Wil jij bloembollen planten in je tuin?

bloembollen plantenBloembollen zie je veel op grasvelden en bermen van de gemeente. In particuliere tuinen zie je bloembollen echter nog maar weinig. Jammer vind ik! Bloembollen planten in je tuin is een klein klusje, maar het zorgt wel voor een heel mooi plaatje al vroeg in het voorjaar.

Er zijn veel verschillende soorten bloembollen die je kunt planten in je tuin, maar welke is de mooiste of welke bloeit het langste?

Het mooie aan bloembollen is dat de bollen zich makkelijk laten combineren met andere bloembollen en andere planten in je tuin.

In dit artikel lees je meer over de combinaties die je kunt maken met bloembollen. Ook vertel ik je wanneer je bloembollen kunt planten en hoe je de bollen moet planten.

Periode om bloembollen te planten

Belangrijk is dat een bloembol in de juiste periode wordt geplant. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat een bloembol niet gaat uitkomen. Wat natuurlijk zonde zou zijn.

Er zijn twee periodes waarin je bloembollen kunt planten, namelijk in het najaar en in het voorjaar. In welke periode jij de bollen in je tuin gaat zetten, hangt af van het type bloembol dat je wilt planten.

Op hoofdlijnen zijn er namelijk twee soorten bloembollen te onderscheiden. Dit zijn de voorjaarsbloeiende bloembollen en de zomerbloeiende bollen. De keuze voor het plantmoment hangt dus af van het type bloembol dat je wilt.

Algemeen geldt de regel dat je een bloembol niet moet planten als de grond extreem nat is. Dit kan leiden tot verrotting van de bloembol, waardoor die niet meer opkomt.

Voorjaarsbloeiende bloembollen

Voorjaarsbloeiende bloembollen plant je in het herfstseizoen. Zo ongeveer van half september tot half december is de beste periode voor het planten van voorjaarsbloeiende bloembollen.

Plant de bloembollen in het najaar in ieder geval vóór de eerste vorst zijn intreden doet. Een klein nachtvorstje kan nog niet direct zoveel kwaad, maar vanaf het moment dat het overdag ook vriest ben je eigenlijk te laat.

Niet alle voorjaarsbloeiende bloembollen bloeien in de zelfde maand. Het is daarom leuk om verschillende soorten bloembollen met elkaar te combineren. Zo zorg je het hele voorjaar voor een bloeiende tuin.

paarse bloembollen in de tuin

Sneeuwklokjes bijvoorbeeld, die bloeien al in januari en februari. Narcissen bloeien vervolgens van maart tot april en Alliums bloeien daarna weer van mei tot juli. Hierdoor heb je een mooi verloop van bloei in de tuin.

Zomerbloeiende bloembollen

Zomerbloeiers nemen het stokje over van de voorjaarsbloeiers wanneer die uitbloeit zijn. Tenminste als de bollen in de juiste periode geplant zijn.

Zomerbloeiende bloembollen worden ook wel knollen genoemd. Het verschil tussen knollen en bollen is de manier waarop ieder het reservevoedsel opslaat. Een bloembol doet dat in de vorm van een bol, terwijl een bloemknol dat doet in de vorm van een wortel.

De beste periode om zomerbloeiers te planten is van maart tot en met mei ongeveer. Om de kans te vergroten dat de bloembol uitkomt, adviseer ik om de zomerbloeiers ná de laatste vorst te planten.

Net zoals de voorjaarsbloeiers, bloeien de zomerbloeiers ook in verschillende maanden. De Lelies starten bijvoorbeeld al in juni tot augustus met bloeien, terwijl Dahlia’s van juli tot en met oktober bloeien. Door ook met de zomerbloeiende bloembollen te variëren, kan je van juni tot en met oktober zorgen voor bloei in je tuin.

Hoe plant je bloembollen?

De kans dat bloembollen uitkomen vergroot je niet alleen door de bollen op het juiste moment te planten. Het is ook belangrijk om de bollen op de juiste manier en diepte te planten.

Maak de grond waar je de bloembollen wilt planten van te voren goed los zodat de grond goed luchtig wordt. Als de grond in je tuin snel dichtslaat, dan kan je de grond wat vermengen met universele potgrond.

Om een gat te maken waar de bloembol in kan, gebruik je een schep of bloembollenplanter. Dit is vooral handig voor de grotere bloembollen. Voor de kleine bloembollen is een kleine gleuf in de aarde zat.

Hoe diep moet een bloembol staan? De diepte waarop je de bloembol plant hangt af van het formaat bloembol. Als stelregel kun je aanhouden om 2 à 3 keer de hoogte van de bloembol in de grond te stoppen. Is je bloembol dus 2 centimeter hoog, stop hem dan 4 à 6 centimeter in de grond.

Begonia’s en Dahlia’s zijn een kleine uitzondering op deze regel. Die bollen dienen net onder de aardoppervlakte geplant te worden.

Plantafstand van bloembollen

Het heeft geen zin om bloembollen strak tegen elkaar aan de planten om een vollere border te creëren. De bloemen kunnen dan niet vrij genoeg groeien, waardoor de bloemen niet mooi zullen bloeien.

Wel raad ik je aan om bloembollen in groepjes bij elkaar te plaatsen. Zo creëer je een volle border met een mooie wolk van bloemen.

Ook voor de plantafstand van bloembollen kun je een ezelsbruggetje gebruiken. Meet de hoogte van een bloembol en vermenigvuldig die hoogte met drie. De uitkomst daarvan is de afstand die je aan kunt houden als plantafstand tussen twee bloembollen.

Heb je bijvoorbeeld een bloembol die 4 centimeter hoog is, plant die dan 12 centimeter van een andere bloembol af.

Wat is de levensduur van bloembollen?

Ieder type bloembol, voorjaars- of zomerbloeier, kan verder verdeeld worden in drie categorieën. Er zijn namelijk eenjarige bloembollen, meerjarige bloembollen en verwilderingsbollen.

Eenjarige bloembollen zijn bollen die maar één groeiseizoen bloeien. Een voordeel van eenjarige bloembollen zijn de extreem felle kleuren die de bollen kunnen produceren, hierdoor kun je een mooi kleureffect creëren in je border.

verschillende bloembollen door elkaar planten

Meerjarige bloembollen bloeien meerdere jaren achter elkaar. Na een groeiseizoen sterven de bloemen en het bovengrondse gewas af. Wanneer dit helemaal afgestorven is, kun je het verwijderen en zal de bloembol het groeiseizoen erop weer opnieuw gaan bloeien.

Verwinderingsbollen is de laatste categorie, welke in principe hetzelfde zijn als meerjarige bloembollen. Ze komen ook ieder jaar terug. Alleen verwilderingsbollen hebben als extra eigenschap dat ze zichzelf kunnen kopiëren. Wanneer je nu bijvoorbeeld 20 bollen plant, zal dit aantal over een tijdje verdubbeld zijn.

Zelf bloembollen planten?

In dit artikel heb je kunnen lezen wat belangrijk is bij het aanplanten van bloembollen. Ook heb ik je verteld hoe je kleurencombinaties kunt maken.

Om zelf je combinatie van voorjaars- en zomerbloeiers samen te stellen heb ik een PDF-bestand gemaakt. In dat bestand zie je heel overzichtelijk wanneer bepaalde soorten bloembollen bloeien, wat de plantperiode is, wat de plantdiepte is en wat de plantafstand is.

Wil jij zelf bloembollen planten? Dan biedt het PDF-bestand, naast dit artikel, makkelijke handvaten om dit te doen.

Dit PDF-bestand kun je gratis downloaden door op onderstaande link te klikken!

Download bloembollen overzicht
 • Koen
 • 26 oktober 2017
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

 • Ronald Berghuis schreef:

  Hoi Koen,

  Bedankt voor het handige overzicht wat te downloaden is. Ik heb zojuist wat bloembollen aangeschaft!

  • Koen schreef:

   Hallo Ronald,

   Leuk dat je mijn bericht gelezen hebt!

   Veel succes met het plaatsen van de bloembollen in je tuin. Wil je me een foto mailen van het resultaat? Dat vind ik altijd leuk om te zien.

   Groeten Koen

 • >
  close
  Wil je meer resultaat met bemesten?
  Bemestingsgids cover ringband

  Je gegevens zijn 100% veilig