Wil jij een groenblijvende tuin?
24 oktober 2017 

Wil jij een groenblijvende tuin?

De dagen worden korter, temperaturen dalen, het blad begint te vallen en de tuin wordt alsmaar kaler. Dit is het typische beeld van de maanden september, oktober en november.

In december en januari is er in de meeste tuinen vervolgens ook helemaal geen leven meer te bekennen. Zonde! Een tuin kan ook vol leven zitten gedurende de wintermaanden.

Hoe zorg je voor een groenblijvende tuin? Welke planten zijn vorstgevoelig en welke niet? Zijn er planten die bloeien in de winter? Waar kan ik nieuwe planten zetten in de tuin? Dit zijn waarschijnlijk al snel wat vragen die in je opkomen als je denkt aan een groenblijvende tuin.

In dit artikel zal ik beschrijven hoe jezelf kleine aanpassingen kunt maken in de tuin, zodat er in de winter vollop groenigheid te vinden is in je tuin.

Winterharde planten

Winterharde vaste planten zijn planten die de winter overleven zonder schade op te lopen, en zonder dat je de plant extra bescherming moet bieden. Planten die wel bescherming nodig hebben in de winter worden zachte of half-winterharde planten genoemd.

Je planten zijn winterhard maar blijven niet groen in de winter, hoe kan dat? Het is niet zo dat elke winterharde plant groen blijft in de winter. Er zijn ook winterharde vaste planten die het blad verliezen en in de lente weer opkomen.

Hoe komt het nu dat de ene plant wel winterhard is en de andere niet? Nou, dat zit hem in de structuur van de planten. Net zoals mensen, hebben planten ook cellen. Een winterharde plant zorgt ervoor dat er in de winter geen water in de cellen zit, waardoor de plant zich beschermt tegen de vorst.

Welke planten zijn groenblijvend?

Een groenbijvende vaste plant bloeit gemiddeld zo’n 3 weken per keer. Niet lang in vergelijking met eenjarige planten die tot wel 4 maanden achter elkaar kunnen bloeien.

Toch kun je zorgen voor het hele jaar door een bloeiende tuin met groenblijvende vaste planten. Dit doe je door verschillende planten, die andere bloeitijden hebben, te planten in de tuin.

Pennisetum, ook wel lampenpoetsergras genoemd is een laagblijvend siergras met een bloeitijd van augustus tot oktober. Sedum (vetmuur), een plantje wat ongeveer 25 centimeter hoog wordt, bloeit daarentegen weer van juli tot september. Een Alchemilla Mollis, ook bekend als vrouwenmantel, bloeit van mei tot augustus.

Door verschillende groenblijvende vaste planten te combineren in de tuin, is je tuin het hele groeiseizoen voorzien van bloemen én creëer je een groenblijvende tuin.

Het planten van groenblijvende planten

Als je nieuwe planten in de tuin zet, bestaat er altijd een kans dat niet alle planten aangroeien. Je kunt deze kans verkleinen door een aantal maatregelen te nemen.

Een plant neemt water en voedingstoffen op via de haarwortels. Bij het verplanten worden deze haarworteltjes losgetrokken, waardoor de plant genoodzaakt is om nieuwe haarworteltjes aan te maken.

In een periode waarin de plant volop in bloei staat is het daarom ook niet verstandig om de plant te verplanten, omdat er dan al veel energie gaat naar de bloei. Hierdoor maakt de plant minder snel nieuwe haarworteltjes aan.

Ik raad je aan om planten te verplanten in de herfstperiode. De plant gaat dan namelijk een rustperiode in, waarin de plant voldoende tijd heeft om nieuwe haarworteltjes aan te maken. Om de plant zo snel mogelijk te laten wennen aan de nieuwe groeiplaats zal je de plant in het begin voldoende water moeten geven en beschermen tegen de harde wind.

Potplanten planten?

Veel vaste planten zijn tegenwoordig in een pot of container gekweekt. Het voordeel hiervan is dat de wortels tijdens het verplanten niet of minimaal beschadigd raken.

potplanten

Dit biedt als voordeel dat de potplanten beter aangroeien en dat de planten het hele jaar door gezet kunnen worden. Als het maar niet vriest. Hierdoor kun je het hele jaar door nieuwe planten in je tuin zetten.

Wil je vaste planten zetten in de zomer met temperaturen van 20 graden en hoger? Dan raad ik je aan om de planten meerdere malen per dag (3 à 4 keer) te voorzien van water. De brandende zon en het feit dat de planten zelf nog niet veel water aan kunnen, maakt dat ze snel kunnen afsterven.

Groenblijvende bomen

Naast groenblijvende planten, zijn er ook groenblijvende bomen. Met groenblijvende bomen kun je ook in de winter zorgen voor wat beschutting in de tuin en de bomen zorgen voor wat extra aankleding in de wintermaanden.

Een Quercus Ilex, ook wel Steeneik genoemd, is familie van de Nederlandse eik. Het verschil tussen deze twee is dat de Steeneik wel zijn blad behoudt in de winter. De Photinia Red Robin (glansmispel) boom, verliest haar blad ook niet in de winter. Het rode blad vind ik persoonlijk heel leuk aan deze boom.

Deze bomen hoef je in de winter niet te beschermen. Wel raad ik je aan om de bomen niet helemaal in de Oosten wind te zetten. De Oosten wind in de winter kan er namelijk bij bepaalde soorten voor zorgen dat er schade ontstaat door uitdroging.

Groenblijvende hagen

Hagen die in de winter groen blijven zorgen niet alleen voor extra aankleding in je tuin. In sommige gevallen zijn wintergroene hagen ook zeer handig om wat privacy in je tuin te behouden.

Groenblijvende-hagen-in-de-winter

Welke hagen zijn groenblijvend? Er zijn tal van hagen die in de winter groenblijvend zijn, zoals een Taxus, Laurier, Photenia, Buxus, Liguster…. En ga zo nog maar door.

Een groenblijvende haag planten

Om een mooie dichte haag te creëren raad ik aan om ongeveer 4 à 5 planten per strekkende meter te zetten. Dit kan iets verschillen als je grotere of kleinere planten koopt.

Het beste moment om de haag te planten is vanaf half oktober tot eind december. In het voorjaar kun je ook nog prima een haag planten, alleen hagen die in het najaar geplant zijn hebben een groeivoorsprong van één groeiseizoen.

Het belangrijkste is dat je niet gaat planten als de grond extreem nat is of bij een periode van vorst. Om de haag mooi te laten groeien kun je direct na de aanplant de haag in model snoeien door lange uitstekende takken af te knippen. Dit zorgt ervoor dat de haag goed kan vertakken, waardoor er sneller een dichte haag zal ontstaan.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen