Bladluizen bestrijden met gif; aanrader of niet?

bladluizen bestrijden met gif

Als je veel tijd en aandacht aan jouw tuin hebt besteed, wil je ongetwijfeld zo lang mogelijk van alle fraaie begroeiing genieten. Om dat voor elkaar te krijgen, is het advies om regelmatig ‘onderhoud’ uit te voeren aan alle planten, struiken en hagen. Zo is het advies onder meer om de begroeiing in jouw tuin regelmatig te controleren op bladluis.

Bladluis zijn hele kleine beestjes die zich maar al te graag in planten nestelen. Zodra deze bladluizen zich in de planten genesteld hebben, worden de planten min of meer op opgezogen door de bladluizen. Deze kleine beestjes hebben namelijk stekende én zuigende monddelen waarmee ze allerlei sappen uit de planten weten te halen.

Als de bladluizen vrij spel in de planten krijgen, merk je al snel op dat de planten geel uitslaan. Ook is het een feit dat de planten minder snel groeien en dat ze dus een stuk minder fraai ogen in jouw tuin. Voldoende redenen dus om iets te doen aan de vervelende bladluizen in jouw tuin!

Hoe kan je bladluizen bestrijden?

Voor het bestrijden van bladluizen heb je eigenlijk meerdere mogelijkheden. Sommige experts geven aan dat je hier prima huis-, tuin- en keukenmiddelen voor kunt gebruiken, terwijl andere experts aangeven dat je voornamelijk de focus moet houden op de duurzaamheid. Dat betekent dat je alleen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen aan de slag moet gaan.

Op onze website vind je een artikel met de titel ‘Hoe kan ik bladluis in de tuin bestrijden?’ In dat artikel hebben we besproken op welke manieren je de bladluizen kunt bestrijden.

In mijn ogen zijn natuurlijke bestrijdingsmiddelen de beste keuze, maar er zijn dus meerdere manieren waarmee je de bladluizen kunt bestrijden. Op deze pagina bespreken we hoe je bladluis met gif kunt bestrijden. We bespreken niet alleen hoe je dit kunt doen, maar we bespreken ook uitgebreid of dit aan te raden is.

Hoe kan je bladluizen met gif bestrijden?

Als je op het internet op zoek gaat naar gif om bladluizen te bestrijden, kom je meerdere varianten tegen. De meeste varianten van dit gif zitten verpakt in een zogeheten spray. Je kunt deze spray eigenlijk vergelijken met een plantenspuit.

Door de handige sprayknop is het mogelijk om het gif direct over de plant heen te verspreiden. Het gif trekt vervolgens in de planten, waarbij het alle bladluizen weet te doden. De ervaring leert dat je met dit gif behoorlijk snel alle bladluizen uit jouw tuin kunt verwijderen.

hoe bladluizen met gif bestrijden

Door de jaren heen zijn er overigens meerdere varianten gif op de markt gekomen. Veel van deze varianten zijn dus in de vorm van een spray, maar je vindt ook varianten die je zelf met bijvoorbeeld water nog moet mengen. Of het ook aan te raden is om de spray te gebruiken, bespreken we graag hieronder.

Is het aan te raden om bladluizen te bestrijden met gif?

Hier kunnen we kort over zijn; nee, het is niet aan te raden om de bladluizen met gif te gaan bestrijden. Het klopt dat je met deze gif de bladluizen snel en moeiteloos kunt doden, maar je doodt hier helaas niet alleen maar de bladluizen mee.

Het gif is behoorlijk krachtig, waardoor ook andere insecten komen te overlijden. Onder aan de streep is het bestrijden van bladluizen met gif daarom absoluut géén duurzame bestrijdingsmethode. Met het oog op het milieu is het daarom zeker niet aan te raden om met gif aan de slag te gaan.

Hoe het komt dat het gif zo slecht voor het milieu is? Dat is voornamelijk te wijten aan de chemische stoffen die in het gif gebruikt worden. Deze chemische stoffen tasten dus niet alleen de bladluizen aan, maar ook andere insecten en in sommige gevallen zelfs ook de planten zelf. Voor de flora en fauna zijn deze chemische stoffen absoluut niet bevorderlijk.

Daarbovenop komt nog eens dat het gif tot zo’n 8 weken in en rondom de planten actief is. Je doodt dus in eerste instantie wel de bladluizen ermee, maar vervolgens dood je in de volgende 8 weken ook nog allerlei insecten en beestjes.

Moraal van het verhaal; gebruik géén gif om de bladluizen te bestrijden. Er bestaan andere manieren die net zo goed werken en een stuk duurzamer zijn. Mocht je begaan met het milieu zijn, is het advies om het gif volledig links te laten liggen.

Met welke producten bladluizen bestrijden?

Met welke producten je dan wel op een duurzame manier de bladluizen kunt bestrijden? Daarover vertellen we je hieronder graag iets meer. Wij zijn namelijk fan van twee verschillende bestrijdingsmogelijkheden, waarbij je géén negatieve invloed uitoefent op het milieu en op de flora en fauna in jouw tuin.

Mogelijkheid 1: Lieveheersbeestjes

Door lieveheersbeestjes in de planten te ‘zetten’, weet je de populatie van de bladluizen zeer snel uit te roeien. Dit heeft puur te maken met het feit dat de lieveheersbeestjes de natuurlijke vijand van de bladluizen zijn.

Als je één lieveheersbeestje in een plant uitzet, is dat ene beestje al in staat om tientallen bladluizen op te eten. Moet je nagaan hoe dat zou zijn als je bijvoorbeeld 50 of 100 lieveheersbeestjes in de plant uit gaat zetten. Je weet dan zeker dat de populatie van bladluizen zéér snel bestreden wordt.

alternatieven bladluis bestrijden met gif

Deze bestrijdingsmogelijkheid werkt niet alleen heel snel, maar is ook super duurzaam. De lieveheersbeestjes eten namelijk alleen maar de bladluizen op en richten verder geen schade aan het milieu aan. Sterker nog; door deze lieveheersbeestjes in jouw tuin uit zetten, weet je zelfs de populatie van deze beesten te vergroten. Dat komt het milieu en de flora en fauna alleen maar ten goede.

Hoe je aan deze lieveheersbeestjes kunt komen? Op het internet zijn verschillende websites te vinden waar je de lieveheersbeestjes kunt kopen. Je koopt deze beestjes eigenlijk als larven, waarna ze in jouw planten razendsnel uitgroeien tot volwassen lieveheersbeestjes.

Wil je meer weten over deze duurzame manier om de lieveheersbeestjes in jouw tuin te bestrijden? Wij hebben alle informatie omtrent deze bestrijdingsmogelijkheid op een rijtje gezet in ons artikel ‘Bladluizen bestrijden met lieveheersbeestjes’. In dat artikel bespreken we onder meer wat alle voordelen van deze bestrijdingsmanier zijn en hoe je dit proces exact in gang kunt zetten.

Mogelijkheid 2: Luizendoder

Wij zijn zeer te spreken over het bestrijden van de bladluizen met de lieveheersbeestjes. Het ‘nadeel’ van die methode is alleen dat je eerst de lieveheersbeestjes moet kopen en dat je deze vervolgens in jouw planten ‘uit moet zetten’.

Mede vanwege dat ‘nadeel’ willen wij je ook nog wijzen op een andere manier; gebruik maken van een luizendoder. Een luizendoder is deels te vergelijken met gif, maar is vele malen duurzamer. Sterker nog; in een luizendoder vind je alleen maar natuurlijke middelen. Middelen waarmee de bladluizen gedood worden, maar waarmee andere insecten en beestjes geen kwaad aangedaan wordt.

Bijkomend voordeel is dat je de luizendoder moeiteloos over de planten heen kunt spuiten. Je geniet dus van onwijs veel gemak; het bestrijden van bladluizen is met deze bestrijdingsmanier dus ook relatief goed te doen.

beste luizendoder kopen

Tot slot willen we benoemen dat een luizendoder al snel de gewenste werking biedt. Binnen enkele dagen is de populatie van de bladluizen nagenoeg volledig verdwenen. Is dat nog niet helemaal het geval? Dan kan je na 7 dagen besluiten om de planten nogmaals in te spuiten met de luizendoder.

Als je met deze bestrijdingsmanier aan de slag gaat, is het wel van belang om de juiste luizendoder te gebruiken. Om je daar een handje bij te helpen, ben ik op zoek gegaan naar de beste luizendoder. Uiteindelijk heb ik in het artikel ‘Beste luizendoder kopen’ een top 3 samen weten te stellen van de beste luizendoders.

In dat artikel bespreek ik overigens ook wat de voordelen van een luizendoder zijn, hoe je een luizendoder moet gebruiken en waar je zoal aan moet denken. Doordat een luizendoder vele malen duurzamer is, is een luizendoder áltijd beter dan het gif waarmee je bladluizen kunt bestrijden!

Conclusie

Al met al is het zeker niet aan te raden om met gif aan de slag te gaan. Je kunt met het gif razendsnel de bladluizen bestrijden, maar het blijft helaas niet alleen bij de bladluizen. Het gif doodt namelijk ook moeiteloos andere insecten en andere beestjes. Met het oog op de duurzaamheid en de flora en fauna in ons land is het dus absoluut af te raden om met gif aan de slag te gaan.

Aangezien ik zeker geen fan van gif ben, heb ik hierboven alvast de twee beste bestrijdingsmanieren voor jou op een rijtje gezet. Ik wil je graag aanraden om met één van deze twee manieren aan de slag te gaan, aangezien je daarmee razendsnel de bladluizen uit jouw tuin kunt bestrijden. Ondertussen ben je ook nog duurzaam bezig en weet je de flora en fauna in jouw tuin te behouden.

Onder aan de streep kan ik dus maar één ding concluderen: gebruik géén gif, maar gebruikt juist lieveheersbeestjes of een luizendoder voor het bestrijden van bladluizen! 

  • Koen
  • 15 augustus 2020
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>