Buxus bemesten? Alle tips op een rijtje!
24 augustus 2019 

Buxus bemesten? Alle tips op een rijtje!

 Een Buxus haag en plant bemesten is belangrijk voor een vitale plant. Een veel voorkomend probleem bij een Buxusplant zijn gele bladeren. De verkleuring in de bladeren kan een teken zijn van een tekort aan bladgroenkorrels in de plant.

Andere redenen voor gele bladeren zijn buxusschimmels. In dit artikel vind je meer informatie over het bestrijden van buxusschimmels.

Het probleem van gele bladeren als gevolg van te weinig bemesting  is makkelijk op te lossen. Tijdig bemesten van de Buxusplant voorkomt gele bladeren. Maar hoe en wanneer kun je een Buxusplant in volle grond het beste bemesten? [toc]

Beste tijdstip voor buxus bemesten

De Buxusplant heeft meerdere bemestingen in een jaar nodig.

Rond februari of maart kun je de Buxusplant voor het eerst bemesten met gemiddeld 12,5 kg mest per vierkante meter. Rond juni bemest je de Buxusplant nog een keer, maar dan met minder mest, ongeveer 7,5 kg per 100 vierkante meter.

In augustus kun je de plant nog een keer bemesten met 5 kg per vierkante meter. Later dan de maand augustus kun je beter geen mest op de plant aanbrengen, omdat de plant anders weer gaat groeien. In de winter loopt de Buxusplant dan het gevaar om dood te vriezen.

Naast het bemesten moet je de Buxusplant twee keer per jaar snoeien. Je kunt het beste net voor de bemesting snoeien, zodat de Buxusplant opnieuw kan groeien tot een groene plant. exclamation-triangle

Let Op: Bovenstaande kilogrammen zijn op basis van vaste mest. Als je organische mestkorrels wilt gebruiken moet je het aantal delen door 100. Bijvoorbeeld: bemestingsronde in februari of maart = 12,5 kg vaste mest. Door dit door 100 te delen komt er 0,125 kg mestkorrels uit per m2.

Welke mest gebruik je voor buxus bemesten?

Welk soort mest kun je als beste gebruiken? Organische mest heeft de beste verhouding tussen kalium en stikstof. Je kunt kippenmestkorrels gebruiken, maar ook gedroogde koeienmestkorrels.

De gedroogde koeienmestkorrels zorgen ervoor dat de bodem zijn vocht blijft behouden. De kippenmestkorrels hebben als voordeel dat ze meer kalk bevatten. Allebei de korrels zijn zes tot acht weken werkzaam.

Naast deze soorten mest, kun je ook bemesten met mest van champignons en wormen.

Mijn favoriete buxus mest

Mijn persoonlijke favoriet zijn Culterra mestkorrels. Deze organische mestkorrels bestaan uit dierlijke uitwerpselen en planten. Door deze samenstelling zijn Culterra mestkorrels zeer geschikt voor het bemesten van Buxusplanten.

Ook kan je met Culterra mestkorrels het gazon bemesten of andere vaste planten. Een echte all-round meststof dus.

Vergeet de kalk niet

Naast mest, heeft de Buxusplant ook kalk nodig. Door de regen verzuurt de grond, wat de groei van de plant belemmert. Dit komt omdat de buxus een kalkminnende plant is.

Door kalk op de grond te strooien, wordt de verzuring tegen gegaan. Je kunt de kalk op elk moment van het jaar op de grond strooien, het liefst tijdens of voor een regenbui.

Doe het minimaal 1x per jaar. In enorm zure gronden is 2x per jaar nodig.

Bekijk hier welke kalk je het beste kunt kopen

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen