Moderne tuin inspiratie, ideeën en voorbeelden

Strakke vormen, strakke patronen en strakke materialen. Is dat waar in jouw tuin de voorkeur naar uit gaat? Dan doe je er verstandig aan om voor een moderne tuin te kiezen. Een moderne tuin oogt strak, voldoet aan de ‘moderne maatstaven’ en is op tal van manieren in te richten.

Ben je op zoek naar de beste moderne tuin ideeën? Of wil je de nodige inspiratie voor een moderne tuin op doen? In beide gevallen ben je in dit artikel aan het juiste adres. In dit artikel laten wij je namelijk kennismaken met de beste inspiratie, de leukste ideeën en de fraaiste voorbeelden van een moderne tuin.

Wat is zo kenmerkend aan een moderne tuin?

Een moderne tuin kenmerkt zich door onderstaande:

  1. Strakke vormen: als je in een moderne tuin voor een grasmat kiest, kies je voor een hele strakke grasmat. Een grasmat in de vorm van een vierkant of rechthoek bijvoorbeeld. Dit geldt niet alleen voor de grasmat, maar ook voor alle andere elementen in de tuin.
  2. Strakke patronen: in een moderne strakke tuin draait alles om strakke patronen. Door overal strakke patronen aan te brengen, oogt de moderne tuin erg overzichtelijk. 
  3. Strak materiaalgebruik: in moderne tuinen vind je altijd strakke materialen. Dit zijn materialen met een strakke uitstraling en in een strakke kleur uitgevoerd. In een ideale wereld heb je ook niet al te veel omkijken naar het onderhouden van het materiaal.
  4. Eenvoud en overzichtelijkheid. Uiteindelijk draait het in een moderne tuin allemaal om eenvoud en overzichtelijkheid. Dat blijkt onder andere uit de beplanting; in een moderne strakke tuin kies je bij voorkeur voor slechts een paar plantensoorten. Door het bij een paar plantensoorten te houden, weet je de uitstraling strak en overzichtelijk te houden.

Spreken deze kenmerken jou aan? Dan is het de hoogste tijd om dit artikel op je gemakje door te nemen.

De beste tips voor het inrichten van een moderne tuin

Wil jij een moderne tuin inrichten? En ben je daarom op zoek naar de juiste ideeën voor een moderne tuin? Dan willen wij je ten eerste op onderstaande tips wijzen: 

  1. Kies voor één van beide stijlen. Als je een moderne tuin wilt hebben, kun je niet voor landelijke elementen kiezen. Sommige mensen kiezen voor een moderne natuurlijke tuin of een landelijk moderne tuin, maar dat geniet absoluut niet onze voorkeur. Dat is namelijk hetzelfde als het mixen van twee goede films; de gemixte film is nooit naar wens.
  2. Zet je wensen op een rijtje. Sowieso doe je er verstandig aan om je wensen op een rijtje te zetten. Wil je bijvoorbeeld een moderne mediterrane tuin hebben? Wil je moderne fonteinen in je tuin hebben? Of wil je meerdere terrassen in je tuin op een moderne manier creëren? De keuze is reuze én de keuze is volledig aan jou. Denk daarom op voorhand goed over je wensen na. 
  3. Bepaal je budget. Ook is het advies om goed over je budget na te denken. Wil je een moderne kleine tuin inrichten? Dan heb je in veel gevallen minder geld nodig dan je voor een grotere tuin nodig zou hebben. Uiteraard is dit wel afhankelijk van je eigen voorkeuren. 

Algemene stylingstips voor een moderne tuin

Weet je 100% zeker dat je een moderne tuin wilt hebben? En ben je daarom op zoek naar inspiratie voor een moderne tuin? Dan willen wij je als eerste op onderstaande tips wijzen. Deze tips kun je als algemene stylingtips voor een moderne tuin zien.

Start met een strakke basis

Bij het maken van een tuinontwerp moet je met een strakke basis starten. Dat betekent dat de keuze voor de bestrating in de tuin al juist moet zijn. Is het nou zo dat je in een strakke tuin altijd voor tegels moet kiezen? Nee, allerminst. In een strakke tuin kun je ook prima voor grind kiezen. Of juist voor een combinatie van grind, tegels en een gazon. 

Kies voor een strakke erfafscheiding

Heb je al meerdere foto’s van moderne tuin bekeken? Bij nagenoeg alle tuin designs valt daarbij de strakke erfafscheiding op. Door voor een strakke erfafscheiding te kiezen, krijgt je tuin direct een strakke(re) uitstraling. Kies daarom voor bijvoorbeeld een moderne schutting in je tuin. 

Doe veel inspiratie op

Sowieso adviseren wij je om veel inspiratie op te doen. Kijk naar de televisieprogramma’s over het inrichten van een tuin of bekijk via Pinterest veel foto’s van tuinen. Des te meer inspiratie je op doet, des te meer ideeën je krijgt voor je eigen moderne tuin.


Tips voor de beplanting in een moderne tuin

In een moderne tuin is het advies om met borders te werken. De moderne borders laten de tuin direct strak ogen. Wat je vervolgens in deze borders zet, is volledig aan jou. In onze ogen moet elke tuinplant een strakke uitstraling hebben. Daarbij is het ook nog wenselijk dat je niet al te veel onderhoudt uit hoeft te voeren aan de strakke tuinplanten.

Voor welke planten je het beste in een moderne tuin kunt kiezen? Je kunt denken aan bijvoorbeeld leibomen, buxus, siergrassen of skimmia. De beplanting in een strakke moderne tuin kenmerkt zich ook door eenvoud. In zo’n tuin hoef je niet voor allerlei soorten planten te kiezen. Nee, hou het juist bij slechts een aantal verschillende planten. Op die manier weet je rust en overzichtelijkheid in de strakke tuin te creëren.

Overigens raden wij je ook aan om altijd voor een grasmat te kiezen. Een grasmat oogt fraai, oogt strak en vormt veelal een strakke verbinding in je tuin. Wil je het liefste een moderne onderhoudsvrije tuin hebben? Dan kies je het beste voor kunstgras. Steeds meer moderne tuinen met weinig onderhoud doemen op in het Nederlandse straatbeeld. In véél van die tuinen is al reeds kunstgras te vinden.

Tips voor de bestrating in een moderne tuin

In een moderne tuin kies je het beste voor strakke tegels. Wij raden je aan om naar grote en donkergekleurde tegels te kijken. Met dank aan dergelijke tegels creëer je een strakke en luxe uitstraling in je tuin. Precies dát is wat past bij een moderne en strakke tuin.

Verder is het ook interessant om voor verschillende soorten bestrating te kiezen. Wissel bijvoorbeeld verschillende tegels met elkaar af. Of kies voor grind in de tuin. Grind vormt samen met bijvoorbeeld tegels en gras echt een prachtige combinatie.

Tips voor de meubelen in een moderne tuin

Strakke meubelen van strakke materialen. Dit zijn de beste meubelen voor in een moderne tuin. Wil je bijvoorbeeld een moderne loungeset voor in je tuin aanschaffen? Kies dan bij voorkeur voor een donkergekleurde loungeset. Je kunt ook voor een lichtgekleurde loungeset kiezen, maar dan moet de uitstraling echt héél strak zijn. Met een donkere kleur heeft een loungeset vaak al een iets strakkere en modernere uitstraling.

Dit geldt niet alleen voor een loungeset, maar ook voor alle andere soorten tuinmeubelen. Wij adviseren je hierbij overigens ook om heel goed over het soort meubilair na te denken. Op welke manier wil je tijd in je tuin doorbrengen? En welke meubelen passen daar het beste bij? Dat zijn twee belangrijke vragen waar je voor jezelf goed over na moet denken.

Tips voor de accessoires in een moderne tuin

In een moderne tuin kun je je in principe uitleven qua accessoires. Wij raden je daarbij aan om met onderstaande tips rekening te houden:

  1. Kies voor strakke accessoires. Als je bijvoorbeeld een plantenbak in je moderne tuin wenst te hebben, moet deze plantenbak een strakke vorm hebben. Door hier vervolgens een strakke tuinplant in te planten, creëer je een strak geheel.
  2. Kies voor decoratieve accessoires. Een strakke tuin kan al snel een ietwat saaie of klinische uitstraling krijgen. Door voor tuininrichting decoratie te kiezen, weet je een moderne tuin op te vrolijken. Zeer wenselijk wat ons betreft.
  3. Kies ook voor functionele accessoires. Het mooie van accessoires is dat ze een fraaie uitstraling met zich mee brengen, maar dat ze ook nog een bepaalde functie met zich mee brengen. Kies je bijvoorbeeld voor een terrasverwarmer in je moderne tuin? Dan weet je het qua temperatuur een stuk aangenamer in je strakke tuin te maken. 
  4. Kijk ook naar grote accessoires. Een accessoire in een moderne tuin hoeft niet altijd klein te zijn. Dat bewijst onder andere een moderne overkapping in de tuin. Door voor een moderne overkapping in de tuin te kiezen, beïnvloed je de uitstraling op een positieve manier. Ondertussen geniet je ook nog van de functies van de overkapping.

Tips voor een kleine moderne tuin

Ben je de troste bezitter van een kleine tuin? En ben je op zoek naar kleine tuin ideeën waarmee je een kleine moderne tuin kunt creëren? Dan raden wij je vooral aan om je tuin groter te laten ogen én om de tuin zo eenvoudig mogelijk te houden.

Je tuin groter laten ogen doe je bijvoorbeeld met langwerpige tegels. Door deze tegels in de lengte in je tuin neer te leggen, oogt je tuin optisch een stuk groter. 

Je kleine tuin zo eenvoudig mogelijk inrichten, is niet zo makkelijk. Je moet het vooral bij strakke en vaste patronen houden. Daarvoor willen wij je graag wijzen op onderstaande tuinideeën voor een kleine tuin in een moderne stijl:

  1. Kijk eens naar de inrichting van je buren. Ben je op zoek naar een goed achtertuin idee voor je toekomstige moderne achtertuin? Kijk eens naar de inrichting van de tuinen van je buren. Mogelijk kun je op die manier een geweldige invulling aan je eigen moderne tuin geven.
  2. Richt ook je pijlen op de voortuin. Het draait niet alleen maar om je achtertuin, maar ook om je voortuin. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar kleine voortuin ideeën voor je rijtjeshuis? Dan raden wij je aan om naar de voortuinen van je buren te kijken. Op die manier kun je echt veel inspiratie op doen.
  3. Houd het tuinontwerp zo eenvoudig mogelijk. Bij elke moderne tuin is het aan te raden om het ontwerp zo eenvoudig mogelijk te houden. Dat is zeker het geval als je een kleinere tuin hebt, aangezien je in dat geval de aanwezige ruimte optimaal moet benutten. Met een eenvoudig tuinontwerp weet je bovendien de tuin strak en overzichtelijk in te richten. 

Wil je een goed voorbeeld van een moderne strakke tuin krijgen? Wij wijzen je daarvoor graag op onderstaande video’s. In deze video’s zie je hoe hoveniers een strakke en moderne tuin weten te creëren:

 

Veel succes en plezier met het creëren van je moderne tuin!