Wil je druiven planten in de tuin? 10 tips!
09 mei 2018 

Wil je druiven planten in de tuin? 10 tips!

Je eigen druiven planten, wat is er nog lekkerder dan dat? Tijdens de oogsttijd geniet je elke dag van verse druiven. Of wat te denken van de verse druivenjam die je kunt maken van je eigen druiven.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo ook zijn de verschillende druivensoorten. Maar welke druiven zijn geschikt om te planten in je tuin?

Zelf druiven planten begint met het uitzoeken van een geschikte druivensoort. Ook is het goed om te weten waar, hoe en wanneer je druiven moet planten. In dit artikel lees je van A tot Z waar je op moet letten tijdens het planten van druiven.

Wat ga je lezen?

 Welke druiven het beste in Nederland groeien

 Hoe je druiven moet planten (stap-voor-stap uitleg)

√ De juiste plantafstand voor druiven

 Tot wanneer je druiven kunt planten

  Waar en in wat voor grond je een druif het beste kunt planten

Welke druiven groeien in Nederland

Er zijn duizenden verschillende soorten druiven in de wereld. Veel van deze soorten groeien helaas niet in het Nederlandse klimaat. De druiven komen niet tot rijping, of de planten vriezen kapot in de winter.

Ook is het in Nederland nogal wat vochtiger dan in wijnlanden, zoals Frankrijk. Schimmels en andere ziektes ontwikkelen zich hierdoor sneller.

Kies daarom voor een druivensoort die geschikt is voor het Nederlandse klimaat. Maar welke druiven groeien in Nederland? In de tekst hieronder lees je welke tafeldruiven en wijndruiven hier goed groeien.

En voor het geval je het nog niet weet: Het verschil tussen een tafeldruif en een wijndruif is het suikergehalte en de zuurgraad. Deze beide waardes zijn hoger bij wijndruiven. Maar dit zorgt gelukkig niet voor verschillen in hoe en wanneer je druiven moet planten.

Wijdruiven in Nederland

Nederland is nou niet echt een wijnland. Maar we hebben wel degelijk verschillende wijngaarden in het land. Zowel commercieel als hobbymatig. Momenteel zijn er ongeveer 200 wijngaarden in Nederland.

Welke wijndruiven groeien het beste in Nederland? Dit is de top 3:

  • Vitis vinifera Solaris
  • Vitis Johanniter
  • Vitis vinifera Regent

Lees hieronder meer over elk van deze soorten.

Vitis vinifera Solaris

De naam Solaris is een afgeleide van ‘solar’, wat zon betekent. Deze naam kreeg de Vitis vinifera Solaris vanwege de vroege rijping van haar druiven. Half augustus of begin september kunnen namelijk al de eerste druiven geplukt worden. Witte druiven wel te verstaan. Deze druivensoort is populair in Nederland omdat dit soort resistent is tegen schimmels, zoals meeldauw.

De uit 1975 stammende druivensoort is uiteraard winterhard. Anders was dit soort natuurlijk nooit zo populair geworden in Nederland.

Eén nadeel voor de teelt van de Solaris is dat de druiven een dunne schil hebben. Dit maakt de druiventros gevoeliger voor rotten. Maar met het goed krenten van druiven is dit op te vangen.

Vitis Johanniter

De Vitis Johanniter is gekweekt door de Duitse Johannes Zimmermann van het wijnbouwinstituut. Deze witte druivensoort zie je daarom veel in de Duitse wijnbouw. Maar ook in Nederland wordt deze soort veel gekweekt.

Rond half oktober zijn de druiven van een Vitis Johanniter rijp, en geschikt voor wijnproductie. Maar de druiven van de Johanniter worden ook wel eens gebruikt als tafeldruif. Alhoewel daar lekkerdere druivensoorten voor bestaan.

De Vitis Johanniter is net zoals de Solaris winterhard tot min 20 graden Celsius. Ook is deze soort bestand tegen meeldauw.

Vitis vinifera Regent

Ben je fan van blauwe druivenwijn, en wil je zelf wijndruiven planten? Dan is de Vitis vinifera Regent de beste keuze.

Blauwe-druiven-tegen-schutting

Deze druivensoort is resistent tegen schimmelziekten, zoals echte en valse meeldauw. Ook is dit soort druiven winterhard tot min 20 graden Celsius.

De druiven zijn middelgroot van formaat en hebben een lekker zoete smaak. Deze zoete druiven kun je in september plukken. Dan zijn de druiven van een vitis vinifera Regent namelijk rijp.

Tafeldruiven in Nederland

Tafeldruiven worden ook wel eetdruiven of consumptiedruiven genoemd. Dit zijn de druiven die je ook in je plaatselijke supermarkt vindt.

Maar het is toch veel lekkerder om je eigen druiven te kweken, nietwaar? Je zelf geproduceerde druiven kun je opeten als fruit. Maar je kunt er ook een gezonde druivensap van maken. Of wat dacht je van een lekkere druivenjam?

Maar welke tafeldruiven groeien in Nederland? In de tabel hieronder zie je meest populaire druivensoorten voor in de tuin. Rode en blauwe druiven

NaamDruivenkleurFormaat druivenOogsttijdBijzonderheden
Vitis ‘Boskoop glory’Blauwe druivenGemiddeld tot grootSeptember – oktoberBest rijpende blauwe druif in NL en BE
Vitis 'Rembrandt'Blauwe druivenGemiddeldSeptember – oktoberKnapperig van smaak door de dikkere schil.
Vitis 'Frankenthaler'Donkerrode – blauwe druivenGrootAugustus – septemberZoet en sappig van smaak.

Witte en groene druiven 

NaamDruivenkleurFormaat druivenOogsttijdBijzonderheden
Vitis 'Vroege van der Laan'Witgele druivenGemiddeldAugustus – septemberBest rijpende witte druif in NL en BE
Vitis 'Himrod'Groengele druivenGemiddeld tot grootSeptember – oktoberPitloze druif
Vitis ‘Bianca’Witte druivenGemiddeldAugustus – septemberResistent tegen meeldauw.

De vraag: ‘welke druif kan ik het beste planten?’ kun je nu denk ik zelf wel beantwoorden. Ik zou zeggen kies er eentje uit het lijstje, en ga aan de slag. De Vitis ‘Boskoop Glory’ is een al lang bestaande druif. Maar nog steeds wordt de druif heel veel verkocht in Nederland en België. Het is namelijk de best rijpende blauwe druif voor het klimaat hier.

Hoe kun je druiven planten in de volle grond

Ik kan me voorstellen dat je niet ieder dag druiven plant. En dus niet weet hoe je druiven het beste kunt planten. Geen probleem! Zo moeilijk is het planten van een druif niet. Hieronder lees je stap voor stap hoe je druiven kunt planten:

  1. Zoek een geschikte plaats voor de druivenplant (zie ‘de locatie van je druif’).
  2. Bereid het plantgat voor (zie ‘voedingsrijke grond om druiven te planten’). Maak het gat iets groter dan het potje waar de druif in geleverd wordt. En breng aanplantgrond (en eventueel kalk) aan in het plantgat.
  3. Plaats de druif in het plantgat. De diepte waarop je druiven moet planten is hetzelfde als het potje waar ze inzitten. De bovenkant van het potje moet gelijk zitten met de bovenkant van de grond rondom de druivenplant.
  4. Vul de grond rondom de kluit in etappes aan. Druk telkens de grond goed aan. Dit voorkomt dat er lucht langs de wortels zit, wat de kans vermindert op het afsterven van je druivelaar.
  5. Bevestig de druivenplanten aan een pergola, schutting, schuurtje of touwen om te plant te begeleiden tijdens de groei.

Een dingetje waar je rekening mee moet houden tijdens het planten van druiven is de afstand tussen druivenstruiken. Hoeveel druiven je mag planten per meter hangt af van de hoogte van de druivenplant.

Druiven-tegen-pargola-planten

Druivenplanten tot 100 centimeter hoog mogen er 2 tot 3 per strekkende meter geplant worden. Dit is om de 35 – 50 centimeter. Druivelaars van meer dan 100 centimeter hoog kun je het beste maar 1 per meter plaatsen.

Door deze afstand tijdens het planten aan te houden, voorkom je dat de druivenplanten in elkaar gaan groeien. Of dat ze zonlicht voor elkaar wegnemen, waardoor de druiven niet goed rijpen. In de eerste 4 jaar na aanplant moet je de druif heel hard snoeien. Alleen dan gaat de plant snel en lekkere vruchten dragen.

Druiven planten en water geven

Houd de druivelaar na de aanplant goed in de gaten. En geef de plant ook regelmatig water. De druivelaar zit door de verplanting in de ‘stress’, en heeft water nodig om aan te groeien.

Hoeveel water je moet geven is afhankelijk van het weer en de soort grond waar de druivenplanten in staan. Het beste is om dagelijks in de ochtend of in de avond ongeveer 1 liter water toe te dienen. In droge perioden moet het water geven tot enkele maanden na aanplant worden herhaald.

Dit is iets aan de ruime kant. Maar het overtollige water zakt langs de wortels naar het grondwater, en kan geen kwaad voor je druiven plant.

Tip: maak een gietring rondom de druivelaar. Dit is een kommetje van zand wat het water van een watergift rondom de druif houdt. Zo spoelt er geen water weg van de druif, en geef je gerichter water.

Druiven in potten planten

Wil je druiven in potten planten? Dat is net iets anders als het planten in volle grond. Hieronder lees je hoe je druiven in potten moet planten.

  1. Zoek een geschikte pot. Deze moet groter zijn dan de pot waarin de druivenplant geleverd wordt. Ook is het verstandig om te kiezen voor een pot met aan de onderkant gaten.
  2. Vul de pot met een laag Hydrokorrels. Als richtlijn kun je 1/4e van de pot aanhouden. Deze Hydrokorrels zorgen ervoor dat de wortels van de druivelaar niet gaan rotten.
  3. Breng een laagje potgrond aan in de bloempot.
  4. Zet de druivenplant in de pot
  5. Vul de pot verder in etappes aan met potgrond. Druk de grond iedere etappe stevig aan. Vooral rondom de druivenplant.
  6. Zet de bloempot met de druivelaar erin op een zonnige plaats. Dit kan binnen of buiten zijn.

Ook voor druivenplanten in potten geldt dat je ze regelmatig water moet geven. Omdat een druivelaar in pot nooit water kan halen uit de bodem, moet je in een periode van droogte regelmatig water geven.

Wanneer kun je druiven planten

Voordat je een druivenstruik gaat kopen is het handig om te weten wanneer je een druif kunt planten. Op het juiste moment een druivenstruik planten vergroot namelijk de vitaliteit en de groeikracht van een druif.

Maar wat is het juiste moment om een druif te planten? Het voorjaar of late najaar zijn perfecte momenten wanneer je druiven wilt planten. In deze periodes is de bodem vrij vochtig. Haarworteltjes kunnen hierdoor makkelijk aan water komen. En de druivenplant zal direct ‘aanslaan’.

Zomer en winter zijn minder geschikte maanden voor het planten van druiven. In deze maanden is er weinig tot geen water in de bovenste grondlaag aanwezig. ’s Zomers komt dat door de warme zon, en in de winter onttrekt vorst veel water uit de bodem.

Tot wanneer kun je druiven planten in het najaar?

Om maar even direct de koe bij de horens te pakken: tot wanneer kun je druiven planten? Dat is makkelijk te onthouden. Zodra de eerste nachtvorst is geweest of in aantocht is moet je geen druivelaars meer planten.

Door de vorst bevriest de bovenste grondlaag snel, en wordt het water uit deze laag onttrokken. Het gevolg? Je druivenplant kan geen haarwortels ontwikkelen. Ook bestaat de kans dat jonge wortels bevriezen, en de druivenplant afsterft.

Dode-druiven

Maar er is nog een andere tot. Namelijk tot wanneer je druiven kunt planten in het voorjaar. Zodra een warmere en drogere periode begint is het niet meer de meest geschikte periode om druiven te planten.

Conclusie

Conclusie: van tot wanneer kun je het beste druiven planten? Mijn advies is om een druivenplant te planten in:

  • Maart tot en met juni (indien bodem nog vochtig is)
  • Oktober tot en met december (indien geen vorst)

Daarbij geldt dat hoe eerder in de periode, hoe beter. De druivenplant heeft dan meer tijd om een degelijk wortelgestel te ontwikkelen.

Waar plant je een druif

Of je nu druiven in potten of in de volle grond gaat planten, de plek waar je dat doet is belangrijk. Druiven zijn klimplanten en groeien dus overal tegenop. D

enk aan druiven tegen schuttingen of pergola’s. Maar ook veel mensen planten druiven in een kas of serre. Maar waar moet je duiven nou eigenlijk planten?

Zon, zon en nog eens zon!

Dat is waar een druif van houdt. Zet een druif dus niet op een schaduwrijke plek in je tuin. De kans dat de druiven goed rijpen en lekker smaken is zeer klein.

Druiven willen liever tegen een muur, schutting of pergola geplant worden die naar het zuiden gericht is. Een plek waar het niet te veel waait vinden druiven ook fijn. Maar het mag gerust een beetje waaien rondom de druivenplant. Dat verkleint de kans op schimmels.

Voedingsrijke grond om druiven te planten

Voor het snel en goed aangroeien van je nieuwe druivenplant is de juiste grond heel bepalend. Hier haalt de druif zijn voedingsstoffen uit om te groeien, en later vruchten te geven. Maar in wat voor grond plant je druiven?

Druiven groeien in elke grondsoort. Van veengrond tot zandgrond. Maar de druif heeft wel bepaalde eisen aan deze grond. Om een druif snel tot ontwikkeling te laten komen moet de grond:

  • Luchtig zijn
  • Een pH-waarde hebben tussen de 6 en 7.
  • Voldoende voedingsstoffen bevatten

Voordat je een druivelaar gaat planten is het dus belangrijk om de grond goed te bewerken. Spit de grond diep om eventueel storende lagen te doorbreken. Een storende laag is een dichtgeklapte laag in de grond die ervoor zorgt dat water niet weg kan trekken. Slibt de grond in je tuin snel dicht? Meng wat potgrond door de grond. Dat zorgt ervoor dat de grond luchtig blijft, en niet dichtslibt.

De pH-waarde in je tuin geeft de zuurgraad aan. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder de grond is. En de druiven zijn kalkminnende planten. Dit betekent dat de planten niet graag in een zure grond staan. Heb je een zure grond in je tuin? Voeg dan kalk toe om je pH-waarde te laten stijgen. Over het algemeen hebben zand- en veengronden een pH-waarde van 4,5 tot 5,5. Voor kleigronden is dat getal vaak wat hoger, rond de 6 tot 7.

Ook het toevoegen van voedginsstoffen aan de bodem vindt de druif fijn. Door deze voedingstoffen maakt de druif een goede start.

Druivenplanten kopen

Heb je al druiven planten gekocht? Dan zou ik zeggen; “direct aan de slag dan maar!”

Maar het kan ook zijn dat je niet weet waar je druiven planten het beste kunt kopen. Veel mensen kopen hun planten nog altijd bij tuincentra bij ze in de buurt. Ik heb dit ook een lange tijd gedaan. Totdat ik online prijzen van kwekers ging vergelijken. Bijna elke online plantenkweker is goedkoper dan het tuincentrum ben je in de buurt. Maar dat is niet het enige.

Ook de kwaliteit van de online kwekers is over het algemeen beter. Dit komt omdat de planten niet eerst naar het tuincentrum vervoert hoeven te worden. Daar enkele dagen tot weken op voorraad staan, en dan pas aan jou verkocht worden.

Wanneer je een druivenplant bij een online kweker koopt, wordt die uit de grond gehaald en vrijwel direct naar jou gestuurd. Hierdoor is de kwaliteit van de druiven planten veel beter.

Zowel de verbetering in kwaliteit en prijs heeft mij doen besluiten om mijn planten online te kopen. Wil je online druiven kopen? Dan raad ik je een van de volgende websites aan.

Bol.com

Op Bol kunnen allerlei verkopers producten aanbieden. Toch kan niet zomaar iedereen iets verkopen op de website. Vooral niet als het gaat om planten. Het bedrijf screent de verkoper, en checkt of de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Het fijne aan Bol vind ik het enorme aanbod van producten wat er samen komt. Zowel planten, maar ook aanverwante producten voor de aanplant van druiven. Bijvoorbeeld kalk, potgrond en druivenbemesting.

Bekijk het actuele aanbod

Tuinplant

Deze webshop heeft een assortiment van 15.000 verschillende soorten planten. Ze beweren hiermee het grootste aanbod te hebben. Maar dat is niet helemaal correct.

Het bedrijf heeft een goede klantenservice, die je duidelijk te woord staat mocht er iets onduidelijk zijn. En je hoeft gelukkig niet eerst 5 minuten aan de lijn te hangen om een bandje in te spreken. Vreselijk! Dit zie je ook terug in de positieve klantbeoordelingen over het bedrijf.

Kortom: wil je druiven planten kopen? Dan is Tuinplant een zeer geschikt bedrijf. Wil je direct druiven planten kopen bij dit bedrijf? Bekijk het actuele aanbod via de link hieronder.

Bekijk het actuele aanbod

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Saskia Kooij
Door

Saskia Kooij

op 23 Feb 2021

Kijk aan zo'n uitgebreide en overzichtelijke informatie heb ik heel veel. Ik ga in maart meteen aan de slag.

Koen
Door

Koen

op 27 Feb 2021

Fijn om te horen Saskia, Succes!

Hans van Ekelenburg Jr.
Door

Hans van Ekelenburg Jr.

op 04 Mar 2021

Ik heb jaren last gehad van meeldauw en heb daarom mij druivelaar gerooid. Voordat ik nu een nieuwe plant op dezelfde plaats moet ik dan de grond ontsmetten en waarmee ?

Koen
Door

Koen

op 11 Mar 2021

Hoi Hans,Het is niet aan te raden om planten die gevoelig zijn voor de schimmel Meeldauw, zoals de druif, te plaatsen op een stuk grond waar een plant gestaan heeft met Meeldauw. Tenminste, als je de grond niet vernieuwd hebt. Je kunt de grond waar de oude druivelaar gestaan heeft eruit halen en nieuwe teelaarde met bemesting erin verwerken. De nieuwe druiven plant heeft hierdoor gezonde grond zonder meeldauw en verse voedingsstoffen tot zijn beschikking.Succes!

Maaike
Door

Maaike

op 11 Apr 2021

Hallo Koen,Wat is je website fijn en handig! Bedankt voor al je tips. Ik heb ook een vraag. Wij willen graag op ons dakterras een blauwe tafeldruif planten in een plantenbak van ongeveer 50 cm breed en 50 cm diep. Heb jij een tip welk ras we hiervoor het beste kunnen kiezen? Ik lees wel veel over dat je “geen al te sterke groeier” moet kiezen als de druif niet in de volle grond kan, maar ik kan moeilijk vinden welke soort dan precies. En ik denk dat maar één plant in de hele plantenbak kan, toch? Ik hoor het graag, alvast bedankt! Groetjes, Maaike

Koen
Door

Koen

op 13 May 2021

Hoi Maaike,Hartelijk bedankt voor je complimenten. Fijn dat je iets aan de tips hebt! Een druif in een plantenbak laten groeien is niet optimaal. Dit geldt niet dat het helemaal niet mogelijk is. Daarbij is het belangrijk om de bak op de juiste manier in te richten voor een goede afwatering en voedingsrijke grond. Een druif houdt niet van natte wortels.Voor de inrichting van de bak geldt: _ Breng piepschuim aan in de raden van de bak, zodat de bodem niet te warm wordt in de zomer of te koud in de winter. - Maak 1 of 2 afwateringsgaten in de bodem - Vul 1/3e van de bak met hydrokorrels (in jouw geval ongeveer 15 cm) - Breng een anti-worteldoek aan - Vul de bak met luchtige voedingsrijke grond. Aanrader is DCM vivimus oranje.Voor de soort geldt: rode druif ‘Boskoop Glory’ en de witte druif ‘Vroege van der Laan’ doen het goed in Nederland. Deze kan je daarvoor het beste gebruiken. Meest optimale is nog als deze soorten geënt zijn op een langzaam groeiende onderstam, maar deze zijn lastig te vinden momenteel.Succes ermee! Laat je me weten als het gelukt is?

pierre desmadryl
Door

pierre desmadryl

op 25 Aug 2021

Hallo Hans wanneer vallen de pladeren af van druiven het is naar augustus een niet veel bladen meer ?? wat kan ik daar voor doen ??

Koen
Door

Koen

op 27 Aug 2021

Hoi Pierre,Het bemesten van druiven is belangrijk voor mooie bladeren en druivengroei. Een meststof rijk aan kalium en magnesium is aan te raden. Helaas kan je de bladval voor dit jaar niet meer omkeren, maar volgend jaar kan je ervoor zorgen dat de druiven langer in blad staat met mooiere bladeren door op tijd te bemesten. Doe dit ongeveer elke 100 dagen met een organische meststof. Start in april.Succes!

NN
Door

NN

op 04 Sep 2021

Dag Koen,Ik heb een paar dagen geleden een druif geplant. Hij lijkt aardig aan te slaan. Ik heb de grond (kleigrond) goed omgespit en kalk in alle lagen toegevoegd. Ik vraag mij alleen af hoe het zit met geleiden. Ik heb al aan beide zijden palen van 240 cm geplaatst en daar op 40 en op 120 cm hoogte een touwtje op gespannen. Heb ergens gelezen dat het geen ijzerdraad moest zijn omdat deze warmte geleiden en dus druiven die daar tegenaan hangen kunnen laten verbranden. Jij kijkt er blijkbaar anders tegenaan, heb je hier weleens van gehoord? Ik kan de touwtjes altijd nog gemakkelijk verwijderen en vervangen door ijzerdraad indien nodig. Maar goed, nu moet ik straks die plant gaan geleiden. Hoe doe ik dat? De druivelaar staat nu nog los van de touwtjes.Hartelijke groet

Koen
Door

Koen

op 07 Sep 2021

Hoi,Leuk dat je aan de slag bent gegaan met je eigen druiven planten. Nu goed verzorgen en de druiven gaan mooi aangroeien. Het geleiden zoals je het voorstelt met een touwtje om de x aantal cm is slim. Hang de nieuwe scheuten om de touwen zodat ze steeds hoger groeien. Je opmerking van touwen / ijzer is een hele goede. Ik heb dit meteen aangepast in het bericht.Bedankt, zo kan ik ook nog van jou leren!

Wout de Schepper
Door

Wout de Schepper

op 25 Sep 2022

Hallo Koen, fijn overzichtelijk verhaal waar je met aan de slag kan. Toch een onderwerp(je) wat ik mis. Welke druif kun je het beste in een koude kas planten? Zelf ben ik gecharmeerd van pitloze druivensoorten . Welke soort is het beste in de koude kas?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 28 Sep 2022

Hoi Wout,Bedankt! De beste druifsoort voor een koude kas is Vroege van der Laan.

John Tak
Door

John Tak

op 26 Feb 2023

Hoi Koen, wat is het grootste verschil tussen de Regent en de Boskoop? Groeten John

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 01 Mar 2023

Hoi John, de Regent is een wijndruif terwijl de Boskoop een tafeldruif is. Dat is wel het grootste verschil tussen die 2 druifsoorten.

C Braam
Door

C Braam

op 11 Dec 2023

Hallo Koen.Ik hebeen oude witte druivelaar, ze stond hier al in 2016 toen wij hier kwamen wonen en had al een mooie stam Maar zij boeit niet Ik snoei haar tussen kerst en oudennieuw, heb uitgegraven, kalk, nieuwe grond... Wat nu nog?? Groet, Mattie

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 28 Dec 2023

Hoi Mattie, dan heb je al goede stappen ondernomen. Waar staat de druif? Maw; krijgt deze voldoende zonlicht? Bij te weinig zonuren gaat een druivelaar niet bloeien en krijg je dus ook geen druiven. Indien de druivelaar wel op een zonrijke plaats staat, zorg dan dat je het komende groeiseizoen blijft bijmesten. In juni / juli moeten er dan druiven aan de struik verschijnen.

Reactie plaatsen