Lavendel snoeien? Met deze tips doe je dat zelf!
22 februari 2018 
in Snoeien

Lavendel snoeien? Met deze tips doe je dat zelf!

Lavendel is een lekker ruikende en mooi bloeiende heester. Dat is in ieder geval mijn mening. Daarnaast trekt een Lavendel plant allerlei mooie vlinders aan.

Een Lavendel is een zeer makkelijk te onderhouden plant, want een Lavendel heeft nauwelijks verzorging nodig. Een Lavendel snoeien is wel een van de zeer geringe onderhoudstaken.

Maar hoe snoei je een Lavendel? Wanneer doe je dat? En hoe snoei je een Lavendel?

Geen paniek! In dit artikel zet ik de antwoorden op de vragen voor je uiteen, zodat je zelf je planten kunt snoeien. Heb je nog vragen of heeft dit artikel je geholpen? Laat dan een reactie onder het artikel achter.

Welke Lavendel soorten zijn er?

Lavendel heb je in allerlei soorten, maten en kleuren. Er zijn ongeveer 25 verschillende soorten. Echter, heb je binnen die soorten nog allerlei verschillende soorten kleurencombinaties en maten.

Hierdoor ligt het totaal aantal lavendelcombinaties veel hoger dan 25. Er zijn kleurencombinaties met wit, blauw, paars, roze en violet. In totaal zijn er wel meer dan 150 verschillende soorten Lavendelcombinaties.

De meest voorkomende in de Nederlandse tuin zijn:

  • Lavandula angustifolia (echte Lavendel)
  • Lavandula stoechas (kuiflavendel)
  • Lavandula x intermedia (Lavandin, hybride lavendel)

Waarom snoei je Lavandel?

Wellicht heb je Lavendel in je tuin staan, en denk je: ‘’waarom zou ik die moeten snoeien?’’. Daar zijn verschillende redenen voor. Maar wel de belangrijkste is:

Snoeien doet groeien en bloeien!

Voor Lavendel is dat niet anders. Regelmatig, maar ook zeker op de juiste manier snoeien zorgt voor een betere groei en bloei. Wist je dat je de bloeitijd met maar liefst drie weken kunt verlengen door Lavendel op de juiste manier te snoeien?

bloeitijd-van-lavendel

Daarnaast kun je door tijdig snoeien van Lavendel de levensduur van de plant verlengen. Iedere Lavendel gaat namelijk ‘verhouten’ binnen enkele jaren na aanplant. Verhouten betekent dat de Lavendelplant meer dikker hout krijgt, waardoor hij lelijker wordt en gaat afsterven.

Met een goed snoeibeleid stel je het verhouten uit, en kun je langer van je planten genieten.

Hoe vaak moet je Lavendel snoeien, en wanneer doe je dat?

Om Lavendel mooi te houden moet je de plant minimaal twee keer per jaar snoeien. Bij jonge Lavendel planten is 1 of 2 keer per jaar extra snoeien niet verkeerd.

Dit zorgt ervoor dat de plant een mooie vorm krijgt en sterk wordt van binnenuit. Op de volgende twee tijdstippen kun je het beste je Lavendel snoeien:

  • 1e keer in het voorjaar: eind maart – begin april (voor de bloeiperiode)
  • 2e keer in het najaar: eind augustus – half september (na de bloeiperiode)

De bloeiperiode van een Lavendel is afhankelijk van de soort die je in de tuin hebt staan. Grofweg genomen bloeien alle Lavendelplanten in Nederland en België tussen half juni en eind augustus.

Voor het uitvoeren van de eerste snoeibeurt moet je zorgen dat het niet meer vriest, want anders kan Lavendel vorstschade oplopen. Doe dit dus op zijn vroegst eind maart – begin april. Maar iets langer wachten kan ook niet zo’n kwaad. Wacht alleen niet te lang, want de plant begin hierna ook met zijn bloeiknoppen aanmaken.

De tweede snoeibeurt kun je het beste direct uitvoeren na de bloeiperiode van de plant. Na het snoeien gaat de plant zich voorbereiden op de winter. Hierdoor is de Lavendel beter bestand tegen vorst.

Hoe snoei je Lavendel?

Zoals ik hierboven al zei, snoei je Lavendel twee keer per jaar. Hoe je de Lavendel het beste kunt snoeien hangt ook af van het moment wanneer je dat doet.

De eerste snoeibeurt in maart – april is bedoeld om de Lavendel terug te snoeien tot een compacte struik of bolletje. Ook wel vormsnoei genoemd. Knip de plant zo ver mogelijk terug. Zo ver mogelijk betekent tot aan het kale hout. Laat wel enkele groene blaadjes zitten.

In augustus, wanneer je de tweede snoeibeurt uitvoert, snoei je de plant niet zo drastisch. Snoei er dan alleen de bloemetjes en bloemstelen uit. Eventueel kun je ook lichte vormsnoei uitvoeren. Let op; lichte vormsnoei!

Even kort samengevat: hoe snoei je Lavendel

  • Pas in april vormsnoei toe waarbij je terugsnoeit tot het kale of oude hout.
  • Snoei in augustus alleen de uitgebloeide bloemen en bloemstelen eruit. Eventueel kun je lichte vormsnoei toepassen.
  • Gebruik altijd scherp gereedschap. Dit voorkomt schade aan de plant.

Lavendel snoeien Youtube

Om je een beter beeld te geven van hetgeen wat hierboven verteld is over het snoeien van Lavendel heb ik een video op Youtube gevonden.


Lavendel bemesten

Ben je geneigd om je Lavendel te bemesten na het snoeien, net zoals je hagen bemest na een snoeironde? Doe het niet!

Lavendel heeft geen bemesting nodig. De plant kan er alleen maar schade van oplopen, omdat de bemesting die je toevoegt kan zorgen voor verbranding. Ook gaat de Lavendel van de bemesting te hard groeien, waardoor de plant kapot groeit.

Wat je wel onder bemesten kan zien is het strooien van kalk. Een Lavendelplant heeft namelijk jaarlijks of eens in de twee jaar een flinke hoeveelheid kalk nodig. Dit zorgt ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen. Er zijn twee perioden waarin je kalk kunt strooien bij Lavendel, namelijk van maart tot half juni en in september – oktober.

In de maanden juli en augustus kun je beter geen kalk strooien, omdat de plant dan in bloei is. Na oktober kalk strooien heeft niet zoveel zin meer, omdat de groei van Lavendel dan stil staat.

Meer informatie over snoeien?

Wil je meer informatie over het snoeien van struiken? Lees dan ook mijn artikel Struiken snoeien. In dat artikel lees je wat vorm- en verjongingssnoei is, wanneer je het toepast en vooral hoe je dat doet.

Ook lees je in dat artikel wat je met het vrijgekomen snoeiafval kunt doen.

Heb je altijd gedacht dat het snoeien van bomen alleen weggelegd is voor professionele boomverzorgers? Dan heb je het mis! In het artikel bomen snoeien lees je hoe je zelf bomen snoeit.

Van fruitbomen en knotbomen tot leibomen. Alles wat je moet weten wordt genoemd.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen