaver
  • Distel
  • Reigersbek
  • Hertshoornweegbree
  • Boterlboem
  • Liggende vetmuur
  • Biggenkruid
  • Grote weegbree
  • Diuzendblad
  • Speenkruid

Meest-voorkomende-onkruiden-in-het-gazon

Onkruid in het gazon bestrijden

Het bestrijden van onkruid in het gazon is een curatieve vorm van onkruidbestrijding. Daarbij geldt dat: hoe eerder je het onkruid bestrijdt, hoe makkelijker het gaat.

Als je onkruid ouder laat worden krijgt het sterkere wortels, en kan het gaan zaaien. Als je dat voorkomt is het bestrijden van onkruid een stuk makkelijker.

Er zijn op hoofdlijnen twee methoden om het onkruid uit het gazon te verwijderen.

Milieuvriendelijke methode

De milieuvriendelijke methode om onkruid uit het gazon te verwijderen, is de manuele manier. Handmatig dus.

Bij deze methode gebruik je een onkruidsteker. Met zo’n onkruidsteker kun je penwortels vrij goed verwijderen, waardoor het onkruid langer weg blijft. Heb je paardenbloem in je gazon, en heb je konijnen? Steek die er dan uit, en voer het aan je konijnen. Die vinden het blad van de paardenbloem heerlijk.

Onkruid bestrijden met en onkruidsteker is een vrij tijdrovende klus, en het is daarom minder geschikt voor grotere gazons. Tevens kampen veel tuiniers met rugklachten vanwege het handmatig verwijderen van onkruid. Ik raad daarom aan om de volgende methode te gebruiken.

Bekijk hier de Top 10 Beste onkruidstekers>>

Onkruidbestrijdingsmiddelen (herbiciden)

Met veel onkruiden in het gazon en/of een groot gazon is het verstandig om te kiezen voor een onkruidbestrijdingsmiddel. Onkruidbestrijdingsmiddelen worden ook wel herbiciden genoemd.

Er zijn vele middelen op de markt. De middelen die het beste werken zijn synthetische bestrijdingsmiddelen.

Deze middelen worden opgenomen in de sapstroom van het onkruid, waardoor het middel snel verspreidt over het gehele plantje. Dit heeft als voordeel dat alles afsterft, inclusief de wortels.

beste-onkruidverdeliger-voor-gazon

Een zeer krachtige en effectieve onkruidverdeliger is Luxan Primstar. Dit middel wordt ook veel gebruikt door professionele tuinmannen en hoveniers. Update: Het middel Luxan Primstar is niet meer verkrijgbaar. Een heel goed en nog krachtiger alternatief is Luxan Genozone.

Tips voor het bestrijden van onkruid

Als onkruidbestrijdingsmiddelen niet goed gebruikt worden kunnen ze schadelijk zijn voor andere planten, mensen en dieren.

Lees deze tips goed door voordat je aan de slag gaat met onkruidbestrijdingsmiddelen:

  • Let op bij een pas aangelegd gazon. Het gras heeft nog niet voldoende weerstand om het bestrijdingsmiddel te overleven. Is je gazon jonger dan 6 maanden? Kijk dan goed op de verpakking van het bestrijdingsmiddel of het geschikt is voor jonge gazons.
  • Houd huisdieren van het gazon. Laat honden en katten niet op het gazon voor minstens een dag. Het bestrijdingsmiddel is dan voldoende in de plant getrokken dat het niet meer schadelijk is voor je huisdier. Graseters, zoals cavia’s en konijnen, moet je van het gras houden totdat het onkruid verdwenen is.
  • Gebruik de juiste hoeveelheid bestrijdingsmiddel. Te weinig middel heeft geen effect, maar teveel middel kan het gras beschadigen. Lees dus altijd goed de verpakking. Er zijn middelen die al kant-en-klaar zijn, maar deze zijn dan ook vaak prijziger dan middelen die je zelf moet aanmengen.
  • Houd goed rekening met de wind. Door de wind kan het bestrijdingsmiddel op plaatsen komen waar je het niet hebben wilt. Bijvoorbeeld de border langs je gazon. Je kunt eventueel planten die vlak langs je gazon staan afdekken met een plastic zeil, maar ik adviseer om te wachten op een dag met minder wind.
  • Houd het weerbericht in de gaten. Voor de meeste onkruidbestrijdingsmiddelen geldt dat ze twee uur nodig hebben om opgenomen te worden. Zorg dus dat het minimaal twee uur droog blijft als je het onkruid in het gazon gaat bestrijden.
  • Bestrijdt onkruid in de groeiperiode. Tijdens de groei van onkruid wordt het bestrijdingsmiddel sneller opgenomen in de sapstroom. Deze groeiperiode is van maart tot september ongeveer.

Onkruid voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, nietwaar? Het voorkomen van onkruid in je gazon kan ook gezien worden als het preventief bestrijden ervan.

Ik moet daarbij wel aangeven dat het 100% voorkomen van onkruid in het gazon niet zal lukken. Er zullen altijd wel onkruidzaden in je gazon terecht komen via de wind of een vogel.

Maar hoe vitaler je gazon is, hoe minder kans het onkruid krijgt om te kiemen en te groeien. Belangrijk daarvoor zijn:

  • Regelmatig het gazon besproeien in droge periodes.
  • Het gazon bemesten: doe dit regelmatig én met de juiste meststof.
  • Het gras maaien: belangrijk is dat het gazon regelmatig gemaaid wordt, en op de juiste hoogte. Voor een speel- en schaduwgazon is dat minimaal 4 cm en voor een siergazon is dat 3 cm.
  • Zorgen dat er geen onkruiden in de border langs het gazon staan die onkruidzaden op het gazon kunnen laten vallen.

Conclusie

Onkruid komt op verschillende manieren in je gazon terecht. Aan sommige kun je wel iets doen, aan andere niet. Dit zorgt ervoor dat je nooit helemaal klaar bent met onkruid bestrijden.

Maar het zoveel als mogelijk voorkomen van onkruid in het gazon scheelt je een boel werk, en je gazon ziet er ook het hele jaar door strakker en groener uit.

Wil je een onkruidbestrijdingsmiddel gaan gebruiken? Lees dan mijn tips hierboven een keer goed door.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Monique Slijfer
Door

Monique Slijfer

op 29 May 2023

Het lijkt alsof Luxan Primstar niet meer verkrijgbaar is. Heb je een ander goed alternatief voor onkruid in het gazon? Het gazon is ca 2 maanden geleden rigoreus geverticuteerd en weer opnieuw ingezaaid. Daarna verscheen er veel onkruid.

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 15 Jul 2023

Hoi Monique, bedankt voor je reactie. Luxan Primstar mag niet meer verkocht worden. Een zeer goed alternatief is Luxan Genozone (zie link in het artikel). Succes!

Reactie plaatsen