Een hortensia verplanten, verplaatsen of verpotten?
21 september 2018 

Een hortensia verplanten, verplaatsen of verpotten?

Hydrangea’s worden vaak dicht bij elkaar geplant om snel een vol resultaat te krijgen. Omdat de plant vrij snel groeit wordt de plantplaats al snel te klein. Hierdoor is een hortensia verplanten, verplaatsen of verpotten sneller nodig dan je denkt.

Maar ook andere redenen kunnen de aanleiding zijn dat je een hortensia wilt gaan verplanten. Denk aan een plantplaats met te veel zon waardoor de plant niet goed groeit. Of juist een te schaduwrijke plaats wat de bloei belemmert.

Simpelweg kan een hortensia ook in de weg staan. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuw tuinpad wilt aanleggen. Of als je andere planten op die plek wilt neerzetten.

Kortom: de hortensia wil je verplaatsen of verplanten naar een andere plek in je tuin. In dit artikel vertel ik je hoe en wanneer je het beste een hortensia kunt verplaatsen. Daarbij geef ik tips om het verplanten zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat verhoogt de aangroeikans van de hydrangea.

Hortensia verplanten of verplaatsen

Voordat je begint met het verplanten of verplaatsen van je hortensia moet je weten welke soort Hydrangea je in de tuin hebt staan. Hier lees je alles over de populairste hortensia soorten. 99% kans dat jouw hortensia’s hier ook tussen staan.

Voor het verplanten is het belangrijk om te weten wat voor bloeier de hortensia is. Dat kan zijn:

  • Bloeier op 1-jarig hout: deze hortensia’s bloeien in de zomer op scheuten die in het voorjaar van hetzelfde jaar zijn gevormd. Pluimhortensia, berghortensia en hortensia Annabelle zijn voorbeelden van bloeiers op eenjarig hout.
  • Bloeier op meerjarig hout: deze hortensia’s bloeien op scheuten die één of meerdere groeiseizoenen geleden gevormd zijn. Voorbeelden hiervan zijn: de klimhortensia, eikenbladhortensia en de meeste boerenhortensia’s.

Het is belangrijk om dit te weten voor het terug snoeien van de hortensia na het verplanten. Bloeiers op eenjarig hout kan je het beste afknippen tot 30 cm boven de grond na het verplaatsen. Dat scheelt veel verdamping, waardoor de aangroeikans stijgt.

Bij bloeiers op meerjarig hout is dat niet aan te raden, omdat je dan geen bloemen krijgt in dat jaar. Toch moet ook de waterverdamping bij deze hydrangea soorten beperkt worden. Dat kan je het beste doen door de hortensia met 1/3e terug te snoeien direct na het verplanten.

Wanneer een hortensia verplanten? Dit is de beste periode!

Op het internet worden verschillende maanden of perioden genoemd die het ‘beste’ zijn om een hortensia te verplanten. Toch is het niet zo zwart op wit te zeggen welke maand het meest geschikt is. Dat komt omdat het volledig afhankelijk is van het weer.

Om te bepalen of een maand geschikt is om te verplanten kijk je naar:

  • Weersverwachting: een periode met extreem warm weer of met vorst raad ik af om te gebruiken voor het verplanten.
  • Stadium waar de plant zich in bevind: wanneer je een hortensia gaat verplanten moet de plant in rust zijn. De waterbehoefte van de plant is dan laag, waardoor de overlevingskans toeneemt.

De periode waarin alle hortensia’s tot rust komen is eind oktober – begin november. Met een beetje pech hebben we in november al last van de eerste (nacht)vorst. Verplaatsen van je hortensia is dan niet aan te raden.

hortensia-verplaatsen

Je kunt dan beter wachten tot de maanden maart en april, wanneer de vorstperiode voorbij is. Een hortensia verplanten in mei raad ik af. De plant is zichzelf dan al volop aan het ontwikkelen voor het nieuwe groeiseizoen. Wanneer je dan de wortels doorsteekt komt dat de plant zwaar te staan. En kan die zelfs afsterven.

Kortom: de meest geschikte periode om een hortensia te verplanten is in de maanden november, december, januari, februari, maart en april. Onder 1 voorwaarde; dat het niet vriest!

Hoe een hortensia verplaatsen?

Door een hortensia te verplaatsen in de juiste periode vergroot je de kans op aangroeien aanzienlijk. Om die kans verder te vergroten is het belangrijk om dat op de juiste manier te doen. Hoe je een hortensia verplaatst lees je hier. Daarbij geldt:

Groot wortelpakket = grote overlevingskans

Stappenplan voor het verplanten van een hortensia:

  1. Steek rondom de hortensia een cirkel die even groot is als de plant zelf. Bij een jongere hortensia volstaat een cirkel met een diameter van 30 tot 40 cm. Terwijl bij een grote hortensia wellicht een cirkel van 80 tot 90 cm in doorsnee nodig is.
  2. Zoek een geschikte standplaats voor je nieuwe hortensia. Dit is een plaats in de halfschaduw.
  3. Graaf een gat op de plaats waar je de hortensia naartoe wilt verplanten. Maak dat plantgat 1,5 tot 2 keer groter dan de kluit van de hortensia.
  4. Vul het gat deels met potgrond of tuinturf, afhankelijk van de pH-waarde en gewenste kleur hortensia.
  5. Eventueel: blauwmaker voor hortensia toevoegen.
  6. Zet de Hortensia in het gat en vul de grond gemengd met potgrond of tuinturf aan rondom de hortensia.
  7. Druk de grond stevig vast met je hak.
  8. Maak van het overgebleven zand een dammetje rondom de hortensia. Zo kan je effectiever water geven.
  9. Geef de verplantte hortensia een flinke scheut water. Het is belangrijk om dit enkele maanden te blijven doen. Geef zo’n 10 liter per dag.

Tip: gebruik een scherpe schop. Met een scherpe schop kost het niet alleen minder moeite om de wortels door te steken. Ook levert dit mooiere en minder gerafelde wortelwonden op. Zo groeit de hortensia sneller en beter aan. Een hortensia verplaatsen start dus met het slijpen van je gereedschap.

Hortensia snoeien na het verplanten

Een stap om het verplanten van een hortensia succesvoller te maken is het direct snoeien van de plant. Helaas wordt dit door veel tuineigenaren vaak vergeten.

Door het verplaatsen zijn de wortels van een hortensia ingekort. De plant kan hierdoor minder makkelijk en in kleinere hoeveelheden water opnemen. Om een hortensia de periode van verplanten tot een volledig hersteld wortelpakket te laten overbruggen is snoeien noodzakelijk.

Met een flinke snoeibeurt beperk je verdamping via de bladeren en bloemen. Het water en de voedingstoffen die het Hortensia hiermee bespaart, worden gebruikt voor het herstel van de wortels.

Aan het begin van dit artikel haalde ik het verschil tussen 1-jarige of meerjarige bloeiers aan. Dat verschil is belangrijk voor de manier van snoeien van een hortensia na het verplanten, namelijk:

  • 1-jarige bloeiers: knip alle takken tot 30 cm boven de grond af. Op de scheuten die na het snoeien ontstaan bloeit de hortensia dat jaar.
  • Meerjarige bloeiers: knip 1/3e (33%) van de takken uit de hortensia, anders heb je geen bloemen dat jaar. Alle takken eraf knippen kan wel, alleen dan heb je dat jaar geen bloemen. De keuze is aan jou.

Kijk hier als je meer wilt weten over het snoeien van een hortensia.

Bonustip

Heb je ooit van het delen of vermeerderen van hortensia’s gehoord? Door die techniek kan je van 1 hortensia 2 of meer planten maken. Het delen van een hortensia werkt als volgt:

  1. Graaf een bestaande hortensia uit de grond
  2. Steek de plant 1 of meerdere keren door de midden
  3. Plant alle delen van de hortensiakluit apart in de grond

En zo heb je 1 hortensia gedeeld in 2 of meer hortensia’s. Een erg goedkope manier om meer hortensia’s in de tuin te planten.

Waarom ik je dit nu vertel? Simpel! Wanneer je een hortensia gaat verplaatsen heb je de plant toch al uitgegraven. Het is dan alleen een kwestie van het doorsteken van de plant met een scherpe schop.

Een hortensia verpotten

Bij het verpotten van een hortensia kan je denken aan het verplanten naar een grotere pot. Gemiddeld genomen groeit een hortensia elke 3 tot 5 jaar ‘uit zijn pot’. Dat betekent dat de wortelkluit te groot is geworden voor de pot, wat de ontwikkeling van de hortensia belemmert.

hortensia-verpotten

Een andere optie, dan elke 3 tot 5 jaar een nieuwe pot koppen, is verplanten in dezelfde pot. Wat is verplanten in dezelfde pot dan weer?

Eigenlijk is dat heel simpel. Dit is hoe een hortensia verpotten in dezelfde pot werkt:

  1. Graaf de hortensia uit de pot
  2. Knip met een snoeischaar of zaag met een hangzaag 1/3(33%) van de wortelkluit weg.
  3. Stop de hortensia terug in de pot.
  4. Vul de pot aan met verse potgrond of tuinturf.
  5. Druk de grond stevig aan.
  6. Snoei de hortensia terug tot 15 cm boven de grond. Zowel bij 1-jarige als meerjarige bloeiers.

Na deze manier van verpotten kan je hortensia in dezelfde pot blijven staan. De plant kan er zo weer 3 tot 5 jaar tegenaan, zonder dat je een nieuwe pot hoeft te kopen.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Eli
Door

Eli

op 03 Jun 2021

Hi, Kan ik nu in juni Hortensia van pot in de grond verplaatsen? Mijn Hortensia zijn groot en 2 jaar oud.

Koen
Door

Koen

op 03 Jun 2021

Hoi Eli,Bedankt voor je reactie. Zoals je in mijn blog kunt lezen raad ik het niet aan om in de groeiperiode van een Hortensia de plant te verzetten. Het kan wel, maar de overlevingskans is kleiner.De beste maanden om een Hortensia te verplaatsen zijn maart en april.

Rijnders
Door

Rijnders

op 05 Oct 2021

Hallo,ik moet noodgedwongen een aantal pluimhertensias verplaatsen nu in oktober,is het verstandig om net voor het verplaatsen te snoeiien

Koen
Door

Koen

op 16 Oct 2021

Hoi Frank,Ja dat is dan wel verstandig. Het kost de plant dan minder moeite om te aarden op de nieuwe locatie.Succes!

Mariska den Breejen
Door

Mariska den Breejen

op 25 Jul 2022

Hi. Ik heb een vraagje. Ik ga verhuizen en wil graag mijn hortensia's mee nemen. Ik weet dat het een slechte tijd is om te verplaatsen. Hoe kan ik zorgen voor de beste overlevingskans. Alvast bedankt

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 27 Jul 2022

Hoi Mariska,Het zou zonde zijn om mooie volgroeide Hortensia's niet mee te nemen naar je nieuwe tuin. Groot gelijk dat je ze graag mee wil nemen. Hortensia's zijn te verplanten. De beste tijd is echter november tot en met maart, maar dan zal de verhuizing al achter de rug zijn. Het is mogelijk om Hortensia's in de zomer te verplanten. Doe het dan als volgt: 1) geef de Hortensia op de huidige locatie voldoende water en zorg dat die er vitaal bij staat. 2) Snoei de plant flink terug. Bij bloeiers op twee jarig hout heb je op de nieuwe locatie niet direct bloemen, maar is de overlevingskans een stuk groter. 3) Steek de wortels ruim genoeg langs de plant weg. 4) Bedek het wortelpakket goed vanaf het moment dat de plant uit de grond komt totdat die weer in de grond gaat op de nieuwe locatie. De voorkeur heeft het om dit met natte jutte of dekens te doen. 5) Op de nieuwe locatie voorzie je de bodem van goede grond. Mijn voorkeur heeft DCM Vivimus. Meng deze compost goed door de bestaande grond. 6) Plant de Hortensia's op de nieuwe locatie en maak er een grondwal rondom. Hierdoor kan je de plant goed voorzien van water. Dat heeft de Hydrangea nodig na het verplanten. Succes!

Marc Nietvelt
Door

Marc Nietvelt

op 30 Jul 2022

Goeiedag, Ik had in de veranda een mooie Hortensia in pot ! overwintert en nadien eind april buitengezet. Helaas kwam er juni, een schimmelachtige meeldauw op alle bladeren...Niet aan te zien. Hoe kan ik dit volgend jaar vermijden ?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 02 Aug 2022

Hoi Marc, In juni is het waarschijnlijk geen meeldauw. Meeldauw komt vaag pas rond september bij Hortensia's. Veel kans is het Woldopluis wat je gezien hebt. Deze luis bouwt een concon op de achterkant van de bladeren. Deze witte concon lijkt op een wollig spinsel. Bestrijden kan met een middel als ECOstyle Luisvrij. Succes!

Reactie plaatsen