Beste heggenschaar: Mijn top 3

beste heggenschaar

Heb je meerdere hagen of struiken in jouw tuin staan? Dan is het gebruik van een goede heggenschaar absoluut aan te raden. Met een heggenschaar ben je immers in staat om snel, efficiënt en veilig een haag of struik bij te werken. Maar, wat is nou de beste heggenschaar? Die vraag staat centraal in dit artikel.

Wij hebben namelijk meerdere heggenscharen aan een strenge keuring onderworpen. Op basis van die strenge keuring hebben wij uiteindelijk een top 3 weten samen te stellen. Over die drie beste heggenscharen vind je in dit artikel korte reviews, maar we voorzien je ook graag van aanvullende informatie over heggenscharen.

Zo bespreken we welke soorten heggenscharen er bestaan en voor welke doeleinden je een heggenschaar kunt gebruiken. Ook bespreken we welke merken het beste zijn en hoe je een heggenschaar op een veilige manier kunt gebruiken. Al met al weet je na het lezen van dit artikel exact wat voor jou de beste heggenschaar is én hoe je deze moet gebruiken.

Waar gebruik je een heggenschaar voor?

Met een heggenschaar ben je in staat om zowel hagen als struiken bij te snoeien. Door deze begroeiingen bij te snoeien, weet je de aanmaak van nieuwe takken te stimuleren. De haag blijft hierdoor in volle bloei en ziet er daardoor zeer fraai uit.

Door de behoorlijk grote afmetingen is een heggenschaar met name geschikt voor grotere hagen. Mocht je meer gedetailleerd snoeiwerk moeten verrichten, kan je beter voor een snoeischaar of buxusschaar gaan.

Mocht je een buxus in jouw tuin willen snoeien, heb je de keus tussen een snoeischaar en een heggenschaar. Met de snoeischaar kan je de kleinere buxussen zeer fraai bijwerken, terwijl je met een heggenschaar juist de grotere buxussen bij kunt werken. Je kunt er ook voor kiezen om de buxus eerst met de heggenschaar bij te werken en vervolgens volledig af te werken met een buxusschaar.

Met een heggenschaar kan je een haag volledig snoeien, maar je kunt de haag ook aftoppen. Dit betekent dat je alleen de bovenste takken van de haag wegsnoeit, waardoor deze takken weer opnieuw aangroeien. Ook daarmee weet je de groei van een haag te stimuleren.

Welke soorten heggenscharen bestaan er?

Als je op zoek naar een nieuwe heggenschaar gaat, heb je de keus uit meerdere soorten. Grofweg kunnen we onderscheid maken tussen de volgende drie varianten:

 • Elektrische heggenscharen
 • Heggenscharen met accu
 • Heggenscharen op benzine

De elektrische heggenscharen zijn ideaal voor kleine tot middelgrote tuinen. De hagen en struiken in dergelijke tuinen kan je perfect met deze elektrische heggenscharen bijwerken. Je moet daarbij wel goed naar de lengte van de zaagbladen kijken; deze lengte kan variëren van bijvoorbeeld 20 tot 65 centimeter.

Tijdens het werken met een elektrische heggenschaar moet je altijd goed op het snoer letten. Mocht je enig moment niet goed opletten, snoei/zaag je mogelijk de elektrische kabel van de heggenschaar door. Let hier dus goed op mocht je voor een elektrische heggenschaar kiezen.

welke heggenschaar kopen

Geniet je liever van onbeperkte bewegingsvrijheid? Dan is de keus voor een heggenschaar met accu voor de hand liggend. Je hebt hierbij immers niet met een draad te maken, maar je moet hierbij wel rekening houden met een relatief hoge aanschafprijs. Mocht je voor een heggenschaar op accu kiezen, moet je bovendien goed rekening houden met het opladen van de accu. De accu moet altijd voldoende opgeladen zijn, indien je anders de heggenschaar niet kunt gebruiken.

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een heggenschaar op benzine. Dergelijke heggenscharen zijn onwijs krachtig en worden daarom veelvuldig gebruikt door hoveniers en professionele groenbedrijven. Al kiezen deze ook steeds vaker voor accu heggenscharen, aangezien die steeds beter zijn. Je werkt hiermee zeer snel, maar je moet wel te allen tijde op de veiligheid letten.

Wat voor jou de beste keuze is? Dat hangt eigenlijk volledig van jouw eigen voorkeuren en wensen af. Kijk hierbij niet alleen naar de afmetingen van de haag in jouw tuin, maar ook naar datgene wat jij prettig vindt werken. Uiteraard moet je ook rekening houden met het kostenplaatje, de veiligheidsmaatregelen die je moet treffen en het gewicht van de heggenschaar.

Wat zijn de beste heggenscharen?

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat er behoorlijk veel verschillende varianten verkrijgbaar zijn. Het lastige van het uitkiezen van een heggenschaar is bovendien dat je op onwijs veel factoren moet letten. Mede daarom is het niet voor iedereen even makkelijk om zelf de juiste heggenschaar te vinden. Graag helpen we jou daarom een handje!

Wij zijn op zoek gegaan naar de beste heggenscharen. Uiteindelijk hebben wij op basis daarvan een top 3 weten te selecteren. Over deze drie beste heggenscharen vind je hieronder iets meer informatie.

welk merk heggenschaar kopen

Graag willen we je wel alvast wijzen op het merk Stihl. De drie heggenscharen die we hieronder bespreken, zijn stuk voor stuk van dit hoogwaardige merk. Hebben wij bewust voor de heggenscharen van dit merk gekozen? Nou, dit merk levert simpelweg de beste heggenscharen die je maar kunt vinden. Dat is niet alleen onze bevinding, maar die bevinding wordt ook gedeeld door hoveniers en professionele groenbedrijven. Zij werken namelijk ook graag met de heggenscharen van Stihl.

Beste heggenschaar met accu voor middel tot grote tuinen – Stihl HSA 86

Gaat jouw voorkeur uit naar een heggenschaar met accu? Heb je de zelf een middelgrote tot grote tuin? Dan is de keuze voor de Stihl HSA 86 de meest verstandige. Deze heggenschaar van het gekende merk Stihl heeft eigenlijk alles waar je naar op zoek bent.

Zo is het zaagblad van dit zaagblad ideaal te noemen; 62 centimeter lang. Door deze afmetingen werk je niet alleen zeer efficiënt, maar ook nog eens zeer snel en prettig. Je kunt bijvoorbeeld een grote haag binnen de kortste keren volledig gesnoeid hebben.

stihl hsa 86 review

Bijkomend voordeel is dat deze heggenschaar niet al te zwaar is. Ook als je grote hagen moet snoeien, kan je deze heggenschaar op een aangename manier blijven gebruiken. Het is bijzonder prettig dat de Stihl HSA 86 een ideale tandafstand heeft; ook daardoor weet je de hagen op een zeer fijne manier perfect bij te snoeien.

Al met al zijn we zeer te spreken over deze heggenschaar met accu. Tot slot nog enkele technische data op een rijtje:

 • Gewicht van de heggenschaar: 3,3 kg
 • Max. geluidsvermogen: 94 dB
 • Zaagbladlengte: 62 centimeter
 • Accuduur: afhankelijk van accu (variërend van 100 minuten tot 800 minuten)

Beste heggenschaar met accu voor kleine tuinen – Stihl HSA 56

Ook over deze Stihl HSA 56 zijn we zeer te spreken. Dit is eigenlijk het kleine broertje van de hierboven besproken Stihl HSA 86. In vergelijking met de hierboven genoemde variant heeft deze heggenschaar ook een kleiner zaagblad; 45 centimeter lang in plaats van 62 centimeter.

De heggenschaar werkt bijzonder prettig dankzij het grote snijvermogen en het lage gewicht. Doordat deze heggenschaar slechts 2,9 kilo weegt, kan je moeiteloos een langere tijd achtereen gesloten aan de slag gaan om de hagen in jouw tuin bij te werken. Door de lengte van het zaagblad – 45 centimeter – is de heggenschaar wel voor kleine tuinen geschikt.

stihl hsa 56 review

De Stihl HSA 56 wordt standaard met een AK 10 accu geleverd. Deze accu is in staat om 50 minuten achter elkaar de beste prestaties te leveren. Al met al een prima heggenschaar met accu voor kleine tuinen. Tot slot nog enkele technische data op een rijtje:

 • Gewicht van de heggenschaar: 2,9 kg
 • Max. geluidsvermogen: 91 dB
 • Zaagbladlengte: 45 centimeter
 • Accuduur: afhankelijk van accu (variërend van 50 tot 10 minuten)

Beste elektrische heggenschaar voor een middelgrote tuin – Stihl HSE 61

Gaat jouw voorkeur uit naar een elektrische heggenschaar in plaats van naar een heggenschaar met accu? Dan kan je het beste voor deze Stihl HSE 61 heggenschaar kiezen. Deze elektrische heggenschaar ligt bijzonder prettig in de hand, heeft een zaagblad van 50 centimeter lang en stelt je in staat om allerlei soorten hagen bij te snoeien.

Ook op het gebied van veiligheid heeft Stihl de nodige maatregelen getroffen. Zo heeft deze heggenschaar een geïntegreerde bescherming tegen snijwonden, een opgeschroefde zwaardbeschermer en een kabeltrekontlasting. Ook heeft Stihl een trillingsdemper ingebouwd, zodat je minder last van de trillingen hebt.

stihl hse 61 review

Net zoals over de twee hierboven genoemde varianten, zijn we over deze variant ook zeer te spreken. Tot slot nog enkele technische data op een rijtje:

 • Gewicht van de heggenschaar: 3,9 kg
 • Max. geluidsvermogen: 85 dB
 • Zaagbladlengte: 50 centimeter

Tips bij het gebruik van een heggenschaar

Ter afsluiting van dit artikel hebben we nog enkele tips voor jou op een rijtje gezet:

 • Tref altijd de juiste veiligheidsmaatregelen
  • Trek een lange broek aan
  • Doe een shirt/trui met lange mouwen aan
  • Trek stevige schoenen aan
  • Trek handschoenen aan
  • Doe gehoorbescherming op
 • Leg een zeil onder de haag; dat maakt het schoonmaken een stuk makkelijker
 • Bekijk onderstaande video van Stihl met daarin enkele handige tips:

Moet je hoge hagen snoeien en wil je daarvoor geen ladder gebruiken? Een telescopische heggenschaar, ook wel stokheggenschaar, biedt dan uitkomst. Ik deed een test en in mijn artikel deel ik een top 3 van de beste telescopische heggenscharen.

Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>