Houten bank maken? Met deze tips lukt het!
24 augustus 2018 

Houten bank maken? Met deze tips lukt het!

Door zelf een houten bank te maken voor in de tuin of binnen creëer je sfeer. Ook geef je jouw persoonlijke draai aan het project.

En wat ik altijd wel prettig vind: het zelf maken van een tuinbank bespaart je veel geld. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk?

Met het juiste materiaal en gereedschap is dat niet moeilijk. En misschien nog belangrijker, de juiste kennis om het materiaal ‘om te toveren’ in een prachtig houten tuinmeubel.

Van die kennis ga ik je vandaag voorzien in dit artikel. Ook geef ik je tips over welke houtsoorten je beter wel en welke je beter niet kunt gebruiken.

Kortom: in dit bericht leer je alles over het zelf maken van een tuinbank.

Verschillende houten banken: weet jij al welke jij wil?

Er zijn veel verschillende soorten houten banken. Voordat je begint met het maken ervan, is het goed om te weten welke soort je wilt hebben. Overigens bepaalt het type bank ook de moeilijkheidsgraad om te maken.

De simpelste houten bank om te maken is een rechte bank zonder rugleuning en overige extra’s. In feite bestaat zo’n bank uit 4 planken voor de poten en 2 planken die daarop liggen.

Maar geen rugleuning of armleuningen hebben is niet altijd handig. Kinderen vallen bijvoorbeeld makkelijk van zo’n soort bank. Daarom is een bank met een rug- en armleuningen geen overbodige luxe. Rug- en armleuningen eraan monteren vraat natuurlijk wel extra tijd, hout en inspanning.

Naast de uitbreiding van de standaard bank met rug- en armleuningen, kan je ook opbergvakken toevoegen aan de bank. Dan kan je de ruimte onder de bank ook nuttig gebruiken.

Andere, wat lastiger te maken houten banken, zijn:

  • Ronde boombanken
  • Hoekbanken met of zonder opbergvakken
  • Picknicktafel (evt. inklapbaar)
  • Schommelbank
  • En ga zo maar door…

Bekijk daarom het aanbod banken goed voordat je begint met het maken van een houten tuinbank.

Uit het juiste hout gesneden

Is het niet zonde als je een prachtige bank hebt gemaakt en dat die dan binnen 1 of 2 jaar kapot gaat? Dat is het probleem van het verkeerde hout gebruiken.

In Nederland en België hebben tuinmeubelen veel te verduren van de weersinvloeden. Niet alleen kou, regen en wind zijn slecht voor je tuinmeubelen. Ook de zon is door haar UV straling schadelijk.

Om lang te kunnen genieten van je zelf gemaakte tuinbank is het daarom verstandig om een duurzame houtsoort te kiezen. Douglas hout is zo’n duurzame houtsoort met een levensduur van 10 tot 15 jaar. Daarom dat Douglas hout zeer populair is om schuurtjes, tuinmeubelen en andere houtwerken van te maken. Ook Eiken, Beuken, Meranti, Merbau en Teak zijn duurzame houtsoorten.

houten-bank-behandelen

Pallets zijn over het algemeen gemaakt van vurenhout. Die houtsoort is totaal niet duurzaam, en begint al na 1 of 2 jaar sporen van rotting te vertonen. Een houten bank van pallethout maken is daarom niet aan te raden. Tenzij…

… Je het pallethout goed behandeld met oliën en beits. Dat kun je trouwens ook doen met de duurzame houtsoorten om de levensduur nóg langer te maken. Ook steigerhout is gemaakt van vurenhout, maar is vaak wel voorzien van een laagje beits om de grijzige kleur te creëren.

Kortom: weeg de houtsoorten goed met elkaar af. Er zitten flinke prijs- en levensduurverschillen tussen de verschillende houtsoorten. Bepaal voor jezelf wat bij jouw wensen en portemonnee past.

Gereedschapslijst voor het maken van een houten tuinbank

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom dat je vooraf de juiste materialen en gereedschappen verzamelt. Wanneer je dan aan je project, een houten tuinbank maken, bezig bent kun je lekker doorwerken.

Welke gereedschappen heb je nodig?

  • Schroevendraaier, of nog makkelijker een schroefmachine
  • Schroeven
  • Houtboor
  • Handzaag of zaagmachine
  • Boormachine
  • Winkelhaak
  • Duimstok of rolmaat
  • kwasten/ verfroller voor het beitsen

Tip: laat het hout door een bouwcentrum op maat zagen. Vaak kost dit niet (veel) extra, maar je bespaart jezelf wel een hoop tijd en moeite. Het is daarvoor belangrijk om duidelijke bouwtekeningen van je houten bank te vinden met een materiaallijst erbij (zie afbeelding hieronder).

voorbeeld-materiaallijst-bouwtekening

Naast gereedschappen heb je natuurlijk ook enkele verbruiksmaterialen nodig:

  • Schuurpapier 2 soorten
  • Hout
  • beits

Op een goed geschuurde bank kun je pas echt genieten. Zo’n bank voelt lekker ‘zacht’ aan, en levert je geen vervelende splinters op. Voor een goed schuurresultaat is het belangrijk om 2 soorten schuurpapier te gebruik, namelijk:

 ZachthoutDuurzaam hout
Grof schuurpapierP60P60
Fijn schuurpapierP240P180

Gebruik eerst het grove schuurpapier om de grote houtsplinters te verwijderen. Ga daarna met het fijne schuurpapier eroverheen om de bank af te werken. Schuren doe je voor het beitsen.

Houten bank maken

Iedere soort bank die je gaat maken heeft zijn eigen lijst met materialen die ervoor nodig zijn en zijn eigen bouwinstructies.

Voordat ik je vertel hoe je enkele populaire houten tuinbanken kunt maken, geef ik je eerst wat algemene tips. Deze tips zijn bruikbaar bij elke soort bank die je gaat maken.

De winkelhaak staat niet voor niets op het lijstje hierboven. Dat gereedschap is nodig om planken haaks te zagen, en haaks op elkaar te verbinden. Het gebruik van een winkelhaak is een kleine moeite, maar zorgt wel voor een mooie en rechte bank.

Ook niet onbelangrijk is de werking van hout. Door het nat worden en weer opdrogen van het hout groeit en krimpt het hout. Schroef de planken van je houten bank dus niet strak tegen elkaar, maar laat er enkele millimeters ruimte tussen.

Verder zou ik je willen aanraden om per verbinding 2 schroeven te gebruiken. Dit is niet alleen steviger, maar kijkt ook strakker. Voorwaarde is wel dat je de schroefgaten goed uitmeet, zodat deze op dezelfde lijn zitten. Bij duurzame houtsoorten is het verstandig om de schroefgaten voor te boren.

Houten loungebank maken

Een loungebank in de tuin of onder de overkapping is een echte plek om te genieten met vrienden, familie, je partner of gewoon lekker alleen. En een houten loungebank miststaat zeker niet in de tuin. Het kan een echte eyecatcher zijn.

Maar voor het zover is moet je die houten loungebank nog wel eerst maken. Hoe doe je dat nu eigenlijk? Allereerst is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen te verzamelen.

loungebank-maken

Als je dan zover bent, voer je onderstaande stappenplan uit:

  1. Zaag het hout op maat
  2. Schroef aan de onderkant van het zitgedeelte om de 30 – 35 cm een latje om de 2 planken van het zitgedeelte met elkaar te verbinden
  3. Maak aan de zijkant (vooraanzicht/ lange zijde) een lat van 3 bij 6 cm met dezelfde lengte als het zitgedeelte.
  4. Schroef de armleuningen, die tevens als steunpoten dienen, in elkaar. Dit doe je door onder en boven een latje van 3 bij 3 cm te plaatsen waaraan je de 3 planken vastschroeft.
  5. Plaats op de steunpoten op 40 cm hoogte een latje van 3 bij 3 cm wat qua lengte 3 cm korter is dan de voetpoten.
  6. Maak de steunpoot voor in de hoek van de bank.
  7. Leg beide zitgedeeltes ondersteboven in een hoek en schroef deze aan elkaar vast.
  8. Bevestig het zitgedeelte op het middelste latje van de voetpoten.
  9. Zet de rugleuning in elkaar door 2 planken aan elkaar te bevestigen met om de 30 – 35 cm een latje (net zoals zitgedeelte). Laat het latje van de rugleuning 3 cm aan de onderkant uitsteken.
  10. Bevestig de rugleuning 110 graden schuin ten opzichte van het zitgedeelte van de loungebank.

En klaar is Kees!

Makkelijke houten tuinbank maken

Een loungebank maken is, zonder bouwtekening, nog vrij lastig. Met goede bouwtekeningen wordt het stukken makkelijker.

Maar ook zonder bouwtekeningen kun je een houten tuinbank maken. Denk bijvoorbeeld aan zo’n model bank:

houten-tuinbank

De stappen voor het maken van deze houten bank zijn:

  1. Zaag het hout op maat
  2. Leg de 2 planken voor het zitgedeelte langs elkaar op de grond neer (lengte zitgedeelte = 160 cm)
  3. Lijm of schroef om de 45 cm een houten latje van 3x3 cm. Begin 45 cm vanaf de zijkant. De lengte van dit latje moet net zo breed zijn als de breedte van de 2 planken samen minus 3 cm aan beide kanten (dus 6 cm totaal; zie stap 4).
  4. Schroef 2 planken van 3x10x154 cm (DxHxL) tegen de 3 houten latjes aan (aan beide zijden). Laat aan het begin en einde 3 cm ruimte over voor de poten (zie stap 5).
  5. Schroef de poten in elkaar door onder een latje met dezelfde breedte als de 2 planken te bevestigen. Boven schroef je een latje wat aan beide kanten 3 cm korter is, zodat deze tussen de latjes van stap 4 past.
  6. Bevestig de poten aan het zitgedeelte.

En relaxen maar!

Makkelijker de volgende klus uitvoeren? Zo doe je dat!

De werkbeschrijvingen in dit artikel zijn gebaseerd op 2 bouwtekeningen uit Freds Bouwtekeningen pakket. Dat is een pakket met meer dan 10.000 bouwtekeningen.

Bouwtekeningen van houten banken maar ook andere meubels zoals tafels, bedden, buitenkeukens, bureaus, en ga zo maar door. Het zijn trouwens niet alleen bouwtekeningen voor meubelen, maar ook voor dierenverblijven, gebouwen, speeltoestellen, vijvers en nog veel meer.

Zelf heb ik Freds Bouwtekeningen pakket aanschaft, heb ik goede ervaringen en ben ik er goed over tevreden zoals je kunt lezen in mijn review.

Samen met mij zijn er 12.500 doe-het-zelvers in Nederland en België die dankzij het bomvolle bouwtekeningenpakket van Fred prachtige resultaten neerzetten.

Wil jij ook doe-het-zelf projecten maken waar je trost op kunt zijn? Start dan vandaag nog met het bouwtekeningenpakket. Via onderstaande link ontvang je een flinke korting.

Zonder Moeite De Mooiste Doe-Het-Zelf Projecten Maken?

In het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten zitten meer dan 10.000 bouwtekeningen voor alle denkbare doe-het-zelf projecten in en rondom huis. Met deze tekeningen kan iedereen de mooiste bouwwerken zelf maken. Klik op de link hieronder en schaf het pakket direct aan!

Ga DIRECT aan de slag met Freds Bouwtekeningen

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen