Hortensia vermeerderen? Ga stekken, splitsen of afleggen!
04 september 2018 

Hortensia vermeerderen? Ga stekken, splitsen of afleggen!

Waarschijnlijk heb je hortensia’s in de tuin staan, maar wil je graag meer van deze prachtig bloeiende struiken in je tuin.

De makkelijkste optie is om nieuwe hortensia’s te kopen. Dat is tevens ook de duurste optie. Gelukkig zijn er nog 3 opties meer om het aantal hortensia’s te vermeerderen.

Door een hortensia te stekken, splitsen of afleggen kan je met slechts 1 hortensia uiteindelijk de hele border volplanten. Je moet er wel wat geduld voor hebben.

In dit artikel vertel ik je hoe deze drie manieren van hortensia vermeerderen werken. En wanneer je dat het beste kunt doen.

Waarom een hortensia stekken, splitsen, afleggen?

Hortensia’s zijn heel handige planten wat betreft verzorging. Geef ze wat water, bemest ze op tijd en eventueel een snoeibeurt en de planten belonen je rijkelijk met prachtige bloemen.

Het is daarom ook niet gek dat je meer van deze onderhoudsarme en prachtige bloeiers in je tuin wilt. Een hortensia vermeerderen kun je doen door:

  • Stekken
  • Splitsen
  • Afleggen

Door niet direct een nieuwe plant te kopen, maar zelf aan de slag te aan met deze technieken van vermeerderen, bespaar je jezelf veel geld. Zo kan tuinonderhoud en -aanleg goedkoop en leuk zijn.

Hortensia stekken

Het stekken van een hortensia is een van de manieren om het aantal hortensia’s in je tuin te vergroten.

Waar deze manier feitelijk op neer komt is dat je een tak afknipt van een bestaande hortensia. De ‘moerderhortensia’. Deze tak stop je vervolgens in de grond en een ‘baby hortensia’ is geboren.

Door de juiste verzorging groeit deze kleine hortensia snel uit tot grote en volwassen struik. En heb je een eigen hortensiaplant gekweekt.

Eigenlijk is het niet moeilijker dan dat. Hieronder lees je precies hoe en wanneer je een hortensia kunt stekken.

Benodigdheden

Voordat je begin met het stekken van een hortensia is het belangrijk om de juiste materialen in huis te hebben. Ik zeg altijd:

Een goed begin, is het halve werk

Verzamel deze spullen daarom voordat je gaat beginnen:

  • Hand snoeischaar
  • Gieter of flesje met water
  • (plastic) potjes met een gat onderin
  • Stekpoeder
  • Zaai- en stekgrond
  • Stekkas of kweekkas

De zaai- en stekgrond kun je ook vervangen door een mengsel van 50% zand en 50% potgrond of tuinturf. Voor blauwe hortensia’s gebruik je tuinturf. Voor alle andere kleuren hortensia’s gebruik je potgrond. De keuze tussen tuinturf of potgrond heeft met de zuurgraad van de bodem voor Hortensia’s te maken.

Het effect van een stekkas, ook wel kweekkas genoemd, kun je zelf na bootsen met plastic zakjes, houten stokjes en elastiekjes. Dit doe je door:

  1. Plastic potje te vullen met grond
  2. Houtenstokjes rondom de hortensia stekken te zetten
  3. Plastic zakje over de houten stokjes (en stekken) heen te doen
  4. Plastic zakjes vastzetten aan de onderkant van de stekjes met een elastiekje

Zo boots je het effect van een stekkas na.

Wanneer je hortensia stekken? Dit is de beste periode!

Laat ik voorop stellen dat het stekken van een hortensia plant altijd kan. Maar hoeveel kans een stekje heeft op overleven wordt bepaald door het seizoen waarin je dat doet.

Het stekken van een hortensia in de winter kan daarom wel. Alleen geniet dat niet de voorkeur. De beste periode om een hortensia te stekken is van juli tot en met september. In de zomer. Vandaar dat het stekken in deze periode ook wel de Zomerstek wordt genoemd.

Door te stekken in deze periode ontwikkelen de stekjes zich gedurende de herfst en winter tot nieuwe hortensia planten. In het voorjaar zijn de stekjes dan klaar om in de volle grond gezet te worden om door te groeien als volwassen hortensia’s.

Tip: stop de afgeknipte stekjes zo snel mogelijk in de zaai- en stekgrond. Door de stekjes direct te verwerken neemt de kans op aangroeien toe. Ook de kwaliteit van de plant neemt toe. Komt het echt niet uit om de stekjes direct te planten? Bewaar ze dan in een dichte plastieken tas. Maak de tas vochtig van binnen en leg deze op een koele plek neer.

Hoe doe je dat? Zo dus!

Voor het stekken van een hortensia gebruik je takken die niet in bloei (hebben ge)staan dat groeiseizoen. Kies de scheuten die al iets beginnen af te rijpen, maar nog niet volledig verhout zijn.

Een hortensia stekken doe je als volgt:

  1. Vul de (zelfgemaakte) stek-/kweekkas met zaai- en stekgrond en zet deze klaar om de stekjes er later makkelijk in te kunnen stoppen.
  2. Bepaal welke takken je gaat gebruiken. Kies een tak met bladkoppen in plaats van bloemknoppen bovenin.
  3. Knip de takken op ongeveer 10 cm lengte af. Let op: zorg dat er minimaal 2 bladparen aanzitten (1 bladpaar = 2 bladeren langs elkaar).
  4. Knip de tak 1 cm onder het 1e bladpaar af. Onder het 1e bladpaar bevinden zich namelijk cellen die wortelvorming stimuleren.
  5. Snoei alle bladeren van de tak, behalve de bovenste 2. Die 2 bladeren knip je halverwege af. Dat bespaart het jonge stekje veel water door de verdamping te beperken.
  6. Dip de stekjes tot 2,5 centimeter diep in stekpoeder
  7. Zet de stekjes pakwek 5 centimeter diep in de grond van de kweekkas. Let op: de stekken mogen de onderkant van de kas niet raken
  8. Druk de grond rondom de stekjes stevig aan
  9. Giet water bij de stekjes. Let op: doe dit niet direct op de jonge plantjes. Dat kan ze beschadigen.
  10. Dek de kweekkas af. Of plaats de houten stokjes, plastic zakjes en elastiekjes over de stekjes.

Laat de stekjes maar groeien!

hortensia-vermeerderen

Houd er rekening mee dat de jonge plantjes regelmatig aandacht nodig hebben. Het blijven hortensia’s, en dat zijn flinke drinkers. Zorg dat je water geeft als de grond wat droog aanvoelt. Doe dit niet eerder dan dat. Anders kunnen de jonge stekken gaan rotten.

Hortensia afleggen

Afleggen is het naar de grond buigen van een hortensia tak en er zand overheen doen. Dan vormt er een nieuwe tak.

Sommige hortensia soorten hebben buigzamere takken dan andere soorten. Enkele soorten die hiervoor beschikt zijn:

Over het algemeen duurt deze manier van hortensia’s vermeerderen langer dan stekken. Vaak zo’n 2 jaar totdat de nieuwe scheut losgeknipt kan worden van de moederplant.

Benodigdheden

Voor het afleggen van hortensia takken heb je niet veel nodig. Wat je nodig hebt:

  • Schop
  • Baksteen
  • Snoeischaar
  • Potgrond of tuinturf
  • Hortensia met lange takken

Natuurlijk moeten de takken van de hortensia wel de grond kunnen raken. Pak dus niet een scheut in het midden van de plant. Zoek liever een scheut aan de zijkant die al wat naar beneden hangt.

Hoe en wanneer een hortensia afleggen

Hortensia takken afleggen kan op ieder moment. Of dat nu midden in het groeiseizoen is, of in de winter. De takken kan je altijd afleggen, omdat er niets losgeknipt wordt. In feite is het enige wat je doet, zand over een tak spaaien.

Stappenplan voor het afleggen van een hortensia:

  1. Kies een geschikte tak. Dit is een tak dit al redelijk dicht bij de grond hangt, en wordt ook wel afligger genoemd.
  2. Knip met de snoeischaar 10 tot 15 centimeter van de afligger vrij door er alle bladeren af te halen. Dit doe je op de plek waar de tak de grond raakt.
  3. Schaaf met de snoeischaar aan de onderkant van het bladvrije gedeelte van de tak wat schors weg.
  4. Graaf een sleuf van pakweg 5 centimeter diep over een lengte van 20 cm.
  5. Leg de afligger in de sleuf en vul de sleuf met potgrond of tuinturf.
  6. Plaats een baksteen op de sleuf om te voorkomen dat de tak omhoog komt.
  7. Wacht 1 tot 2 jaar
  8. Knip de afligger, die inmiddels een hortensia plant is geworden, los van de moederplant. Laat de nieuwe hortensia nog enkele weken op dezelfde plaats in de grond zitten.
  9. Verplant de nieuwe hortensia plant naar een geschikte plek in je tuin.

En zo kan je een hortensia vermeerderen!

Hortensia splitsen

De derde mogelijk om een hortensia te vermeerderen is splitsen. In feite is het, zoals de naam al doet vermoeden, niet meer dan het in 2e delen van een bestaande hortensia plant.

Vooral grotere hortensia struiken zijn geschikt om gesplitst te worden.

Om een hortensia te splitsen heb je niet meer nodig dan zo’n grote hortensia in je tuin, een schop en wat potgrond of tuinturf.

Wanneer doe je dat?

Er zijn 2 periodes waarin je een hortensia kunt splitsen. Tenminste, al je wil dat er een zeer aannemelijk kans is dat je hortensia blijft leven.

De zomer is in ieder geval totaal niet periode om dat te doen. De enorme verdamping die dan plaats vindt, in combinatie met de enorme vochtbehoefte van de hortensia in die periode kan de plant fataal worden.

Eind september tot begin oktober is een geschikte periode. Maar nog beter is om een hortensia te splitsen in maart of april. De plant heeft dan nog het hele groeiseizoen om af te rijpen, zodat deze sterk de winter in gaat.

Hoe een hortensia splitsen

Zo splits je een hortensia:

  1. Kies de hortensia in je tuin die je wilt splitsen.
  2. Graaf de plant uit met een flinke omtrek (+/- 50 cm) van de kluit uit. Hierdoor blijven er veel haarwortels bewaard.
  3. Steek met een schop de plant in 2 of meer delen.
  4. Kies een geschikte locatie om de nieuwe hortensia plant neer te zetten.
  5. Voorzie elk plantgat met verse tuinturf of potgrond. Doe bij een blauwe hortensia nog wat blauwmaker.
  6. Zet de hortensia in het plantgat en druk de grond rondom de plant stevig aan.
  7. Geef de plant direct water.

Het is verstandig om het watergeven van de hortensia enkele weken te blijven herhalen. Hiermee zorg je dat de plant goed aangroeit.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Barrie
Door

Barrie

op 20 Jul 2022

Bedankt voor de duidelijke uitleg, ik ga beginnen met stekken en verheug me op een mooie hoek hortensia's

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 27 Jul 2022

Hoi Barrie,Fijn om te horen dat je iets waardevols haalt uit mijn artikel. Veel succes met het stekken van de hortensia in je eigen tuin. Laat je me weten wat je ervaringen zijn?

Reactie plaatsen