Wat is de beste telescopische heggenschaar? Een top 3!

beste telescopische heggenschaar

Mocht je op dit moment op zoek naar een nieuwe heggenschaar zijn, sta je voor een leuke uitdaging. Het aanbod van heggenscharen is namelijk behoorlijk divers; zo kom je bijvoorbeeld meerdere varianten tegen. Eén van de populairste varianten is zonder twijfel de telescopische heggenschaar.

Een telescopische heggenschaar, ook wel een stokheggenschaar genoemd, komt in meerdere situaties prima van pas. In juist die situaties is de telescopische heggenschaar eigenlijk de enige soort heggenschaar die je kunt gebruiken. Wil je graag een telescopische heggenschaar/stokheggenschaar aanschaffen? Dan vind je in dit artikel daar alle relevante informatie over.

We bespreken allereerst wat een telescopische heggenschaar precies is, wat de voordelen van een dergelijke heggenschaar zijn en wat de beste telescopische heggenschaar is.

Recent hebben wij namelijk het aanbod van heggenscharen aan een strenge keuring onderworpen, waarna we uiteindelijk een top 3 samen hebben weten te stellen. Lees op je gemakje dit artikel door en schaf vervolgens één van de beste telescopische heggenscharen aan; je gaat hier geen spijt van krijgen.

Wat is een telescopische heggenschaar?

Wat een telescopische heggenschaar of een stokheggenschaar nou precies is? Nou, dit is simpelweg een heggenschaar met een lange steel. Door deze lange steel kan je óók hoge heggen op een veilige manier snoeien. Je hoeft zelf niet op een ladder te gaan staan, maar door de lange steel kan je bij de bovenkant komen.

Bijkomend voordeel is dat een stokheggenschaar een draaibare kop heeft. Door deze draaibare kop ben je ook in staat om op een gemakkelijke manier de bovenkant van de heg te snoeien. Ook hier heb je geen ladder voor nodig, waardoor je altijd op een veilige manier te werk kunt gaan. Ook als je bijvoorbeeld hoogtevrees hebt, biedt een telescopische heggenschaar uitkomst.

Moraal van het verhaal; een telescopische heggenschaar of stokheggenschaar is een heggenschaar inclusief een lange steel en een draaibare kop. Dat een dergelijke heggenschaar de nodige voordelen met zich mee brengt, staat als een paal boven water. Meer daarover lees je hieronder.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een telescopische heggenschaar?

Heb je interesse om een telescopische heggenschaar of stokheggenschaar aan te schaffen? Begrijpelijk; deze heggenschaar komt in meerdere situaties prima van pas. Met name als je een hoge heg wilt snoeien, is dit de aangewezen heggenschaar. Dankzij de lange steel hoef je immers niet zelf op een ladder te gaan staan.

Je staat veilig op de grond, en kunt moeiteloos de meest hoge heggen snoeien. Door de draaibare kop snoei je ook bovenop de heg, waardoor ook die kant van de heg zeer netjes gesnoeid wordt. Ondertussen kost dit je weinig moeite, aangezien je van het hefboomeffect van de lange steel geniet.

welke stokheggenschaar kopen

Een bijkomend voordeel is dat je een telescopische heggenschaar ook voor lage heggen en struiken kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld de onderkant van een coniferenhaag wilt snoeien, moet je flink gebukt staan. Met een telescopische heggenschaar is dat niet nodig, aangezien je de beschikking over een lange steel hebt. Je kunt dus gewoon met een rechte rug staan en vervolgens de onderkant van de heg ook keurig snoeien; gemak dient de mens.

Al met al is een telescopische heggenschaar/stokheggenschaar zeer plezant te noemen. Deze variant van de heggenschaar stelt je in staat om allerlei soorten heggen op een aangename manier te snoeien, waar jezelf niet al te veel moeite voor hoeft te doen. Dit geldt dus zowel voor hoge heggen als voor lage(re) heggen. Ideaal!

Verschillende soorten telescopische heggenscharen

Als je het huidige aanbod van telescopische heggenscharen bekijkt, zie je direct dat er meerdere varianten bestaan. Het belangrijkste verschil tussen deze varianten is zichtbaar in de aandrijving. Je kunt bij dit product namelijk kiezen tussen de volgende varianten:

  • Telescopische heggenschaar op accu
  • Telescopische heggenschaar op benzine
  • Elektrische telescopische heggenschaar (met kabel)

Voor welke variant jij het beste kunt kiezen? Dat is volledig afhankelijk van jouw eigen voorkeuren. Feit is wel dat je meer dan genoeg keus hebt en dat alle drie de varianten specifieke voor- en nadelen met zich mee brengen. Meer informatie daarover vind je in onderstaande reviews.

Wij zijn namelijk op zoek gegaan naar de beste telescopische heggenschaar op accu, – op benzine en – met een kabel.

De 3 beste telescopische heggenscharen

Het aanbod van telescopische heggenscharen is door de jaren heen flink uitgebreid. Dat is ook niet zo verwonderlijk, aangezien meer en meer fabrikanten de voordelen van een dergelijke heggenschaar in gingen zien.

Onder meer Stihl, Gardena en Stiga zijn hedendaags in staat om hoogwaardige stokheggenscharen te leven. Maar, wat is nou de beste telescopische heggenschaar of beste stokheggenschaar? Wij zijn voor jou op onderzoek gegaan!

Aan de hand van een strenge keuring hebben we verschillende telescopische heggenscharen aan de tand gevoeld. Uiteindelijk hebben we een top 3 van de beste telescopische heggenscharen samen weten te stellen; meer informatie over die varianten vind je in de hieronder staande reviews!

Stihl HLA 56 – Beste telescopische heggenschaar op accu

Mocht jouw voorkeur naar veel bewegingsvrijheid uitgaan, is deze variant verreweg de beste. De Stihl HLA 56 heeft een krachtige accu, heeft een totale lengte van maar liefst 210 centimeter en weegt slechts 3,8 kilo. Door deze specificaties ben je in staat om hoge heggen moeiteloos te snoeien, waarbij je ook niet te maken hebt met de benzinegeur of met een loshangende kabel.

Deze accuheggensnoeier heeft een maximaal geluidsniveau van 77 decibel, is in staat om takken met een maximale dikte van 16 mm te snoeien en ligt bijzonder prettig in de hand. Al deze voordelen zorgen ervoor dat dit volgens ons de beste telescopische heggenschaar op accu is.

beste telescopische heggenschaar op accu

Je moet alleen wel met een (kleine) investering rekenen houden; bij onze partner Bol.com betaal je een bedrag van zo’n 239 euro. Dat bedrag is echter wel elke euro dubbel en dwars waard. Het snoeien van zowel hoge- als lage heggen is namelijk nog nooit zo makkelijk geweest als met deze Stihl HLA 56 stokheggenschaar!

Voordat je van deze heggenschaar gebruik kunt maken, moet je uiteraard wel voor een volle acculading zorgen. Bij aanschaf van de Stihl HLA 56 krijg je echter een oplader en een accu meegeleverd; houd er in ieder geval wel rekening mee dat je de accu regelmatig op moet laden.

Stihl HL 94 C-E – Beste telescopische heggenschaar op benzine

Ga je liever voor het iets grovere geschut? Dan is de Stihl HL 94 C-E absoluut aan te raden. Dit is in onze ogen de beste telescopische heggenschaar op benzine.

Door de aandrijving is deze heggenschaar bijzonder krachtig; je snoeit allerlei heggen en struiken op een eenvoudige manier. Het maakt daarbij niet zozeer uit of dit hoge- of lage heggen zijn; de kop van deze telescopische heggenschaar is namelijk in een hoek van 145 graden te draaien. Je kunt daardoor op een zeer aangename manier allerlei soorten heggen snoeien.

Dat wordt nog verder versterkt door de uitschuifbare steel. Als je deze steel op de verste stand uitschuift, is de steel maar liefst 242 centimeter lang. Dankzij deze lange steel kan je moeiteloos hoge heggen op een fraaie manier snoeien.

welke stokheggenschaar op benzine kopen

Je moet daarbij overigens wel rekening houden met een behoorlijk hoog geluidsniveau; 91 decibel is het maximale geluidsniveau. Daarnaast moet je ook regelmatig deze heggenschaar ‘tanken’; zonder benzine werkt dit apparaat immers niet.

Bij aanschaf krijg je overigens een handig harnas meegeleverd. Dit harnas kan je aantrekken, waardoor je het gewicht van de heggenschaar over jouw gehele bovenlichaam kunt verdelen. Het is niet per sé noodzakelijk om dit harnas te dragen, maar het is wel een leuke bijkomstigheid. Al met al een prima telescopische heggenschaar waar wij zéér over te spreken zijn.

Gardena THS 500/48 – Beste elektrische telescopische heggenschaar

Gaat jouw voorkeur uit naar een heggenschaar met een kabel? Dan moet je kiezen voor een elektrische telescopische heggenschaar, waarbij je in onze ogen het beste voor deze Gardena THS500/48 kunt kiezen. Deze telescopische heggenschaar voldoet eigenlijk aan alle verwachtingen.

Deze heggenschaar heeft een uitschuifbare steel met een totale lengte van 3 meter; dit is dus verreweg de langste telescopische heggenschaar van de drie varianten die wij in dit artikel bespreken. Daarnaast maak je bij deze heggenschaar ook nog op een zeer aangename manier gebruik van de draaibare- en kantelbare kop. Hierdoor kan je moeiteloos de bovenkant, maar ook de onderkant van allerlei soorten heggen en struiken snoeien.

beste elektrische telescopische heggenschaar

Met een totaal gewicht van 4,1 kilogram is het geen al te zware heggenschaar, maar je voelt dit gewicht na enige tijd uiteraard wel in jouw armen. Met dank aan de hoogwaardige en krachtige motor heb je echter relatief snel de haag of struik op een aangename wijze kunnen snoeien.

Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is het feit dat je met een kabel te maken hebt. Je moet dus niet per ongeluk even de kabel op de heg leggen en daar vervolgens door heen snoeien.

Slotwoord

Naar welk van bovengenoemde telescopische heggenscharen gaat jouw keuze? Zet jouw wensen op een rijtje en bepaal vervolgens welk soort heggenschaar voor jou het beste is. Met één van de drie hierboven genoemde telescopische heggenscharen doe je in ieder geval altijd een goede koop!

Ben je opzoek naar een ‘gewone’ heggenschaar in plaats van eentje met een stok? Bekijk dan eens mijn artikel met een top 3 beste heggenscharen.

Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>