Bladluizen bestrijden met lieveheersbeestjes? Zo Doe Je Dat!

bladluizen bestrijden met lieveheersbeestjes

In Nederland hebben we steeds vaker met heerlijke warme dagen te maken. Op deze dagen is het heerlijk vertoeven in je eigen tuin. Je kunt genieten van een lekker koel drankje, van het heerlijke zonnetje en van alle flora en fauna in jouw tuin. Helaas zijn er ook enkele vijanden voor bijvoorbeeld de planten en struiken in jouw tuin.

Eén van de meest voorkomende vijanden zijn zonder twijfel de bladluizen. Deze kleine insecten kunnen zich razendsnel voortplanten en grote delen van de planten ‘opeten’. De planten kunnen daardoor geel worden, de planten kunnen niet meer op de gewenste manier aangroeien en zijn, al met al, dus niet meer zo mooi als dat ze voorheen waren.

Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om bladluizen te bestrijden. Recent schreven wij al een artikel over het bestrijden van de bladluizen; in dat artikel hebben wij enkele mogelijke behandelingen op een rijtje uiteengezet. In dat artikel bespraken we ook in het kort hoe je de bladluizen met behulp van een natuurlijke vijand kunt bestrijden; de lieveheersbeestjes.

In dit artikel geven we jou daar graag alle relevante informatie over. We bespreken hoe je dit aan kunt pakken, wat de voordelen van deze bestrijdingsmanier zijn en wat de ervaringen van andere mensen zijn.

Waarom bladluizen bestrijden met lieveheersbeestjes?

Als er in jouw tuin sprake is van de aanwezigheid van bladluizen, sta je voor een leuke uitdaging. Het bestrijden van deze kleine beestjes gaat namelijk niet al te makkelijk. Je leest wel eens dat mensen bijvoorbeeld met gif aan de slag gaan, maar in dat geval worden óók andere insecten gedood door het gif.

Sommige mensen kiezen er daarom voor om met de tuinslang op de plant inclusief de bladluizen te spuiten. Ook dat is niet aan te raden, aangezien je de bladluizen daarmee door de gehele tuin spuit. Je verspreidt daarmee de plaag dus eigenlijk alleen maar.

Nee, een veel betere manier is om met lieveheersbeestjes aan de slag te gaan. Waarom? Omdat dit een natuurlijke én bewezen manier is. Om deze bestrijdingsmanier nader uit te kunnen leggen, is het goed om te weten dat de lieveheersbeestjes voor de bladluizen dé natuurlijke vijand is. Alle lieveheersbeestjes vinden het heerlijk om bladluizen te eten en doen dat ook behoorlijk snel. Een flinke populatie van bladluizen kan relatief snel uitgeroeid worden door de verschillende lieveheersbeestjes; ideaal!

larven van lieveheersbeestjes tegen bladluis

In dit artikel bespreken we graag hoe je de lieveheersbeestjes in kunt zetten. We geven je bovendien nog enkele tips. Tips waarmee je dit zo efficiënt en goed mogelijk aan kunt pakken, zodat je zo snel mogelijk afscheid van de bladluizen kunt gaan nemen. Dat is in ieder geval iets wat wij absoluut aan kunnen raden. Zolang de bladluizen lange(re) tijd in jouw tuin aanwezig zijn, worden meer en meer planten en struiken aangevreten.

De bladluizen bevinden zich daarbij graag op de stelen die nog moeten groeien; deze groei wordt door de bladluizen met alle plezier tegengehouden. Voor jou is dat echter niet wenselijk, aangezien je plant hierdoor geen nieuwe stelen en bladeren aan kan maken. De groei van de planten wordt hierdoor eigenlijk gestopt; dat is absoluut niet wenselijk. Genoeg reden dus om tijdig in actie te komen en de lieveheersbeestjes op de juiste manier in te zetten!

Hoe kan je de bladluizen met lieveheersbeestjes bestrijden?

Het staat als een paal boven water; bladluizen kan je het beste met lieveheersbeestjes bestrijden.

Maar, hoe doe je dat precies? Welke benodigdheden moet je hiervoor in huis halen? En welke stappen moet je zoal ondernemen voor het bestrijden van de bladluizen met behulp van lieveheersbeestjes? Graag zetten wij al deze informatie voor jou op een rijtje.

Allereerst is het goed om te weten dat de bladluizen zowel met volwassen lieveheersbeestjes als met larven van de lieveheersbeestjes bestreden kunnen worden.

Optie 1 Lokken

De eerste optie die je hebt, is om de lieveheersbeestjes naar jouw tuin te gaan trekken. Dat kan je doen door de tuin aantrekkelijk voor lieveheersbeestjes te maken of door speciaal spul in jouw tuin te verspreiden. Zoals bloemenmengsel.

Doordat jouw tuin een stuk aantrekkelijk voor de lieveheersbeestjes wordt, komen de lieveheersbeestjes al snel in groten getale naar jouw tuin toe. Deze bestrijdingsmanier neemt echter de nodige tijd in beslag en is dus niet direct de beste keuze.

Optie 2 Kopen

Nee, je kunt er beter voor kiezen om een grote hoeveelheid larven te kopen. Je kunt via verschillende plekken op het internet bijvoorbeeld 100 larven van lieveheersbeestjes kopen.

Op het moment dat deze larven bij jou thuis bezorgd worden, zitten deze in een afgesloten envelop of zakje. Loop direct naar de planten toe waar de bladluizen in zitten en strooi daar de envelop/het zakje volledig uit.

larven lieveheersbeestje kopen
Larf van een lieveheersbeestje

De larven komen nu op de planten terecht waar de bladluizen zich ook bevinden. Deze larven zijn dol op de heerlijke bladluizen en eten zich met veel plezier helemaal vol. Zodra deze larven veel beginnen te eten, ontstaan er eigenlijk twee veranderingen: de populatie van bladluizen neemt af en de larven groeien uit tot volwassen lieveheersbeestjes.

Mijn favoriete optie

Het advies is dus om via het internet larven aan te schaffen. Strooit deze larven vervolgens over de planten met bladluizen uit en laat de rest over aan de natuur. De larven zijn dol op de bladluizen en eten zich binnen korte tijd al vol.

De ervaring leert dat één larve in staat is om tientallen bladluizen op te eten. Op het moment dat je ongeveer 100 larven in de planten uitstrooit, gaat het behoorlijk hard met de populatie van de bladluizen. Deze bladluizen worden op een biologische en natuurlijke manier uit jouw planten verwijderd; wat wens je nog meer?

De voordelen van deze bestrijdingsmanier

Het bestrijden van bladluizen met lieveheersbeestjes brengt meerdere voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is toch wel terug te vinden in het biologische c.q. natuurlijke aspect. In de natuur zijn de lieveheersbeestjes en bladluizen namelijk vijanden van elkaar; voor de lieveheersbeestjes vormen de bladluizen een heerlijke maaltijd.

Door de larven van de lieveheersbeestjes in de planten uit te strooien, laat je dus eigenlijk de natuur zijn gang gaan. Dat is vele malen beter dan bijvoorbeeld met gif aan de slag te gaan; daarmee dood je ook andere insecten en kleine diertjes.

Een ander voordeel is terug te vinden in het gemak. Het enige wat jij hoeft te doen, is het aanschaffen van de larven en deze uit te strooien op de planten. Vanaf dat moment zit jouw taak er eigenlijk op; je kunt er vanuit gaan dat de larven/lieveheersbeestjes hun werk gaan doen.

Ook is het bijzonder prettig dat je niet de hoofdprijs voor deze bestrijdingsmanier hoeft te betalen; het kopen van de larven kost namelijk niet de hoofdprijs.

Wat zijn de ervaringen van andere mensen?

De aanwezigheid van bladluizen in de tuin is een gekend probleem voor veel Nederlanders. Veel Nederlanders zijn daarom op zoek naar de beste manier om de bladluizen te bestrijden en komen al snel uit op de lieveheersbeestjes. Op het internet zijn bovendien veel positieve ervaringen te vinden op het gebruik van de lieveheersbeestjes.

Behoorlijk veel mensen geven aan dat de bladluizen op een efficiënte manier bestreden worden dankzij de lieveheersbeestjes. De larven hebben razendsnel alle bladluizen opgegeten, waarna de larven ook uitgegroeid zijn tot lieveheersbeestjes. Sommige mensen voelen zich daar ook goed bij; zij hebben immers een positieve bijdrage gehad op de populatie van de lieveheersbeestjes. Bijkomend voordeel, of het belangrijkste voordeel eigenlijk, is het feit dat de bladluizen uit de planten en struiken verdwenen zijn.

ervaringen bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes
Enkele klantervaringen met de larven van BioGroei.

Al met al zijn de beoordelingen over het bestrijden van bladluizen met lieveheersbeestjes onwijs positief. Mensen roemen het feit dat ze op een natuurlijke en biologische manier de bladluizen hebben kunnen bestrijden. Ook is het opvallend dat veel mensen aangeven dat het onwijs makkelijk was om de bladluizen op deze manier te bestrijden. Het bestrijden van de bladluizen met lieveheersbeestjes kost simpelweg niet al te veel tijd en moeite.

Waar kan je de larven van lieveheersbeestjes kopen?

Heb je interesse om de bladluizen te bestrijden met de lieveheersbeestjes? Wil je graag de natuur zijn gang laten gaan en wil je er zelf niet al te veel omkijken naar hebben? In dat geval is het aan te raden om zo snel mogelijk de lieveheersbeestjes te kopen.

Maar, waar kan je die lieveheersbeestjes nou kopen? Op het internet zijn daar meerdere verkopers voor te vinden, maar wij kunnen zeker Biogroei.nl aanraden. Bij deze online webshop vind je allerlei producten voor in de tuin. Al deze producten zijn biologisch en hebben daarmee een positieve invloed op de natuur in jouw tuin.

Met behulp van de larven ben je dus ook in staat om een positieve invloed op de natuur in jouw tuin uit te oefenen. Dat is echter niet het enige; je weet ook de planten en struiken in jouw tuin op een biologische manier te beschermen. Wat wens je nog meer?

Al met al kan er maar één ding geconcludeerd worden: voor het bestrijden van bladluizen kan je het beste gebruik maken van larven van lieveheersbeestjes!

Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>